Distance sticks

Distance sticks

Het gebruik van de zogenoemde ‘distance sticks’ wint in Nederland en België maar moeizaam terrein. Toch beginnen steeds meer karpervissers de voordelen van distance sticks te waarderen en zijn ze in meer en meer uitrustingen terug te vinden. In dit artikel bespreekt Tim van Zanten het gebruik van distance sticks, de varianten en andere aansluitende producten.

 

Advertentie:

Nash Tackle  



Zeer populair in Engeland

Waar in Nederland de voer- of rubberboot gemeengoed is geworden, zo is het aan de andere kant van de plas wel anders. Op veel Engelse dressuurwateren is markeren, spodden en werpen van je rig tot op de dag van vandaag een standaard. Enerzijds omdat voer– en rubberboten voor een hoop ellende en ordeverstoring zullen zorgen aan de drukbeviste Engelse gravelpits. Anderzijds vanuit een stukje fair play. Toch zijn er ook in Nederland en België wateren waar het niet is toegestaan enige vorm van boten te gebruiken. Soms door bovengenoemde redenen maar veel vaker omdat desbetreffend water in een natuurgebied ligt en boten de inheemse flora en fauna zouden kunnen verstoren. Op die wateren zit er niets anders op dan te gooien.

Customized Korda Distance Sticks met Aluminium Heads van Elite Tackle
Customized Korda Distance Sticks met Aluminium Heads van Elite Tackle

Het markeren (peilen), spodden en aangooien van een stek met een rig is een vaardigheid die je vooral leert door veel praktijkervaring op te doen. Gelukkig voor ons vissers zijn er door velen merken door de jaren heen goede materialen op de markt gekomen om deze vaardigheden beter te kunnen uitvoeren. Van speciale spodhengels tot finger stalls, van gestroomlijnde Spombs tot speciale feature finder leads voor het juist aanvoelen van de bodem. Daarnaast was ook de distance stick een enorme innovatie om constante afstanden te werpen, elke sessie opnieuw. In dit relaas neem ik je mee in de wereld van de accurate worp en de wereld rondom dit doeltreffende product!

Een custom Distance Stick Bag van Army Andy
Een custom Distance Stick Bag van Army Andy

Feature finding in een notendop

Markeren, spodden en aangooien van je stek met een rig. Hoe werkt dit nu precies? Na eerst goed het water te hebben geobserveerd met je polaroid, is het zaak om de beoogde stekken te peilen. Dit doe je met een peilhengel, molen voorzien van braid, een peildobber (marker) en een feature finder lead. Dit zijn loden zonder coating, voor een beter gevoel wanneer je lood de bodem raakt, en vaak voorzien van de nodige ‘stekels’ om bodemvegetatie mee op te pikken. Je gooit naar een beoogde stek en laat de lijn vieren om de diepte te meten. Dit vieren doe je door steeds een meter van je molen af te trekken, net zolang totdat je marker boven het wateroppervlakte komt.

Vooraf dien je op je hengelblank een meter lijn vanaf je molenbeugel te markeren. Vaak zal startoog of opvolgend oog enige indicatie bieden. Het aantal meter dat je je lijn hebt laten vieren is de diepte op deze plek. Om de bodemvegetatie te weten te komen ga je als het ware je feature finder lead slepen over de bodem. Dit doe je door je hengel zijwaarts te houden en in te halen met kleine rukken. Naast het soort bodem, kun je er zo ook achter komen of er obstakels onderwater liggen. 

Veel Distance cords hebben een hengellengte van 12ft lang
Veel Distance cords hebben een hengellengte van 12ft lang

Gravel, weed en silt

In de Engelse terminologie zijn er diverse varianten van bodemgesteldheid, te weten; Gravel, weed en silt. Op alle drie de bodems kun je karper vangen. Echter hebben ze alle drie een ander soort aaspresentatie nodig. Gravel slaat op harde (zand)bodems, soms voorzien van de nodige stenen. Weed slaat op bodems waar onderwatervegetatie aanwezig is. Soms is dit fijndradig draadalg, soms gaat het om serieuze vegetatie die meters hoog staat. Silt zijn de echte modderbodems. Die bodems die zorgen voor het verzuren van je aas en waar vaak je lood in wegzakt. In het algemeen wordt altijd geopteerd voor het vinden van de schone plekken en dat zijn vaak de gravel bodems. Toch zijn weed bodems vaak het huis van velen onderwaterinsecten en bieden silt bodems een ideaal fundament voor muggenlarven. Natuurlijke pleisterplaatsen voor de nodige lekkernijen voor onze vriend de karper. 

Sommige distance sticks hebben een iets gebogen kop waardoor je sneller je wikkelen
Sommige distance sticks hebben een iets gebogen kop waardoor je sneller je wikkelen

Markeren en clippen

Heb je eenmaal een goede spot gevonden (harde bodem of bijvoorbeeld een interessante diepte) dan is het zaak je marker aan de oppervlakte te laten drijven. Dit is namelijk letterlijk je marker waar je zo dicht mogelijk bij moet proberen te gooien met je vishengel. Dit zal soms wat tijd en oefening vragen maar met wat geduld zal je uiteindelijk heel dicht bij je marker kunnen gooien. Een tip is om altijd eerst iets dichterbij te gooien, de afstand te bepalen en wanneer nodig wat lijn extra van je molen af te trekken. Zo kom je beetje bij beetje op de gewenste afstand. Heb je uiteindelijk strak naast je marker gegooid, clip dan je lijn achter de lineclip op je molenspoel. Markeer vervolgens de plek waar je staat. Ik gebruik hiervoor een tentharing.

Houd er rekening mee dat je lood afzinkt in een curve als je de lijn strak houd. Op ondiep water zal dit niet veel verschil maken, maar op diepere stekken/wateren kan dit ervoor zorgen dat je lood en rig een stuk voor de gewenste plek komen te liggen. Het is daarom raadzaam om je marker in te draaien tot het lood en dan de lijn te clippen. Nu komen de distance sticks aan bod. 

Sommige distance sticks hebben een iets gebogen kop waardoor je sneller je wikkelen
Sommige distance sticks hebben een iets gebogen kop waardoor je sneller je wikkelen

Distance sticks?

Distance sticks zijn dunne, rechte of aan de bovenkant iets uitgebogen paaltjes, vaak dunne banksticks, welke uit elkaar staan en verbonden zijn met een zogenoemd distance cord. Deze dunne paaltjes zijn vaak voorzien van ribbels waar je lijn in blijft hangen wanneer je de lijn om de stick slaat. De kop van veel distance sticks zijn uitgevoerd met een isotope sloth om het acrylaat kapje te laten oplichten in het donker. De versie van Korda heeft zelfs een water leveller (waterpasje) bovenop om je stick kaarsrecht neer te zetten.

Dunne distance sticks zijn makkelijker de grond in te drukken dan dikkere varianten. Echter zijn ze vaak van aluminium gemaakt en heb je kans ze krom te duwen. Sommige varianten zijn dan ook uitgerust met een drill kop (schroefpunt) en uitsparing voor plaatsing van een tommy bar om ze ook hardere bodems in te draaien. Het distance cord is vaak 10ft of 12ft lang en komt overeen met je hengellengte. Het betreft vaak een koord of band voorzien van ringen aan beide zijdes. Op veel custom distance cords zitten vaak drie zogenaamde cord locks. Hierover later meer. 

Ben je benieuwd naar voorbeelden van distance sticks? Check dan onze 5x Distance sticks deel 1 en deel 2.

ESP Wrap Sticks gemaakt van roestvaststaal

Het tellen van de wrappings

Bonne, je hebt met je markerhengel een perfecte spot gevonden en met je vishengel er dicht bij weten te gooien. Je hebt vervolgens je lijn geclipt op de lineclip op je molenspoel. Nu is het zaak om de afstand te achterhalen door middel van je distance sticks. Zet ze zodanig uit elkaar met de distance cord ertussen dat het koord op spanning staat. Leg nu het lood van je rig bij een van de paaltjes, gooi je molenspoel los en begeleid met je hand de lijnuitgifte wanneer je je lijn om de paaltjes slaat in een 8-vormig patroon. Wat je vervolgens doet is het aantal slagen tellen, oftewel, elke keer dat je je lijn om een paaltje slaat is een tel.

De kans is klein dat wanneer je lijn op je lineclip slaat en je dus op de gewenste afstand zit, je precies bij een paaltje uitkomt. Hier komen de cord locks van pas. Deze schuif je namelijk precies waar je lijn eindigt. We zeiden net al dat er op custom distance cords vaak drie cord locks zitten. Bedoeld dus voor het uitmeten van drie hengels! Het aantal wraps vermenigvuldig je met de lente van je distance cord en je weet nagenoeg de afstand van de kant naar je stek.

Veel distance sticks zijn voorzien van ribbels voor meer grip
Veel distance sticks zijn voorzien van ribbels voor meer grip

Noteren van je wraps

Het is verstandig om het aantal slagen (wrappings) op te schrijven. Je kan een notitie maken in je telefoon en misschien een foto van de plaats waar je cord lock uitkomt, een andere optie is het meenemen van een notitieblokje en potlood om naast het aantal slagen ook een kleine schets te maken. Er zijn op de markt van merken als ‘Rite in the Rain’ speciale weerbestendige notitieboekjes die perfect zijn voor dit soort notities. Zo vervagen je aantekeningen niet zo snel door toedoen van het weer. Gebruik hiervoor wel een Allweather pen of potlood. Een watervast en weersbestendig potlood is bijvoorbeeld een Seawriter. 

Noteer je metingen op bijvoorbeeld een Nite in the Rain notitieblokje
Noteer je metingen op bijvoorbeeld een Nite in the Rain notitieblokje

Spodden en het uitgooien van je rig

Als je het aantal wrappings weet naar je stek dan is het een koud kunstje om je spod of bodemaas spot on te gooien. Leg je rig of spod bij een van de paaltjes en maak net zoveel slagen als je eerder hebt opgemeten. Zet je lijn vast op je lineclip van je molenspoel en klaar ben je voor de worp. Het enige wat je moet doen is plaats bepalen en gooien richting je beoogde stek. Het helpt vaak om een punt van herkenning te hebben als bossages en bomen. Het grote voordeel als je het aantal wraps naar een stek weet is dat je bij elke sessie snel en secuur kan inwerpen zonder steeds weer je stek te hoeven zoeken. Hoe meer onrust, hoe langer het vaak duurt voordat de aanbeet komt, dus die distance sticks zijn zo gek nog niet!

Glow in the Dark Distance Cords van Poltergeist Tackle
Glow in the Dark Distance Cords van Poltergeist Tackle

Het zelf maken van distance cords

Toegegeven, ondanks dat een setje distance sticks niet duur hoeft te zijn, is dit product ook niet meer dan twee paaltjes met een touwtje ertussen. Twee lange banksticks en een zelfgemaakt distance cord voldoen ook. Vooral het zelf maken van een distance cord heeft veel toegevoegde meerwaarde. Het grootste voordeel is dat je zelf de lengte kan bepalen! Waar 10ft en 12ft cords op de markt standaard zijn, zo kom je lang niet altijd weg met deze lengtes op krappe visstekken. Daarom dat ik zelf heb gekozen voor een stukje huisvlijt. Een stuk koord voorzien van twee geknoopte lussen is in principe al voldoende.

Wil je je distance cord iets verfraaien dan is bij ijzerwaren handels en webshops als paracord.eu voldoende parts te koop als ringen, paracord en cord locks. Mijn eigen distance cord is een combinatie van 4mm camo paracord, kleine witte kunststof gordijnfournituren en zwarte cord locks. Gezien ik veel op kleine stekken vis, is de lengte van mijn koord slechts 2 meter lang. Dit betekent bij verre worpen veel meer wikkelingen maar op de compacte ruimte die ik heb, toch een uitkomst. 

Een stukje huisvlijt van mijzelf
Een stukje huisvlijt van mijzelf

Bij te kopen producten

Veel sets distance sticks worden compleet geleverd en beslaan vaak twee poles, een distance cord en vaak een pouche om alles in op te bergen. Het Engelse Cult Tackle levert bijvoorbeeld een hele nette DPM camo pouch bij om alles bij elkaar te houden. Toch begint de markt aan extra onderdelen langzaam aan te groeien. Engelse merken als The Squirrels Nuts en Poltergeist Tackle leveren zo al custom cords. De versies van The Squirrels Nuts zijn divers en worden verkocht in velen kleurstellingen en soorten markers. Ze hebben zelfs Custom Cords die je geheel kan samenstellen naar je wens. Ook Poltergeist Tackle levert distance cords in diverse lengtes en kleuren en hebben ook een heuse glow in the dark versie in de aanbieding. De andere versies die ze aanbieden zijn voorzien van reflecterende delen waardoor je koord in het donker extra opvalt wanneer je hoofdlamp erop schijnt. 

Custom cords van The Squirrels Nuts
Custom cords van The Squirrels Nuts

Een ander interessant product is de Rig Wrap van Cygnet Tackle. Een speciaal mapje wat je monteert op 1 van je distance sticks en waar je je lood inlegt. Wil je de eerste wrap leggen om je distance stick, dan moet je je lijn wat op spanning brengen en kan het zijn dat je je lood meetrekt. Dit gebeurt vooral indien je met een laag gewicht lood vist. Deze Rig Wrap gaat dat tegen. Een simpele clip op je pole of aan de ring van je distance cord zal natuurlijk ook werken. Als laatste is er natuurlijk nog de wereld van custom luggage en ook daar zijn diverse fabrikanten te vinden die hele fraaie, vaak in DPM camo, gestoken distance stick pouches voor je in de aanbieding hebben. Denk hierbij aan merken als cultmerk Army Andy of Total Camo Carp Accessoires. 

Tips voor het gebruik van distance sticks

Distance Sticks zijn een enorm waardevolle tool op die wateren waar voer- en roeiboten niet zijn toegestaan. Deze simpele paaltjes maken het mogelijk accurate worpen op afstand te doen voor zelfs de startende karpervisser. Om zaken nog wat te vergemakkelijken, hierbij nog enkele tips van mijn kant;Vis je met 12ft hengels, zet je distance sticks dan ook 12ft (3.66m) uit elkaar. Veel distance cords zijn 10ft of 12ft waarbij 10ft voor het vissen met 9ft / 10ft bedoeld is. Leg zonodig je hengel op de grond en prik je distance sticks aan begin en einde in de grond voor de juiste afmetingen!

De Rig Wrap van Cygnet Tackle
De Rig Wrap van Cygnet Tackle
  • Maak je eigen distance cord! Een stukje touw is al voldoende. Zo kun je een kort koord gebruiken op stekken waar je weinig ruimte hebt.
  • Monteer wat cord locks op je lijn om te markeren wanneer je ergens tussen de twee poles uitkomt met je lijn.
  • Zet je distance sticks altijd aan de rand van je stek. Je zal niet de eerste zijn die zijn nek breekt over deze paaltjes. Het monteren van isotopes in de kop kan soelaas bieden.
  • Krijg je je distance sticks niet de grond in? Ga niet lopen hameren of je gewicht erop zetten. De dunne naalden buigen vrij snel. Gebruik hiervoor een digging stick met een zo klein mogelijke diameter.
  • Zet je distance sticks altijd zo recht mogelijk! Zet je ze schuin dan zal ze merken dat de afstand gaat afwijken. De Distance Sticks van Korda zijn daarom voorzien van een waterpas.
  • Distance sticks met gebogen kop maken het mogelijk sneller te wikkelen. De koppen dienen wel naar elkaar toe te wijzen.
  • Distance sticks met ribbels houden je lijn beter vast waardoor je minder kans hebt dat je je lijn over elkaar wikkelt met knopen als gevolg.
  • Een Cygnet Tackle Rig Wrap zorgt ervoor dat ook lood met laag gewicht blijft liggen als je gaat wikkelen. 
  • Zorg voor goede lineclips op je molenspoelen. Het liefst een versie zonder scherpe randjes en gemaakt van een aluminium. Het clippen van je lijn vraagt veel van je lineclip en hoofdlijn.
  • Ga je gooien, markeer de plek waar je staat. Dit kan al met een simpele tentharing. X marks the spot!
  • Maak aantekeningen van het aantal wrappings per stek. Een schets van je stek met daarbij het aantal wikkelingen is waardevolle informatie voor je volgende sessies. 
  • Gebruik hiervoor een all weather notitieboekje met bijbehorend schrijfwaren wat tegen een spatje modder en water kan.
 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *