Blues Lake: Witte pasen in Vlaanderen

Een prachtige veertiger van Blues Lake

April doet wat het wil” – Natuurlijk ken ik dit gezegde mijn hele leven lang al. Soms is dit in je voordeel, soms in je nadeel. Moeder natuur toonde met trots al haar elementen in de week van 3 april. Dit was de week dat we eindelijk weer een sessie mochten vissen op één van de wateren van Angling Escapes. In verband met het alom vervloekte “virus C” blijven we dit keer wat dichter bij huis, de bestemming naar keuze is Blues lake geworden. Kijk da’s dan natuurlijk wel heel lekker als dit dan ook gewoon via Angling Escapes kan.

Ondanks onze trip ons wat zuidelijker bracht dan onze thuisadressen werd de temperatuur er niet bepaald hoger van. De trip zou een kleine drie kwartier in beslag nemen. Omdat we om 11:00 uur afspraken met de beheerder van het water hoefden we niet bepaald vroeg uit ons bed. Lekker ontbijten en daarna een kop koffie of thee met elkaar drinken is hartstikke gezellig en het enthousiasme neemt dan ook met de minuut toe. We bespreken al een beetje welk koppel op welk stek zal gaan zitten, dat doen we elk jaar. En elk jaar loten we netjes als we aankomen op de plaats van bestemming. Ondanks dat we allen dik in de veertig lopen blijven we ook gewoon een beetje kind. Genoeg geleuterd, de koffie en de koeken zijn op. Op de navigatie tikken we Sint Lenaarts in, een dorpje in de provincie Antwerpen. Op naar de eindbestemming!

Blues Lake

Blues Lake

Zoals afgesproken arriveren we om 11:00 uur aan het water bij het hek van het complex. Na telefonisch contact te hebben gehad met de beheerder is deze in 5 minuten bij ons. Hij stelt voor om eerst de auto’s binnen het complex op de parkeerplaats te zetten. Daarna stelt hij zich aan ons voor. Zijn naam is Victor en we hebben al meteen een goed gevoel bij deze man. We krijgen dan ook meteen een rondleiding van hem. Hij legt ons uit hoe het werkt in het toiletgebouw en clubhuis nu met de Coronamaatregelen te maken hebben.

We hebben een apart deel van het toiletgebouw, het andere deel is voor de vissers die op Blueslake I zitten. Het clubhuis is gesloten, wel mag je gebruik maken van de koelkast en vriezer. Koken en chillen kan op dat moment niet. Beide locaties zien er prima uit en zullen na de Corona periode zeker een meerwaarde zijn voor dit water en haar vissers.

Blues Lake
Blues Lake

Nadat Victor ons Blueslake I heeft laten zien, dit is het achterste meer gezien vanuit de wegkant, vertelt hij ook dat er op de middelste vijver een witvisverenging zit. Zij vissen hier een paar keer in de week een wedstrijd. Fanatieke toffe mannen waar wij als karpervissers totaal geen last hebben. Aangekomen op ons water horen we dat Blueslake II in het totaal 3 stekken kent. Victor heeft veel info over de hotspots, diepteverloop, het bestand en het natuurlijke voedsel dat aanwezig is in het meer.

Stekkeuze, aas en rigs

Om zoveel mogelijk oppervlakte van het water te kunnen bevissen kozen we de buitenste 2 stekken. Met voerbootjes konden we alle beoogde stekken goed bereiken. Wilbert en Roel wonnen de loting en kozen voor stek I, deze ligt het meest tegen de wegkant. Hierdoor kwamen Harm en Tino automatisch op stek 3 terecht. Volgens Victor kwamen de meeste vissen van de overkant af. Omdat je een goed advies niet in de wind moet slaan gingen 4 hengels naar de overkant, met een beetje zoekwerk vind je daar wel een hard plaatje. De omgevallen boom in het water en het glijbaantje waar de eenden naar beneden glijden zijn goede stekken. De andere hengels gingen in de kommetjes aan eigen kant en tegen het riet bij stek 3.

De stek op Blues Lake 2

We lieten het midden in het begin met rust en kozen er bewust voor om te beginnen met 2 hengels per persoon. Zo zouden we de hengeldruk wat lager kunnen houden. Alle hengels worden in positie gebracht met een voerboot, heb je deze bij dan is dit zeker een voordeel. Je kunt nu net wat beter op een open en hard plekje komen of net zoals later effectief zal blijken tegen een omgevallen boom of struik liggen.

Omdat we nog in het vroege voorjaar zitten willen we ook subtiel voeren en vissen. De keuze valt dan ook op compacte voerstekjes maken die bestaan uit hennep, boekweit, stickmix met gecrushte boilies met wat baitsoak van Holland Baits. De smaken die we gebruiken zijn Instant Project en Robin Red Garlic & Fish. Omdat we in dit aas het volste vertrouwen hebben zetten we dit graag in.

Zoet voorjaaraas met hoge attractie
Zoet voorjaaraas met hoge attractie

De rigs die ik inzet probeer ik niet te ingewikkeld te maken. Ik varieer wel vaak tussen lengte van de onderlijn en hair. Dit is afhankelijk van bodemgesteldheid, het bestand aan vissen (is er veel brasem winde zeelt etc aanwezig) de weersomstandigheden en de tijd van het jaar. Deze week heb ik vooral de vis willen verleiden met een hinged stiff-, chod- of standaard rig met pop-up of wafter. In Blueslake I is namelijk wier aanwezig. In april was dit nog niet bepaald een probleem, maar ik koos voor zekerheid om zo buiten het vuil te blijven met mijn aaspresentatie. Elke keer dat ik de rigs opnieuw dropte bevestigde ik een PVA-foam aan mijn haak. Deze presentatie in combinatie met het aas geeft mij veel zelfvertrouwen en daar draait het vaak wel om.

Simpele en doeltreffende rigs
Enkele rigs die het meestal wel goed doen

Een vlotte start op Blues Lake II

In de late namiddag lig het aas van iedereen waar het volgens ons moet liggen. Tijd om het water op te zetten voor koffie en thee. Nog voordat het water kookt loopt de eerste hengel van Harm al af. Een bijzonder schokkerige drill volgt. Zouden we binnen het uur vissen de code van het water al gekraakt hebben? Helaas het blijkt geen karper te zijn…

Een felle roofblei van Blues Lake 2
Een felle roofblei als eerste vangst

De kop is er in ieder geval vanaf ?. En zo’n bijvangst overdag is op zijn tijd geen probleem. We willen richting de nacht toch de kans op een bijvangst verkleinen en maken ons hair wat langer dan we in eerste instantie hadden. Resultaat was dat we de hele week geen bijvangst meer haakten. Of dat 100% aan de aanpassing ligt weet je natuurlijk nooit. Tegen de schemering krijgt de mannen op stek 1 een kneiterharde fluiter. Als we een half uur later de foto doorkrijgen blijkt dit wel de juiste soort te zijn, een schitterende schubkarper!

Roel met de eerste karper, een prachtige schubkarper van 12,8 kg
Roel met de eerste karper, een prachtige schubkarper van 12,8 kg

Omdat dat reis niet lang was waren we minder moe dan normaal na een hele dag rijden. Dit heeft als voordeel dat je de eerste avond makkelijker wakker blijft en zo goed kunt kijken en luisteren waar de vis zich eventueel schuil houdt. Zowel wij als het andere koppel hoorde de meeste vis tegen en omver gevallen berk aan de overkant. Omdat hier Roel links en Harm rechts tegenaan lag hadden we voor de komende nacht goede moed dat er nog een vis op de mat zou komen.

Blues Lake
Blues Lake
Drie vissen die werden gevangen bij de omgevallen berk
Drie vissen die werden gevangen bij de omgevallen berk

Eerste paasdag

Na de eerste productieve nacht verliep de zondag, 1e paasdag ook nog met vangsten. Alle 4 vingen we onze vis. De meeste bleven van de omgevallen berk komen. Wilbert krijgt ook zijn stek aan het lopen in de kom aan de kant van de weg. Het weer was fris voor de tijd van het jaar, maar uit de wind en af toe in de zon was het prima te doen. De meteorologen voorspelden echter niet veel goeds: hagel, (natte) sneeuw, harde noord-oostenwind, onweer en veel neerslag. Buiten dat dit niet comfortabel is voor ons als vissers, is dit meestal ook funest voor de vangsten.

1e paasdag nog proberen te knallen en dan afwachten hoe erg de weersomslag de vangsten zou beïnvloeden. Toen het zonnetje wat beter doorkwam rond het middaguur ving ook ik mijn eerste vis, een echte paasvis dus. Vooral de hengels van Roel en Wilbert bleven regelmatig vis opleveren deze dag.

Tino zijn paasvis
Tino zijn paasvis
Wilbert met een pareltje
Wilbert met een pareltje

De coup van Koning Winter

De nacht naar 2e paasdag toe trekt de wind al flink aan en daalt de temperatuur naar het vriespunt. We gaan allemaal vroeg onze slaapzak in omdat de wind snijdt en we beperkt gas bij hebben voor onze kachels. Zoals wel vaker met zo’n weersverslechtering vallen de beten stil. Die nacht krijgt niemand een piep en als we ’s morgens vroeg ontwaken en onze tenten openritsen zien we een wit landschap! Jarenlang heb je het over een witte kerst en nu zit je midden in een witte pasen. Een bijzondere gewaarwording voor ons. Door de harde wind is de gevoelstemperatuur -4 graden Celsius. Gelukkig is met de juiste kleding en verwarming in de tent uit te houden.

Pasen 2021

Het wintert bijna 2 dagen door en we krijgen het complete scala voor onze kiezen. Sneeuw, hagel, onweer, windstoten en dan bij de eerste zonnestralen sinds lange tijd krijgt Roel een paar piepjes op zijn rechterhengel. Hij twijfelt niet en maakt meteen contact met de vis, das lekker!

Lente 2021

De vis geeft de eerste minuten geen meter prijs. Omdat Roel de vis graag op het open water wil hebben zet hij slip handig een klein beetje dichter. Dit helpt en de vis komt dichterbij. Meter bij meter wint Roel nu terrein, de vis draait nu onder de top van de hengel. Wilbert staat paraat om zodra het kan de vis te landen, in opperste concentratie manoeuvreert hij het net onder de vis. Ja binnen! Een luide kreet is over het water te horen, dit moet een groter exemplaar zijn. Na de vis onthaakt te hebben wordt de vis nauwkeurig met een driepoot gewogen, de Ruben Heaton vertelt ons dat Roel een 40-tiger gevangen heeft. Dit voelt zo goed na 48 uur blauwbekken en 0,0 activiteit meer.

Blues Lake

De kou en de luchtdruk hebben geen goed gedaan en we krijgen de komende dagen dan ook geen beet meer. Het is gelukkig wel overwegend droog. Dit betekend dat we nu wat beter kunnen socializen. Een frietje uit het Ossenwit en een BBQ houden de moraal in ieder geval hoor. Vissen is voor mij meer dan vangen, eens goed bijpraten met je maten onder het genot van een hapje en een drankje hoort er zeker bij.

Een prachtige veertiger van Blues Lake
21,5 kg schubbengeweld voor Roel!

Een waardig slot van onze sessie op Blues Lake

De laatste dagen verstrijken en we gaan langzaam richting de laatste nacht. Terugkijkend een prima week gehad waarin het af toen doorzetten was met de kou en de sneeuw. Samen met je vismaten gaat dat makkelijker dan alleen, dus dat kwam helemaal goed.

Kort samengevat is het Blues Lake complex een prima plek om met je vismaten of alleen te vissen. De accommodaties voldoen zeker. Je kunt je prima opfrissen of douchen en ondanks de kou hadden we warm water. Het clubhuis is een gezellige uitvalbasis om even te chillen en met collega vissers een praatje te maken. Ook kan je hier gebruik maken van een volledig ingerichte keuken en zijn een koelkast en vrieskist aanwezig. De beheerder Victor is een aardige en behulpzame man. Hij komt elke dag even langs om te vragen of hij iets voor je kan betekenen en noteert elke dag de vangsten van de vissers. Het visbestand prima in orde. Hierbij zijn er wel verschillen tussen Blueslake I & II.

Gezelligheid
Gezelligheid!

Op Blues Lake I zijn de aantallen een stuk lager, wel is het gemiddelde en topgewicht hoger dan op BL II. Blues Lake II is een makkelijker water, maar geen runwater. Hierbij zijn bijvangsten van graskarpers en koikarpers zeker geen uitzondering en houd in de warme maande rekening met het wier. Dit is al aardig ingeperkt en met een beetje zoekwerk vind je zeker schone stukken. Ik besluit om mijn derde hengel voor de laatste nacht op te tuigen met een chod rig en deze single hook te bevissen. Ook ga ik niet varen maar gooi hem d.m.v. clipping zo dicht als kan tegen de overkant. Als richtpunt houd ik een bramenstruik aan. Wellicht brengt deze andere vismethode mij nog vis.

De laatste avond

De laatste avond is altijd een bijzondere. Blij dat je morgen weer naar huis kan, balend dat het alweer voorbij is. Harm en ik drinken onze Westmalle triple leeg en wensen elkaar voor de laatste nacht succes. Rond het krieken van de dag krijg ik een terugloper, ik sta meteen op mijn sokken naast mijn hengel. De hengel met de chod! Langzaam loopt de lijn naar rechts, ik twijfel nu niet meer en pak de hengel. Ik heb mijn lijn laten afzinken en geen toplood gebruikt, hierdoor maak ik nu makkelijker contact met de vis. Hij voelt goed en bonkt goed op mijn 3 ponds hengel. De slip staat goed afgesteld dus ik neem de tijd die er voor nodig heb.

De kerst op de taart
De kerst op de taart

Harm komt me assisteren bij het landen, dit ziet er goed uit hoor!! De sessie is op een paar uurtjes na voorbij en in het zicht van de haven onze 2e veertiger! We kijken dan ook tevreden terug op een erg toffe week op Blues Lake II. Met 16 gevangen vissen mogen we gezien de weersomstandigheid zeker tevreden zijn. En dat zijn we dan ook.

Bekijk ook de video van onze sessie op Blues Lake

De hartelijke visgroeten,
Tino van Spaandonk


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *