Voorjaarssessie op Lac de Lepinet

Succesvolle voorjaarssessie op Lac de Lepinet

In deze vreemde tijden is een buitenlandse vissessie een stuk moeilijker te plannen dan ‘voor corona’. Hierdoor kozen Bjorn Leysen en zijn vader voor een gezamenlijke sessie op een Frans betaalwater tijdens hun paasverlof. De sessie zou dus plaats gaan vinden tijdens het paasweekend en in hun zoektocht naar een geschikt water kwamen ze uit op de website van Angling Escapes. Daar viel de keuze uiteindelijk op Lac de Lepinet, een betaalwater in het noorden van Frankrijk en gelegen ten zuidwesten van Parijs.

Lac de Lepinet is een oude zandafgraving van 14 hectare groot. Het water wordt omring door mooie natuur en een schitterende bomenrij waar je helemaal tot rust kan komen. De bodem van het water bestaat uit een mix van zand, klei en keizels. Er staat doorgaans weinig wier en het water wordt door een boeilijn verdeeld in twee delen (Lepinet noord en Lepinet zuid).

Lac de Lepinet
Lac de Lepinet

De voorbereidingen

Om een goede kans op vis te maken werden de voorbereidingen getroffen, waaronder het te kiezen aas. De juiste keuze voor het aas is altijd belangrijk, maar tijdens een weeksessie is dit helemaal cruciaal. Bjorn en zijn vader hebben vertrouwen in de boilies van Holland Baits en kozen tijdens deze sessie voor de Scopex Liver en Robin Red Garlic & Fish. De boilies werden aangevuld met de bijbehorende stickmixen en baitboosters die tijdens het vroege voorjaar een absolute meerwaarde vormen met de nog koude watertemperatuur.

Na alle voorbereidingen duurde de rit naar hun eindbestemming een uur of zes. Snel begonnen de mannen met het opstellen van hun tenten en het gereedmaken van hun hengels. In de zoektocht naar de juiste stekken kozen ze ervoor om met de rubberboot het water op te gaan. Vanuit de boot werd gezocht naar harde stukken en plateau’s. Het is altijd aan te raden om voor het vissen tijd te investeren in het zoeken naar de juiste stekken. Na het vinden van de deze stekken duurde het niet lang voor de hengels op hun plek lagen en de eerste aanbeet al volgde! Deze werd verzilverd en dat gaf vanzelfsprekend vertrouwen voor de rest van de week.

De juiste voermix is belangrijk, wij kiezen voor Holland Baits

Een dag om nooit te vergeten

Er zijn van die visdagen die altijd in je geheugen zullen blijven. Zo’n dag werd 1e paasdag voor Bjorn. De dag begon met een aanbeet van een brasem, maar niet lang daarna volgde gelukkig ook de eerste karper. Dat bleek gelijk een dikke te zijn. De eerste grote karper was een prachtige spiegel van 22,7 kg en je begrijpt vast dat Bjorn zijn dag niet meer stuk kon. Na het ontbijt werd deze veertiger zelfs opgevolgd door een tweede met een dikke spiegel van 21.8 kg en om het nog gekker te maken kreeg hij na een minuut of 30 nog een paar piepen. Na een stevige dril wist hij de derde veertiger op rij te landen op een gewicht van 21,9 kg! Het spreekt voor zich dat deze dag Bjorn lang bij zal blijven, zeker omdat hij die dag ook nog drie dertigers wist te vangen.

Een spiegelkarper van 22,7 kg van Lac de Lepinet
Een spiegelkarper van 22,7 kg gaf het startschot van een dag om nooit te vergeten!

Meer vis door kleine aanpassingen

Niet alles ging goed, want op één van de dagen werden er ook vijf karpers gelost. De vissen kwamen nog maar net uit de winter en aasden mogelijk nog een stuk voorzichtiger dan verwacht. Door over te schakelen naar kleiner aas en een aanpassing in de rigs werd het tij gekeerd. De dag begon weliswaar slecht, maar werd door de aanpassingen omgezet naar een succesvolle. Uiteindelijk werden er die dag zeven karpers gevangen, waaronder nog twee mooie veertigponders.

De temperaturen liepen behoorlijk terug
De temperaturen liepen behoorlijk terug

Bekijk de video van hun visserij op Lac de Lepinet

De sessie van Bjorn en zijn vader bleek achteraf erg succesvol te zijn. De week werd afgesloten met een totaal van 48 karpers, waaronder zelfs 10 vissen tussen de 20,5 en 23,8 kg! Daarnaast vingen ze ook nog 22 vissen tussen de 15,5 en 19,8 kg. Kortom, een succesvolle week met veel dikke karpers! Hoewel de temperaturen ’s nachts terugliepen tot wel -4°C, bleven de vissen azen en werden er ook ’s nachts veel vissen gevangen. De meeste aanbeten volgden in de nacht en in de vroege ochtenduren. De aaskeuze bleek goed te hebben uitgepakt. In de onderstaande sfeervideo nemen beide mannen je mee naar hun sessie op Lac de Lepinet.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *