Review Rovince anti-teek kleding

Review anti-teek kleding van Rovince

Teken, wie kent ze niet? Het worden er ieder jaar meer. Voor zo’n tien a vijftien jaar geleden had ik er nog nooit één gezien. Als kind en puber speelden we altijd buiten, viste ik vrijwel elke dag dat ik kon, maar nog nooit zag ik ooit een teek. Ik zelf kwam pas met teken in aanraking toen ik achter de parel van Twente aan zat. Dat water ligt midden tussen de weilanden met paarden, schapen en koeien. Maar daar was het dan ook direct raak. Als je daar door het hoge gras liep, zag je ze over je schoenen lopen, brrr.

 

Advertentie:

CC Moore  Het was dan ook dáár dat ik voor het eerst een tekenbeet kreeg. Zondag begroef hij zich in mijn bovenbeen, net onder de strakke pijp van mijn boxer. Pas op dinsdag(!) kwam ik erachter dat er één op mijn been zat. Dat na al twee keer gedoucht en geslapen te hebben! In paniek wilde ik dat vieze beest van mijn been plukken en dat was nu juist het domste wat je kunt doen. Ik kneep hem leeg in mijn eigen bloedbaan. Het was er waarschijnlijk eentje zonder de Borrelia burgdorferi bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte Lyme. Ik laat me namelijk jaarlijks op van alles testen, ook op Lyme, maar gelukkig nog altijd negatief.

Teken brengen (ernstige) gezondheidsrisico’s met zich mee

De ziekte van Lyme is een niet te onderschatten ziekte en wordt dus veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Er zijn gevallen bekend dat mensen een einde aan hun leven maken omdat ze gek worden van de dagelijkse pijn. Het bekendste symptoom zijn gewrichtsklachten. Ik zeg bekendste want de lijst van klachten door de ziekte van Lyme is heel erg lang. Elke klacht die je maar kunt verzinnen kan veroorzaakt worden door de ziekte van Lyme. Naar schatting worden er zo’n één tot anderhalf miljoen mensen per jaar door een teek te grazen genomen. Daarvan worden naar schatting 27.000 tot 30.000 mensen daadwerkelijk besmet met Lyme en 10 tot 25 procent van die groep mensen krijgen ernstige klachten door bijvoorbeeld Lyme artritis of een andere ziekte die de teek kan veroorzaken!

Persoonlijk vind ik dit schrikbarend veel. Het is dus zaak dat je jezelf goed beschermt tegen deze ondieren als je veel in het groen verblijft. Vergis je niet, ook achter in de tuin kun je een tekenbeet oplopen. Ze bijten je met hun ‘zuigsnuit’. Je zult hier echter niets van merken want ze verdoven eerst je huid. Je voelt ze ook amper kruipen en je komt er dus pas achter als je jezelf, of beter een ander jou controleert op een teek die zich in je huid heeft genesteld. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Deze comandobroek van Rovince bevalt mij uitstekend
Deze commandobroek van Rovince bevalt mij uitstekend

Anti-teek kleding van Rovince

Via een gave Facebookactie kwam ik in aanraking met het merk Rovince. Ze gaven toen anti-tekensokken weg als je hun site leuk vond, deelde en je adres doorgaf. Een paar dagen later lag er inderdaad een pakket met sokken en voorlichting op de mat. Rovince ontwikkelt en produceert al 10 jaar lang kleding. Mensen beschermen tegen tekenbeten staat bij Rovince op nummer 1. In Nederland, maar ook in Europa en de Baltische staten is Rovince vertegenwoordigd.

Op hun overzichtelijke site vind je allerlei soorten kleding die zijn geïmpregneerd met permetect, een coating die er voor zorgt dat de teken een “hot feet” effect krijgen en dan los laten. Deze beschermende kleding zorgt er voor dat een tekenbeet is uitgesloten. Als je de site van Rovince bezoekt zul je sokken, gaiters (een soort overbroek voor je onderbenen), broeken, shirts, overhemden, fleecejassen en jacks tegen komen. Ook in onze favoriete kleur groen 😉 De coating van deze producten gaat ongeveer 100 wasbeurten mee. Het is aan je zelf wat je voorkeur is. Acht van de tien tekenbeten zal doorgaans via de onderbenen gaan. Ik heb daarom voor mijzelf een stoere commandobroek en de sokken besteld.

Geen teek meer gezien!

Normaal deed ik mijn broek in de sokken, maar dat is nu met de kleding van Rovince niet meer nodig. Sinds dat ik de kleding draag, ben ik werkelijk geen teek meer tegengekomen. Er zijn gebieden waar ik de proef op de som heb genomen. Toen ik een hond had liep ik langs de berm van een smalle weg en binnen 2 minuten had hij 12(!) teken op zich. Ik heb toen mijn Ergoline trousers en sokken aan gedaan en heb daar eens flink door het hoge gras gebanjerd. Nu kon ik daadwerkelijk zelf zien dat de teken, en het waren er serieus veel, er allemaal afvielen of zo snel mogelijk maakten dat ze weg kwamen. Enkelen bleven nog op mijn schoenen zitten maar na een tijdje observeren zag je deze etterbakjes ook verdwijnen. Een mooiere bevestiging kon ik niet krijgen.

Rovince anti-teek sokken
De anti-teek sokken beschermen je zo’n 80 wasbeurten tegen teken!

De anti-teek sokken

Deze anti-teek sokken van Rovince zitten prima. Ze passen goed bij onze gecamoufleerde outfit vanwege de groene kleur. De sokken zijn vervaardigd uit 44% polyester, 29% polypropyl, 25% polyamide en 2 % elastane. Ze zijn niet al te warm (Coolmax) zodat het in de zomer nog enigszins te doen is met de warmte. De sokken gaan ongeveer 80 wasbeurten mee en zijn verkrijgbaar in de maten 35 tot en met 49. Genoeg keuze dus!

Rovince Ergoline trousers

De Ergoline trouser is een stoere werkbroek, of commandobroek zoals je wilt. De broek is verkrijgbaar in de kleur groen. Hij is winddicht, biedt UV 50+ bescherming en is voorzien van lekkere diepe broekzakken en afsluitbare zakken op het been + een zakje voor een mes. De broek droogt snel en is verkrijgbaar in de maten 46 tot 60. Zoals benoemd gaat de coating van de broek ongeveer 100 wasbeurten mee. De stof bestaat voor 50% uit katoen en 50% uit polyester. Hij zit heerlijk. Je voelt ook dat het stevig materiaal is, maar toch soepel. De vele zakken (7) zijn ook zeer prettig. Voor de dames zijn er trouwens ook aparte modellen verkrijgbaar.

 Met 7 zakken en een groene kleur is het een praktische broek voor de karpervisserij
Met 7 zakken en een groene kleur is het een praktische broek voor de karpervisserij

Veiligheid

Er gaan nogal wat beweringen rond over gezondheid en veilig kunnen dragen van de kleding. Men is vooral in de verwarring met Deet, maar de coating van Rovince bestaat uit permithire. Dit is ongevaarlijk voor de mens, maar de teek krijgt er dus “hete voetjes” van en zal zich snel loslaten van de stof. De coating permithire is in laboratoria getest en veilig voor mensen bevonden. Er is ook een norm aangegeven voor professionals zoals de boswachters, hoveniers, Staatsbosbeheer en waterschappen.

Conclusie

Wil je lekker onbezorgd kunnen vissen, zonder je druk te hoeven maken over allerlei ongedierte en teken? Schaf jezelf dan een set beschermende kleding van Rovince aan. Hiermee reduceer je de kans op een tekenbeet enorm en kan je dit nagenoeg uitsluiten. Met een adviesprijs van 115 euro voor een broek en 19,95 voor de sokken betaal je absoluut meer dan voor normale producten, maar als het om mijn gezondheid draait neem ik geen risico.

Het dragen van teekwerende kleding is natuurlijk een hele goede voorzorgsmaatregel, maar zorg dat je ook altijd iets bij je hebt waarmee je een teek veilig kunt verwijderen. In dit artikel bespreken we enkele handige attributen hiervoor.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op CarpFeeling en geactualiseerd.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *