5x Drijvende markers om je stek (terug) te vinden

5x Drijvende markers

Bij het vissen op grotere wateren is het terugvinden van een (voer)stek niet altijd even makkelijk. Hoewel er tegenwoordig in steeds meer fishfinders GPS verwerkt zit, zal een groot aantal vissers nog steeds werken met drijvende markers en staafmarkers om de stekken te markeren. Diezelfde markers kunnen ook een grote meerwaarde hebben bij het verkennen van een water en het in beeld brengen van interessante (hot)spots zoals plateau’s, wier, mosselbanken en vele andere punten die vanaf de kant moeilijk te zien zijn. Heb je immers een interessante plek gevonden, dan werp je een marker overboord en kan je eenvoudig de omgeving ervan in beeld gaan brengen. In deze editie van 5x bespreken we 5 drijvende markers die je kunt gebruiken bij het verkennen en terugvinden van je (voer)stekken.

 

Advertentie:

CC Moore  1. H marker

Laten we beginnen met de meest gebruikte marker op de markt, want de simpele H marker is natuurlijk verreweg de bekendste versie van de marker en in de meeste gevallen ook de goedkoopste. Diverse merken leveren een dergelijke H block marker met daaraan een touw en een stuk plat lood. Het is niet onverstandig om dit gewicht wat te verhogen door er zelf een stevig gewicht aan vast te knopen. De klassieke H markers zijn er in verschillende kleuren, maten en varianten en doen hun werk in de meeste omstandigheden gewoon naar behoren. Zodra er een flinke wind opsteekt heb je wel het risico dat er door de golfslag meer lijn zal afrollen of het lood (indien te licht) zal verplaatsen. Daarbij wordt je stekherkenning natuurlijk een stuk minder accuraat.

H Marker
De meest gebruikte markers op de markt

2. Poseidon Marker Buoy

Een handige marker is de Marker Buoy van het Duitse Poseidon Angelsport. Deze drijvende markers zijn voorzien van een gekleurd drijflichaam met daar doorheen een staaf met reflecterend tape. De lijn die aan de marker zit bevestigd is voor een deel elastisch, waardoor het gewicht onderaan de Marker Buoy niet zal verplaatsen bij golfslag en wind. Een magnetische ring zorgt ervoor dat de marker na plaatsing niet verder zal afrollen en eenvoudig binnen is te halen. De Marker Buoy is verkrijgbaar in verschillende kleuren en ook met een lichtkop. Check voor alle specs onze review van de Marker Buoy en bestel hem eenvoudig op de website van Poseidon of gewoon in Nederland bij Hareco Hengelsport.

Poseidon Marker Buoy
De Marker Buoy van Poseidon

3. Ridgemonkey RotaBlock marker

Een nieuwe marker op de markt is de RotaBlock marker van Ridgemonkey. Als je onze News Flash in de gaten houdt dan heb je hem al voorbij zien komen, maar deze nieuwkomer zal binnenkort verkrijgbaar zijn op de markt. Je kunt eenvoudig zelf het ankergewicht kiezen en de RotaBlock marker naast je boot te water laten. De marker zal zelf afrollen en de juiste waterdiepte vinden. Daarna geef je hem handmatig wat ruimte om ervoor te zorgen dat hij goed blijft liggen bij wind en golven. Hierna kan je hem zekeren met een schuifpen zodat je er geen omkijken meer naar hebt. Hij wordt geleverd met een 10m koord, 2 verwijderbare ReflectaStems en een neopreen foudraal. Mocht je hem willen uitbreiden met de lichtgevende MarkaLite Stems dan is dat ook mogelijk, maar die worden niet bijgeleverd.

4. Strategy H-Glow markers

Hoewel we bij nummer 1 al hebben stilgestaan bij de H-markers wilde ik deze nog wel even los aanstippen. De H-Glow markers van Strategy vallen namelijk lekker op in het donker. Ze zijn verkrijgbaar in twee formaten (small en medium) en bevatten respectievelijk 5 en 15m koord. Deze markers kosten je slechts een paar euro en zijn altijd bruikbaar. Bestel ze o.a. bij Carpworld.

De Strategy H-Glow markers zijn ook ’s nachts goed zichtbaar

5. Atropa Atrospot

De laatste in dit rijtje aan markers is de Atrospot van Atropa. Deze lichtgevende marker zal automatisch oplichten bij duisternis en is zichtbaar tot wel 700 meter! Je kunt de lichtsterkte zelf regelen en de batterij zal het zo’n 1 tot 2 weken volhouden bij continu gebruik. Met een verkoopprijs van 45 euro is het zeker niet de goedkoopste marker op de markt, maar goed zichtbaar is hij zeker! Verkrijgbaar in 3 kleuren: rood, blauw en geel.

atropa-atrospot
De Atropa Atrospot

Binnenkort meer markers

Zo, dat waren de 5 drijvende markers die we voor jullie in petto hadden. Binnenkort zullen we ook een overzicht plaatsen van staafmarkers die je helpen bij het (terug)vinden van je stekken. Klik hier voor meer edities van onze 5x.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *