BTW Review: La Ramade

BTW review Etang L:a Ramade - Frankrijk

Tijdens de meivakantie moest er natuurlijk weer gevist worden. We informeerden daarom bij Bas van The Carp Specialist welke wateren er nog beschikbaar waren. Hij kwam terug met La Ramade, een water wat hij ook al had vermeld in het interview wat Frank afnam. Aangezien Patricia het niet echt op onweer heeft wilt ze graag dat de auto altijd bereikbaar is. Met de vermelding van 66 ha en dat de stekken per boot bereikbaar zijn zag ik al direct de stress in haar ogen 🙂 Nadat Bas had bevestigd dat stek 1 en 2 ook per auto bereikbaar waren, konden we beginnen aan de voorbereidingen.

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  De sessie

Dit water ligt aan de rand van het Parc Naturel Régional de Millevaches en Limousin, wat grofweg ter hoogte van Clermont-Ferrand ligt. Een behoorlijk eindje rijden dus en de wekker werd om 02:00 gezet om na een snelle bak koffie de auto te starten. Een voordeel is wel dat je alle drukke punten al lang voorbij bent voordat de meeste mensen wakker worden. Dus geheel volgens planning kwamen we zelfs een uurtje te vroeg aan. Na enkele minuten zagen we de beheerder ook het terrein op rijden. Jean-Pierre stelde zich voor en het werd gelijk duidelijk dat zijn Engels maar net iets beter was dan mijn Frans. Ondanks dat werd er toch een gezellige babbel gestart.

Na wat informatie over het water en de voorzieningen werden we begeleid naar onze stekken en gaf hij nog diverse tips. Wij hadden stek 1 en 2 geboekt , maar vooraf al besloten om eerst stek 1 te gaan bevissen. Obstakels trekken me altijd aan en aangezien het nog behoorlijk fris was geweest de laatste tijd, en de dam het diepere gedeelte van het water is, gecombineerd met de informatie van Jean-Pierre werd het plan dus uitgevoerd zoals bedacht.

De dam bij stek 1 op La Ramade
De dam bij stek 1

De eerste aanbeet volgt snel!

De hengels werden opgetuigd en met de voerboot werden de stekken in kaart gebracht. We zouden diverse dieptes afvissen bij de dam en de andere hengels aan de linker kant verspreiden. Nadat alles inlag en het kamp was opgezet kwam ik er achter dat ik stom genoeg mijn beetmelders nog niet had aangezet. Ik sta nog bij mijn hengels een beetje te grappen over deze stommigheid terwijl de Delkim begint te krijsen en de eerste aanbeet van de sessie een feit is. Na een leuke dril verschijnt er een spiegel aan de oppervlakte die later 7 kg blijkt te zijn. Geen slecht begin van deze sessie en het lijkt er dus op dat de dam een goede keuze was geweest.

Na helaas een heerlijke nacht slapen werden we wakker op eerste paasdag. Voor de innerlijke mens werd natuurlijk ook gezorgd, want Patje had een heus paasontbijt voorbereid. Na het ontbijt werd de strategie voor de dag besproken. Aangezien we de vorige avond eigenlijk geen enkel teken van vis hadden gezien werd de voerboot er maar op uit gestuurd om te zoeken naar andere interessante stekken. In de buurt van een boei was er vis waarneembaar op de fish finder. Wat voorzichtig werd er daar in de buurt een hengel gepositioneerd. Later bleek dit niet echt nodig. Aan de boei zitten alleen temperatuursensors die het hele jaar door de temperatuur meten voor onderzoek. Overdag werden er met de feeder wat voorntjes getikt, maar dit bleek helaas de enigste vis die we voorlopig zouden zien.

La ramade

Op naar stek 2

Na de snelle aanbeet op zaterdag volgde er twee nachten niets meer. Gezien het feit dat we ook geen vis zagen besloten we maar om onze spullen te verhuizen naar stek 2. Op deze stek heb je een hoop meer water tot je beschikking en kan je ook trekkende vis naar de zuidelijke baai onderscheppen. In de oude rivierbedding zag de fish finder veel vis, maar om het geheel gelijk goed in kaart te brengen werden de hengels verspreid. Helaas zouden de volgende twee dagen zonder enig teken van vis verlopen. Wel werden we getrakteerd op een prachtige sterrenhemel. Overdag werden we diverse keren opgeschrikt door explosies die door de bergen galmt. Deze komen uit een mijn die iets verderop ligt.

Een fraaie spiegel uit La Ramade
Een fraaie jonge spiegel uit La Ramade

De woensdag kwam er eindelijk weer leven in één van de Delkims, maar wat er precies onderwater zich afspeelde blijft gissen maar een tak was het resultaat. Stek 3 was inmiddels ook beschikbaar, maar na wat observeren zagen we hier ook geen heil in. De donderdagmorgen mocht Patricia eindelijk weer eens een vis vangen. Al was dit alles behalve waar we voor kwamen. De eerste brasem van de sessie was ook een feit. Iets later zagen we Patricia in eens met een kromme hengel staan en één van de hengels die de trekkende vis naar de zuidelijk baai moest opvangen was tot leven gekomen.

Helaas had deze direct een obstakel onderwater gevonden en zich vast gezwommen. Met de boot er naar toe, maar de vis was helaas al gevlogen. Patricia was er ziek van en haar lichaam besloot daad bij het woord te zetten die nacht. Later zou dit juist de sessie reden van haar, maar dat wisten we toen natuurlijk nog niet. Hierdoor had ze beurt overgegeven naar Erik aangezien ze meer oog had voor een emmer dan een hengel. Erik mocht de vrijdagmorgen dus eindelijk ook een hengel kromtrekken. Een leuke spiegel van 10,4 had zich vergist in een maiskorrel.

Alles op alles!

Er waren geen andere vissers aanwezig op het zuidelijke gedeelte van het water en zo hadden we dus de volledige zuidkant tot onze beschikking. Voor de laatste nacht werd er dus alles op alles gezet en ook dieper gevist in de oude rivierbedding. Verse rigs er aan en aangezien we de ‘meeste’ aanbeten op partikels kregen werden dus ook de meeste hengels hier mee voorzien. De volgende dag wilde we niet al te laat vertrekken om zo toch een beetje op tijd thuis te zijn en werden de overbodige spullen dus al opgeruimd.

Net onder de morgen gilde de Delkim het uit. Een karper had een simpele Slip-D rig met wat mais en een kikkererwt gevonden op een afstand van ongeveer 190 meter. Patricia was nog niet helemaal lekker maar het was nu echt tijd om eens te drillen. Terwijl ze aan het drillen was merkte ze al dat het een serieuze karper was en zwom dan ook door alle lijnen heen die in het water lagen. Na een fantastische dril hadden we een mooie spiegel op de kant van 18.2 kg. Een nieuw PR voor Patricia die de week toch nog wat glans gaf.

Na de foto’s was het tijd om op te ruimen en net voordat we de laatste hengel in wilde draaien begon de Delkim wat te piepen. Edwin zijn beurt en mocht als afsluiter een hengel met een brasem van 220 meter indraaien. Je hoopt natuurlijk op meer en misschien hadden we toch van de mogelijkheid gebruik moeten maken en verhuizen naar de noordkant van het water. De hele week was de wind wisselvallig en dit soort dingen blijven dan een gok. Ach, we hadden alle drie een visje en met een nieuw PR voor Patricia zat er iemand met een dikke smile in de auto en was het loon naar werken.

That smile tells a story :-)
That smile tells a story 🙂

Stekken

Waar je op betaalwateren vaak perfect aangelegde stekken ziet die afgewerkt zijn met grind en spoorbielzen, hebben ze bij La Ramade voor een natuurlijk uitstraling gekozen. Verwacht dus geen grind en een perfect pad naar je stek. Het is een keuze, maar persoonlijk vindt ik dit wel iets hebben. Verspreid over het water vindt je 16 stekken die allemaal twee persoonsstekken zijn. Alle stekken zijn zeer ruim en ook heb je overal meer dan genoeg mogelijkheden en water tot je beschikking.

Stek 1 & 2

Zoals je had kunnen lezen waren dit de stekken die wij bevist hadden. Beide stekken liggen direct aan de weg. In het geval van stek 1 moet je wel even je spullen van de weg naar beneden dragen. Je kunt de auto kan parkeren achter stek 2. Beide stekken liggen een stuk lager dan de weg, waar je dus eigenlijk relatief weinig last van heb. Vanaf stek 1 kan je tegen de dam aan vissen wat ook het diepere gedeelte van het water is. Vanaf stek 2 vis je op het centrale gedeelte van het water en door de ligging van de andere stekken heb je dus veel water tot je beschikking.

Stek 1 op La Ramade
Stek 2
Stek 2

Stek 3

Deze stek is ook per auto bereikbaar en ligt eigenlijk direct aan de weg die ook achter stek 1 en 2 ligt. In tegenstelling tot stek 1 en 2 ligt deze stek ongeveer op dezelfde hoogte als de weg en ik verwacht dan ook dat je hier wat beter de weg zal horen. Vanaf deze stek vis in de ondiepe baai die een redelijk monotoon diepte verloop heeft. Aangezien er geen verdere stekken in deze baai zijn heb je wel een behoorlijke slok water voor je zelf om te bevissen.

Stek 3
Stek 3

Stek 4

Deze stek staat niet op de website van The Carp Specialist, maar deze is er wel en is tevens ook per auto bereikbaar. Je vist hiervan ook op het centrale gedeelte van het water en heb je dus veel ruimte. Ik weet wel niet zeker of dit een twee persoonsstek is aangezien deze hiervoor vrij krap lijkt.

Stek 5, 6 & 7

Waar de vorige stekken nog per auto bereikbaar waren zijn deze alleen per boot te bereiken, wat natuurlijk al gerand staat voor rust. Zeker vanaf stek 7 kan je bijna 180 graden rond vissen en heb je hier dus erg veel mogelijkheden. Stek 5 en 6 liggen in de westelijke baai.

Stek 9,10,12

Ook deze stekken zijn alleen per boot te bereiken en bevinden zich in de noordelijke baai. Tijdens ons bezoek werden de vissen juist hier gevangen. Al zal toen zeker op het einde van de week de wind een rol hebben gespeeld.

De noordelijke baai met stek 12
De noordelijke baai met stek 12

Stek 13

Een stek die verscholen ligt in de bossen en zonder boot te bereiken is. Je zal dan wel stukje moeten lopen met je barrow door het bos, maar dit pad is redelijk te begaan. Deze stek bevindt zich op een vernauwing tussen het centrale gedeelte en de noordelijke baai. Een ideale stek dus om trekkende vis op te vangen. Doordat je volledig in het bos zit en de bommen tot aan de waterrand staan zal je hier wel weinig zonlicht zien. In de zomer waarschijnlijk ideaal omdat je dan in ieder geval lekker wat schaduw hebt.

Het is even stappen naar stek 13, maar het is goed te doen en erg schaduwrijk. Tevens kan je hier de vis opvangen terwijl hij tussen de verschillende baaien trekt.
Het is even stappen naar stek 13, maar het is goed te doen en erg schaduwrijk. Tevens kan je hier de vis opvangen terwijl hij tussen de verschillende baaien trekt.

Stek 14,15 & 16

Deze stekken zijn gelegen bij de voorzieningen en de camping. Je kan er dus min of meer vissen uit je auto. Aangezien er ook wel eens mensen lopen is het dus iets minder stil dan op de andere stekken. Let wel op dat stek 16 in de zomer is gesloten.

Voorzieningen

Aan de oostkant van het water ligt een soort kleine camping waar ook het voormalige restaurant ligt van de beheerder. Hier vindt je ook een parking waar je eventueel je auto kwijt kan. Zoals ik al beschreef in de stekken zijn sommige stekken per auto bereikbaar, maar je kan er natuurlijk altijd voor kiezen om je auto daar te parkeren. Bij de parkeerplaats vindt je ook het toilet gebouw waar je douches, toilet en een oplaadpunt vindt. De voorzieningen zijn erg basic te noemen, maar je kan er even op het gemak naar de wc en een warme douche nemen. Tijdens ons bezoek waren de douches altijd warm, al mocht er vaker een schoonmaak doekje door. De faciliteiten zijn afgesloten en toegankelijk via een cijferslot. Doordat er geen constante bewaking is en de faciliteiten altijd bereikbaar zijn is dit natuurlijk wel op eigen risico.

De sanitaire voorzieningen op La Ramade
De sanitaire voorzieningen op La Ramade

Jean-Pierre komt diverse keren per week even langs om te kijken of alles in orde is. Hij zal je zover mogelijk ook van advies proberen te voorzien. Het Engels van Jean-Pierre is erg gebrekkig en als je de Franse taal niet machtig bent is het dus wat handen en voeten werk. Mijn Frans is nog slechter dan zijn Engels en dus werd het gebarentaal. Ondanks dat kan je best een aardig gesprek aangaan met hem onder het motto van ‘waar een wil is is een weg’. We hadden begrepen dat zijn vrouw een soort pizzeria had en dat je via hem dus ook pizza’s kon bestellen. Wij hadden genoeg proviand mee en hebben hier geen gebruik van gemaakt en kunnen dus niks zeggen over de kwaliteit.

De omgeving

Het stadje Giat ligt op een kleine 5 minuten rijden en daar vindt je twee supermarkten, tankstation, bakker en dergelijke. Op het dorpsplein vind je een kleine soort buurtsuper van de Spar. Ze hebben er bijna alles, maar het assortiment is erg klein. Ik raad je dan ook aan door te rijden naar de ‘8 à Huit’ die slechts 1 minuut verder rijden is.

Jean-Pierre komt regelmatig langs om te checken of alles okay is en je te voorzien van tips en advies.
Jean-Pierre komt regelmatig langs om te checken of alles okay is en je te voorzien van tips en advies.

Conclusie

Door de ligging, de grote en hoe de stekken zijn aangelegd heb je eigenlijk het gevoel dat je op een openbaar water aan het vissen bent waar toevallig een kleine camping is waar je gebruik mag maken van de voorzieningen. Zowel de voorzieningen als ook de stekken zijn erg basic. Vooral het toilet en douches zouden iets vaker mogen schoongemaakt worden. Al ligt dit natuurlijk ook aan de andere gasten die er gebruik van maken. Aangezien dat niet alle stekken per auto bereikbaar zijn moet je wel over een boot beschikken. Vroeger kon je die ook huren daar, maar door enorm veel schade is de beheerder hiermee gestopt. Begrijpelijk, maar wel jammer voor wie die stekken wilt boeken en niet over een boot beschikt of deze wilt meeslepen.

De sessie leverde een nieuw PR op voor Patricia
De sessie leverde een nieuw PR op voor Patricia

Tijdens onze sessie vielen de vangsten tegen, maar het blijft natuurlijk ook vissen en niet vangen. Aan de noord kant van het water werd er toen iets beter gevangen. Zeker in de wat warmere perioden worden er behoorlijke vangsten gemeld. Al met al een erg mooi water voor als je eens een wat groter water wilt bevissen en/of wel de zekerheid wilt van een betaalwater. Ik zou persoonlijk wel echt gaan voor de stekken die alleen per boot bereikbaar zijn of stek 4 of 13. La Ramade is te boeken via The Carp Specialist.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *