Wanker knot

The Wanker knot

Als ik in 2019 over de karperbeurs in Zwolle wandel, tref ik Daniël Klerkx op de stand van LCA. Hij staat er om mensen uit te leggen over de producten van LCA. Als een pro knoopt hij de ene rig na de andere in een behoorlijk tempo in elkaar. Eén ding valt mij dan in het bijzonder op. Hij knoopt een chod aan een swivel met een wel heel simpel knoopje. Als ik zijn aandacht voor mijzelf heb, raken we over het merk LCA aan de praat en laat hij mij het knoopje, dat hij “the wanker knot“ noemt, zien. Ik kan mijn ogen niet geloven als ik zie hoe eenvoudig het is en hoe belachelijk sterk het knoopje is. “Maar…” zegt hij, “je moet hem wel perfect maken, anders ga je vissen verspelen.”

 

Advertentie:

The Carp Specialist  Een simpele knoop

Hij houdt de eer niet aan zichzelf maar vertelt dat een Frans teamlid, Benoit de knoop gemaakt heeft. Om de knoop zijn juiste kracht te geven, moet je de Crystal wire op de juiste spanning brengen. Hierdoor slinkt het product iets om het metaal van de swivel. Door het kleine stukje afgeknipte uiteinde te blobben, maak je hem perfect af. Als ik het zelf probeer en het materiaal aantrek, knapt de knoop niet op de swivel maar de knotless knot! Ik heb hem dan ook wel enorm hard aangetrokken om het materiaal te testen. Ik sta perplex. Daniël geeft mij nog 2 chod rigjes mee en ik koop een rolletje van hun materiaal om zelf ook wat te kunnen knopen.

Van knopen komt nooit wat, maar een dik jaar later tover ik Daniëls chodje te voorschijn om voor het eerst dit jaar te gaan vissen. Prompt vang ik er onder andere 4 grote vissen op waar ik bij de laatste heel veel druk moest zetten om de vis uit de takken te houden. Ik verbaas me over het feit dat zo een simpel knoopje zó veel krachten aan kan. Ik besluit om weer contact op te nemen met Daniël, maar nu om eens wat aandacht te geven aan dit knoopje. Bijzonder in eenvoud, en bijzonder sterk. Een mooie aanvulling op onze knopensectie!

Benodigdheden

De benodigdheden

– Chod haak (maat naar keuze)
Crystal wire
– Baitscrew of ringetje (wat je het fijnste vind)
– Ring swivel met haakje of ringetje* 
– Pullers
– Schaar
– Aansteker

* Gebruik bij een haakje voor de veiligheid putty of een krimpkousje om het haakje. Zo kan hij niet in de mazen van je landingsnet blijven steken. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de haak zal uitscheuren als de karper beweegt of met de kop schudt.

The Wanker knot stap voor stap

Begin met het maken van de chod door de baitscrew of ringetje met een knotless knot of whipping knot aan de haak te bevestigen. Hiervoor gebruik ik bovenstaande producten.
Begin met het maken van de chod door de baitscrew of ringetje met een knotless knot of whipping knot aan de haak te bevestigen. Hiervoor gebruik ik bovenstaande producten.
Wanker knot
Pak de swivel erbij en maak je chod op de gewenste lengte. Leg nu een simpele oude wijven knoop. Houd dan de swivel vast en trek aan het overige deel van de Crystal wire en niet aan de haakzijde. Trek hem zo stevig mogelijk met je vingers aan. Daarna trek je aan de swivel en haak, maar pas goed op dat je de haak niet in je vingers trekt.
Wanker knot
Als de knoop stevig genoeg zit, pak je de 2 pullers erbij. Nu komt het belangrijkste deel. Zet middels de pullers druk op de knoop. Je voelt dat hij gaat bewegen, de knoop komt strak te staan. Nu is het de kunst dat je het materiaal voelt slinken. Het product Crystal wire kruipt nu in elkaar en wordt dunner. Nu knip je het lange overige deel af en blob je voorzichtig zonder de knoop te raken het kleine uiteinde. Als je het goed gedaan hebt, kun je hem nog even natrekken om te checken of hij stevig genoeg is. De Wanker knot is nu klaar voor gebruik.
Wanker knot
Het kost je een paar keer een knoop van een chod om het in de vingers te krijgen. Maar als je hem eenmaal kent, knoop je hem super snel. Ik adviseer je daarom om eerst eens een aantal knopen aan een swivel te maken om te oefenen.
Wanker
Je Wanker knot is nu klaar
 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *