Review JSV Master Lock


Anno 2022 is het aantal producten in onze visserij om gemak te creëren enorm toegenomen. Zo is dat ook met wellicht wel de gaafste innovatie op het gebied van landingsnetten van de afgelopen jaren. In deze review beoordeel ik het Master Lock spreidblok van het Spaanse bedrijf JSV Innovations. Een ‘on move’ spreidblok om de spanning van je net af te halen!

 

Advertentie:

The Carp Specialist  Wat is het Master Lock systeem?

JSV Innovations staat voor bedenker Juan Sevilla Vitoria en zijn Master Lock is het antwoord op het makkelijk loskrijgen van de onder spanning staande spreidarmen van je landingsnet. De reden dat je spreidarmen onder spanning staan is om een zodanig sterke constructie te krijgen om de vaak lange spanwijdte van je net sterk genoeg te maken om zowel waterweerstand als de vis de baas te kunnen. Het loskrijgen van je spreidarmen is weliswaar een trucje, de armen iets uit elkaar trekken, maar zo af en toe blijft het klooien en beschadig je in het ergste geval de bussen van je spreidarm of het spreidblok zelf. Het Master Lock spreidblok is hierin een goede oplossing. Door middel van het ‘locking mechanisme’, kun je door middel van je duim de op het midden van het spreidblok geplaatste handle wegdrukken om spanning weg te nemen of te creëren. 

Het Master Lock spreidblok is een fraaie verschijning!
Het Master Lock spreidblok is een fraaie verschijning!

Het Master Lock spreidblok is vrij universeel te noemen. Hij is voorzien van een standaard schroefdraad (3/8 BSF thread) en de bussen zijn geschikt voor spreidarmen tot 12mm. Hierbij dient vermeld te worden dat spreidarmen voorzien van pinnen (diverse landingsnetten van Fox, Century en Trakker) minder goed zullen werken. De maximale diepte waarop je je spreidarmen kan verzinken in de bussen van het spreidblok is 3.1cm. Wat verder goed is om te weten is dat als je spreidarmen en net gebruikt van netten kleiner dan 40” inch, deze teveel onder spanning zullen komen. Een 36” inch barbeel net gaat bijvoorbeeld niet samen. Desalniettemin zullen velen netten op de markt wel compatible zijn.

Spreidarmen met pin zijn iets minder geschikt

De praktijktest van de Master Lock

Ik kreeg de zwarte versie van de JSV Master Lock binnen voor de review. Wat allereerst opvalt is dat deze in een net doosje wordt geleverd. Wanneer je het doosje open doet, ligt het spreidblok te shinen op een zwart velours kussentje. Bij het oppakken van het spreidblok valt gelijk het gewicht op. Ondanks het gebruik van marine grade geanodiseerd aluminium, bevat het mechanisme ook rvs componenten en dat is voelbaar in het gewicht. Met 197 gram gewicht is dit ongetwijfeld één van de zwaarste spreidblokken op de markt. Wellicht een nadeel maar dit spreidblok ademt daardoor ook een enorme ‘hufterproofheid’ uit. Dit spreidblok kan tegen een stootje!

Met 197 gram is het Master Lock niet het lichtste spreidblok
Met 197 gram is het Master Lock niet het lichtste spreidblok.

Bij het monteren van het spreidblok op mijn schepnetsteel merkte ik zoals net al gezegd, dat netten onder de 40” inch onder teveel spanning staan. Mijn 36” inch barbeelnetje vond het niet leuk. De spreidarmen van een Matrix 3K Camo Landingsnet is dan weer een match made in heaven! Het gewicht van het spreidblok zorgde echter wel voor wat onbalans op de schepnetsteel. Ik vis zelf met een lichtgewicht 4ft full carbon schepnetsteel en dan wordt de zwaarte van het spreidblok enorm uitvergroot. Dit wordt iets versterkt omdat de lengte van het spreidblok (ca. 6.8cm) wat minder compact is dan standaard fixed spreidblokken.


Wat tevens meespeelt is dat het bevestigen van een netfloat eigenlijk niet echt werkt. Doordat de handle bovenop het spreidblok zit kan je de velcron strip, die de meeste netfloats bezitten, niet eroverheen vastzetten. Een optie zou zijn om te kiezen voor drijvers op je spreidarmen zoals Aqua Products Landing Net Arm Floats. 

Het mechanisme zelf doet wat het moet doen. De handle laat zich makkelijk bedienen en versnelt enorm de handeling van het losmaken van je spreidarmen. Uiteraard handig bij het opruimen maar vooral als je net een vis geland hebt en deze wilt klaarmaken om naar je onthaakmat te transporteren. Dit werkt top! Een handle is ook veel fijner te gebruiken dan bijvoorbeeld klapnetten die werken op basis van een knop. Dit voordeel zal vooral gelden bij kouder weer waar zo’n handle zich net even makkelijker laat bedienen. Waar tevens over nagedacht is, is dat de handle zich vastklemt wanneer het spreidblok op spanning staat. Hierdoor schiet de handle niet zomaar los wanneer je net je PB staat te scheppen!

Geleverd in net doosje!

De voor- en nadelen van het Master Lock op een rijtje

Voordelen

 • Enorme hufterproof constructie door gebruik van marine grade alu en rvs
 • Zeer snel wisselen tussen wel/geen spanning op landingsnet
 • Universele 3/8 BSF thread, geschikt voor meeste spreidarmen tot 12mm
 • Handle klemt vast wanneer het net op spanning staat
 • De handle is ook met kouder weer goed te gebruiken
 • Verkrijgbaar in drie kleuren (zilver, zwart en goud)

Nadelen

 • Het spreidblok weegt +/- 200 gram en is daarmee aan de zware kant
 • Het spreidblok is van de bovenkant open waardoor er vuil en zand in kan komen
 • De lengte van 6.8cm is hoger dan gemiddelde spreidblokken
 • Het gebruik van netfloats voorzien van strap is nagenoeg niet mogelijk
 • Bij gebruik van lichte landingsnet stelen heb je redelijke onbalans qua gewichtsverhouding
 • De verkoopadviesprijs van €49,95 is aan de hoge kant
Af en toe even spoelen met water voorkomt slijtage.

Kortom

Het Master Lock spreidblok van JSV Innovations is een item voor die vissers die materialen zoeken die tegen een stootje kunnen. In een compacte lichtgewicht setup zal dit item minder passen maar op een lange steel met 50” inch net zal dit spreidblok helemaal tot zijn recht komen. De constructie gemaakt van aluminium en metaal is sterk en robuust en zal lang meegaan. Helemaal als je hem af en toe na gebruik even afspoelt met wat water. Een nadeel is dat netfloats met straps niet passen. Mede door het gewicht van het blok zal je dus naar additionele drijvers toe moeten op je spreidarmen. Anders zinkt je net. Vind je dit niet belangrijk dan is er uiteraard niets aan de hand.

Het mechanisme om je net op spanning te zetten werkt goed en is fraai ontworpen. De handle is groot genoeg om met je duim te bedienen en dat is handig en vooral snel! Kortom, dit spreidblok biedt diverse voordelen ten opzichte van de traditionele fixed spreidblokken. Het maakt het mogelijk om nagenoeg elk landingsnet ‘folding’ te maken en dat zal zeker velen kunnen bekoren! Ben je enthousiast geworden en wil je er eentje kopen? Surf dan naar M2 Bait & Tackle om er eentje aan te schaffen!

Ben je benieuwd naar meer reviews van materialen? Bekijk deze dan hier.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *