Review Shimano Ultegra 14000 XT-D

Shimano Ultegra 14000 XT-D review

Ongeveer een jaar geleden lanceerde Shimano de Ultegra 14000 XT-D en XS-D molens. Twee longcast/big pit molens die in het afgelopen jaar ongekend populair zijn geworden met hun krachtige specificaties en strakke looks. Daarbij komt ook dat de prijs voor kwaliteitsmolen gunstig is. De molens hebben namelijk een adviesprijs van 189,95, maar worden in de praktijk aangeboden voor prijzen tussen de 125 en 140 euro. Beide genoemde molens hebben exact dezelfde specificaties, maar de XT-D is uitgevoerd in matzwart en de XS-D als gunmetal (zilvergrijs). Ook ik was vorig najaar op zoek naar nieuwe molens, nadat ik die van mij al zo’n 12 jaar had misbruikt. Na een flinke zoektocht besloot ik te gaan voor de Ultegra 14000 XT-D en in deze review zal ik mijn bevindingen omtrent deze molen met je delen.

 

Advertentie:

Nash Tackle  Het eerste dat echt opvalt bij de Ultegra 14000 XT-D is zijn look. Persoonlijk vind ik de matzwarte kleur echt heel gaaf en hij staat erg goed bij mijn (zwarte) set-up. Natuurlijk draait het om de kwaliteit van de molen en niet om de looks, maar als je die er gratis bij krijgt is dat zeker aangenaam. Ik denk ook dat de meeste vissers hier toch wel enigszins rekening mee zullen houden. Je kijkt immers toch een groot deel van je sessie tegen je set-up aan 😉

Shimano Ultegra 14000 XTD

Specificaties van de Ultegra 14000 XT-D

Laten we eerst eens kijken naar de specificaties die Shimano de molen heeft meegegeven:

 • Molen type: Big pit/longcast
 • Maten: 14000
 • Lagers: 1 S A-RB + 3 Shielded Stainless Steel & 1 Rollager
 • Lijnligging: Aerowrap II + Super Slow Oscillation + 2 speed
 • Extra spoel: Ja
 • Slinger: Enkel gefreesd aluminium
 • Body materiaal:XT-7
 • Spoel materiaal: Cold forged aluminium
 • Maintenance port: Ja
 • Waterproof drag: Ja
 • Gewicht: 645 gram
 • Versnelling: 4,3:1
 • Lijncapaciteit (mm/m): 0,35-550 / 0,40-400 / 0,45 – 300
 • Lijncapaciteit (lb/yds): 12-600 / 16-440 / 20-330
 • Kogellagers: 1 S A-RB + 3 Shielded Stainless Steel & 1 Rollager

Als we nader naar deze gegevens kijken dan zien we dat het gewicht van de molen erg meevalt ten opzichte van andere populaire big pit molens op de markt die schommelen tussen de 590 en 750 gram. Met de 645 gram heb je zeker geen lichtgewicht molen in handen, maar dat kan ook niet met de formaten en eigenschappen van de molen.

De Ultegra's passen qua looks perfect bij de rest van mijn set-up
De Ultegra’s passen qua looks perfect bij de rest van mijn set-up

Lijncapaciteit en slip

Voor de lijnligging maakt men gebruik van hun Aerowrap II systeem met Super Slow Oscillation. Dit laatste zorgt er voor dat de molen per op-en-neer beweging van de spoel, maar liefst 50 wikkelingen naast elkaar legt. Daarnaast beschikt de Ultegra over een Parallel body dat er voor moet zorgen dat de lijn perfect afwikkelt richting het startoog en daardoor minder wordt geremd. De combinatie van deze factoren moet het werpen van (grote) afstanden een stuk eenvoudiger maken. De molens beschikken over een inhaalslag van 103cm per slingerrotatie en een spoelcapaciteit van 550 meter 0,35mm mono.

De Ultegra’s zijn voorzien van een front slip systeem dat werkt met een ‘instant drag’. Hiermee is de slip eenvoudig met een kleine handbeweging om te zetten van dicht, naar los. Zo stel je snel de slip bij naar de juiste gevechtsstand en voorkom je dat je lang staat te draaien als de vis er opeens als een malle vandoor gaat of je plotseling, om wat voor reden dan ook, de boel moet blokkeren.

Shimano Ultegra 14000 XTD

Extra’s

De Shimano Ultegra 14000 XT-D wordt geleverd met een extra spoel. Deze spoel heeft dezelfde capaciteit en kwaliteit, maar wel een andere kleurstelling. Een van de spoelen heeft een zwarte rand en de ander een zilverkleurige rand. Houd hier dus rekening mee met het opspoelen van je lijnen. Ik kwam er zelf iets te laat achter, waardoor ik wisselend gevlochten lijn en nylon op de vaste en reserve spoelen had gezet. Functioneel maakt het niets uit, maar ik ben toch maar gaan omspoelen om wat meer gelijkheid te hebben (tart…). Handig is wel dat er per molen 4 spoel reducers (2×10.000/2×3.500) worden meegeleverd. Door deze op je spoel te plaatsen voor het opspoelen van de lijn, voorkom je dat je onnodig veel lijn moet opspoelen als jouw visserij daar niet om vraagt.

Mijn ervaringen

Inmiddels heb ik de molens ongeveer een half jaartje in gebruik en ik kan concluderend zeggen dat ik erg tevreden ben met de Ultegra 14000 XT-D. De molen heeft mij, voor het bedrag, zeer positief verrast en heeft een uitermate degelijke indruk gemaakt.

De werpeigenschappen van de Ultegra zijn uitstekend. De lijn wikkelt goed af en ik merk dat ik daadwerkelijk grotere afstanden kan gooien dan dat ik deed met mijn vorige molens. Daarbij moet ik wel benoemen dat dit een heel ander type molen was en die vergelijking misschien niet helemaal terecht is. Het werpen en inhalen gaat in ieder geval erg vloeiend en werkt plezierig.

Ook tijdens het drillen van de karpers blijkt dat de molen voldoet aan mijn eisen. De molen voelt robuust aan en ik ben geen aspecten tegengekomen die onder druk minder leken te werken. De bediening van de quick drag is eenvoudig, al moet je daar wel even aan wennen als je wat oudere molens gewend bent. Deze functie heeft mijn dril in ieder geval een stuk rustiger gemaakt. De slip zelf werkt soepel en komt goed op gang.

Shimano Ultegra 14000 XTD

De molenhendel

Gebruikerssporen zullen altijd ontstaan op ieder voorwerp, maar ik heb het idee dat er op de hendels wat eerder krassen ontstaan dan op de rest van de molen. Dit is natuurlijk ander materiaal en mogelijk dat het spuitwerk daardoor wat gevoeliger is. Het losdraaien van de molenhendels gaat wel soepel en eenmaal ‘ingeklapt’ past de molen goed in mijn foudraal dat geschikt is voor big pit molens.

Lijnclip

Een aspect waar ik persoonlijk iets minder tevreden over ben is de lijnclip. Ik heb al enkele keren meegemaakt dat de lijn onbewust achter de clip kwam te zetten of dat de lijn juist los kwam uit de clip. Ik ben hierdoor wel mijn manier van clippen gaan wijzigen, waardoor de problemen verminderden. Maar met andere molens heb ik hier nooit problemen mee ervaren.

Conclusie over de Ultegra 14000 XT-D

Al met al zou ik je de Shimano Ultegra 14000 XT-D absoluut aanbevelen. Het is een krachtige molen met uitstekende specificaties, looks en prijs. In de onderstaande productvideo van Shimano komt de werking van de molen uitstekend naar voren.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *