Review Wychwood DPF

Wychwood DPF review

Toen in 2011 Shimano hun nieuwe Technium Invisitec hoofdlijn op de markt bracht was het even slikken. Hoe kon Shimano nu kiezen voor een lichtpaarse hoofdlijn in een visserij waarin camouflage het toverwoord was? In 2014 was het merk Climax de winnaar op de Efttex op het gebied van hoofdlijn en ook hier was het die paarse kleur die opviel. De Cult Deep Purple hoofdlijn won het van velen gecamoufleerde varianten. Eind 2015 deed het Engelse Wychwood dit trucje na en introduceerde hun Deep Purple Filament. Deep Purple Filament, of vanaf nu te noemen DPF, zou de verrassing voor 2016 worden. Wij namen een rol van deze DPF mee van CARP Zwolle en hebben de afgelopen maanden deze lijn eens haarfijn getest. Hierbij mijn bevindingen.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  Wychwood DPF specificaties

Alvorens we het gaan hebben over mijn ervaring is het wel zo handig om eerst de specificaties te kennen. Volgens Wychwood betreft DPF een dunne en soepele lijn welke ideaal is voor het werpen. Door de soepelheid van het materiaal neemt hij al vrij snel de contouren van de bodem over. Door de fluorocarbon coating is de lijn heel glad waardoor er geringe frictie ontstaat bij een worp. Daarnaast zorgt de gladde mantel voor flinke schuurbestendigheid en gewicht waardoor de lijn mooie zou afzinken.

Wychwood DPF

De grootste truc zit hem in die kleur. Deze donker paarse kleur zou de ultieme camouflagekleur onderwater zijn. Om dit uit te leggen is een stukje theorie benodigd. Deze theorie gaat ervan uit dat water van nature een wazige blauwe kleur heeft wat komt door ultra-violette straling die constant door het water heen straalt. Denk aan die tropische stranden met dat felblauwe water. Dit water is natuurlijk gewoon transparant van kleur maar door de UV-straling kleurt het water naar blauw toe. De DPF lijn kent UV-pigmenten en kleurt als het ware mee door invloed van de zon. Hierdoor valt de lijn veel meer weg dan andere kleuren die al snel naar zwart toe gaan onder invloed van licht.

De praktijktest

Bonne, leuk allemaal die feitjes maar de praktijk is vaak de beste leerweg. Voor deze test gebruiken we de 0.30mm/12lbs versie en we spoelen de lijn op mijn Daiwa SS2600 molens. Ondanks dat het opspoelen van lijn niet zozeer een echte test lijkt, zit hier juist al een groot gedeelte van mijn oordeel aan vast. In mijn eerdere lijntesten merkte ik dat juist fluorocarbon gecoate lijnen een stuk stugger zijn dan conventioneel monofilament. Het nadeel wat we vaak ervaren is dat de lijn ‘springerig’ wordt en van je spoel afknalt wanneer je de beugel opengooit.

Door de lijn over te spoelen van de klos met een diameter van 10 centimeter naar het kleine Daiwa spoeltje, kun je al heel wat zeggen over de eigenschappen van de lijn. Ondanks dat ik de lijn onder lichte druk en nat had opgespoeld, was het ‘springen’ van de lijn al vanaf het eerste moment aan de orde.

Een opvallende verschijning aan de waterkant
Een opvallende verschijning aan de waterkant

Nu kun je natuurlijk niet gelijk een lijn afkeuren op basis van het ‘springen’. Dit is gewoon een bijeffect van het stugge maar zware fluorocarbon. Een simpele truc die ik uitvoerde was om een paar goede worpen te maken waardoor de lijn na het inhalen netter en onder meer druk nat is opgespoeld. Dit verbetert de eigenschap enorm en zorgt voor veel minder ‘springen’. Ik kan mij voorstellen dat vissers deze eigenschap als naar ervaren en daarom dat ik er even wat langer bij stilsta.

Zinkvermogen en knoopbaarheid van Wychwood DPF

Als we kijken naar de zinkbaarheid en de knoopbaarheid dan zijn er een aantal bijzonderheden. Door de fluorocarboncoating zou deze lijn in de theorie een stuk sneller moeten zinken als conventionele lijn. Om dit goed te kunnen testen heb ik op 1 spoel deze DPF gespoeld en op een andere spoel een monofilament van Sufix genaamd Duo Core. Nu de vraag of de DPF lijn echt sneller afzinkt dan de Duo Core. In de test zonk de DPF lijn inderdaad beter af dan de Sufix variant. Toch gaat dat afzinken lang niet zo snel als bij bijvoorbeeld X-line. Dat komt doordat DPF geen volledige fluorocarbon lijn is. Verwacht dus geen wonderen!

De keuze voor paars
De keuze voor paars

De knoopbaarheid van de Wychwood DPF is goed te noemen. Ik heb diverse knopen geprobeerd waaronder slipknopen en deze houden, wanneer je ze niet laat verbranden, enorm goed. De lijn is mooie rond en voelt dun aan. Dit zorgt ook voor mooie kleine en dunne knopen. In een kleine knooptest met aan de ene kant een achtknoop en aan de andere kant een bloedknoop, was het uiteindelijk de bloedknoop waar de lijn op brak toen ik beide knopen op druk zette. De knoop zelf bleef intact maar de lus van de knoop brak. Prima knoopeigenschappen wat mij betreft.

Schuurbestendigheid en zicht

De laatste testen die ik heb gedaan zijn op het gebied van schuurbestendigheid en op het gebied van zicht. Qua schuurbestendigheid is goed te merken dat de fluorocarbon coating hem meer weerstand geeft. Ik heb de lijn getest door hem op spanning te zetten en de lijn als de snaar van een viool te bespelen met het blad van een schaar. Het duurde minstens 10 goede halen voordat de lijn kapot was. Met die schuurbestendigheid zit het mijns inziens wel snor.

En dan de grote vraag die alle andere vragen overtreft. Hoe zit het dan met die kleur? Ik heb hier de meeste testen op gedaan met bijzondere resultaten. De eerste test was gewoon op zicht. Door de UV-pigmenten in deze DPF lijn zou hij onder invloed van licht wegvallen. Tijdens de vissessies viel mij op dat dit ook daadwerkelijk zo is. Net als andere lijnen wordt ook deze lijn onderwater donker. Toch valt hij makkelijker weg in het vaak bruin/groene water. Nu is er op klaarlichte dag natuurlijk genoeg licht. Toch wilde ik de proef op de som nemen en kijken wat de lijn onderwater zou doen bij UV-licht. Mijn aquarium was hiervoor de uitgelezen proefopstelling. Het licht is versterkt en zal ook een versterkte weergave geven van de eigenschappen van deze lijn.

Wychwood DPF review
Wychwood DPF met het opvallende gele logo

Na deze test kon ik concluderen dat ook bij overbelichting deze lijn zwart kleurt. Toch valt hij mooier weg dan lijnen die van zichzelf al donkere tinten hebben. Waar ik achterkwam is dat dit effect volledig wegvalt op de plekken waar deze lijn gehavend is. Als de lijn niet meer mooie rond is en gehavend is door bijvoorbeeld obstakels, dan wordt de lijn onderwater een stuk zichtbaarder!

Kortom

Deep Purple Filament van Wychwood is een bijzondere verschijning in de schappen en voldoet qua schuurbestendigheid, knoopbaarheid en treksterkte aan de verwachtingen. Door de fluorocarbon coating zinkt hij gemiddeld en valt de lijn aardig weg in het water. Voor 23,00 euro voor een klos van 1000 meter betaal je mijns inziens een goede prijs voor dit product. Toch zal de tegenvallende soepelheid ervoor zorgen dat een aantal vissers het ‘springen’ van de lijn niet zal bekoren. Denk ook niet dat deze lijn geheel wegvalt. Het is een utopie om te denken dat er lijnen bestaan die dit wel doen. Toch komt DPF heel dicht in de buurt en is daardoor zeker het overwegen waard.

Mocht ik deze lijn een rapportcijfer moeten geven dan zou een 7 een juist cijfer zijn. Wychwood DPF is een prima alternatief op het conventionele nylon en dat paars brengt weer wat kleur in het leven!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *