Review Shimano Technium Invisitec

Shimano Technium Invisitec review

De Technium lijnen van Shimano zijn al jaren een begrip in karperland. Na de originele zwarte Technium lijn en de tweekleurige Technium Tribal lijn, kwam Shimano voor 2011 met Technium Invisitec. Met Invisitec gaat het succesverhaal van Shimano verder en laten ze hun laatste innovaties zien wat betreft lijn. Invisitec staat voor een Triple Construction wat betekent dat de lijn uit drie lagen is opgebouwd. Een zeer sterke binnenkern, een transparante middenlaag met slechts 12% rek en een UV bestendige transparante buitenlaag. Dit zorgt voor een praktisch onzichtbare lijn met een geringe wrijving waardoor verdere worpen kunnen worden gerealiseerd aldus Shimano.

Ik als trouwe Technium gebruiker was dan ook benieuwd of deze lijn beter was dan de conventionele Technium lijnen die ik veelvuldig gebruik in mijn visserij. Daarom dat ik de lijn eens aan een grondige test heb onderworpen om te kijken of Technium Invisitec echt een grote verbetering is op de bestaande lijnen. Hierbij mijn conclusies.

 

Advertentie:

  Ondanks dat het een Technium lijn betreft, wordt hij niet geleverd in een blik maar in een kartonnen verpakking. De eerste indruk van de verpakking is veel belovend en ondanks dat ze hier waarschijnlijk op hebben bezuinigd, is de uitstraling perfect. Wanneer ik de rol uit de verpakking haal valt gelijk de paars/blauwe kleur op van de lijn. Zoals de naam Invisitec al doet vermoeden, moeten deze kleuren wegvallen onderwater. De versie die ik in mijn handen heb is de 30/100 versie. Ondanks deze dikte vind ik de lijn nog verrassend soepel en de buitenlaag van de lijn lijkt iets rubberachtig. Het is tijd om de lijn aan een grondige test te ondervinden!

Shimano Technium Invisitic is een blauw/paarse lijn
Shimano Technium Invisitic is een blauw/paarse lijn

Wegvallen onder water en afzinken

Over het afzinken van deze lijn kan ik kort zijn. Deze is niet heel anders dan de andere Technium lijnen oftewel, langzaam afzinkend. Door de blauwe en paarse kleur valt hij wel mooie weg onderwater. De lijn is mooie rond en glad. Shimano claimt dat je hiermee verder kan werpen dan met de gewone Technium lijnen. Hier over een tijdje meer in de lange duur test.

Schuurbestendigheid

Qua schuurbestendigheid zou deze lijn top moeten zijn. Doordat de lijn is opgebouwd uit twee lagen over een zeer sterke binnenkern, behoudt je de kracht. Aangezien ik schuurbestendigheid een belangrijk punt vind heb ik gekeken hoelang de lijn het houdt wanneer ik met de snede van een schaar erlangs gaat en wanneer ik het tussen mijn tanden zet. Ik kan je zeggen dat ik er best wat werk aan heb gehad om de lijn goed te vernielen met mijn tanden. Met de schaar ging het allemaal wat soepeler maar je moet toch wel gekke dingen doen wil je deze lijn breken op een obstakel of mossel. Doordat een groot deel van de kracht zit in de binnenkern, heb je namelijk 2 lagen die deze binnenkern beschermen.

Schuurbestendigheid van de Shimano Technium Invisitec
Dit gebeurt er na een tiental keer met de schaar erover te gaan

Knopen met de Technium Invisitec

De andere Technium lijnen hebben bij het knopen altijd een nadeel. Maak je de knoop voordat je hem aantrekt niet goed nat, dan verzwak je de lijn behoorlijk. Een hekel punt waar ik zelf niet zo blij mee ben. Daarom was ik benieuwd of deze nieuwe Invisitec het verschil kon maken. Ik heb een stuk lijn gepakt en aan beide uiteinden een lus geknoopt. Daarna heb ik eens flink druk op de lijn gezet totdat de lijn brak. Uiteindelijk brak de lijn meermaals bij flinke spanning op de lijn zelf en niet op de knopen. Een zeer aparte uitslag aangezien knopen altijd de zwakste punten zijn. Ik denk dat het te maken heeft dat de lijn zich zeer goed laat knopen.

De buitenlaag is een beetje rubberachtig en wanneer je een slipknoop als een grinner knot gebruikt, je hiermee je voordeel doet. Ook viel het op dat je bij het leggen van een knoop niet de lijn gelijk verzwakt. Grote voordelen dus ten aanzien van de andere Technium lijnen!

Technium Invisitec

Conclusie

Ik ben enthousiast over de nieuwe Invisitec lijn. De lijn is lekker rond en soepel en met de trekkracht zit het wel goed. Je moet er aardig aan trekken wil je deze lijn kapot krijgen. Ook de proef met de schaar kwam hij goed door. De lijn behoudt ondanks dat je hem beschadigd wel zijn kracht. De blauw/paarse kleur moet je van houden. Het is niet alledaags en zeker niet tarty. Doch valt deze kleur onderwater wel aardig weg. Het is geen fluorocarbon maar is toch vrijwel onzichtbaar. Afzinken doet deze lijn heel langzaam net als de andere Technium lijnen. Vind je dit not done, dan kun je beter kijken naar fluorocarbon lijnen.

Zoek je een sterke vrijwel onzichtbare lijn, dan is Technium Invisitec wellicht wat voor jouw. De komende tijd zullen we deze lijn nog meer testen om te kijken of we er echt verder mee werpen en of deze lijn na verloop van tijd ook kinkt. Het kinken is een nare eigenschap die je vooral hebt bij Technium lijnen. Ik ben op de lange duur dan ook benieuwd of Invisitec zoveel beter is. de eerste ervaringen tot nu toe met deze lijn zijn in ieder geval goed!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *