Combi Rig

Combi Rig - CarpFeeling

De combi rig is een heel universele rig die op de meeste wateren heel goed werkt, zowel met boilies als met partikels. Hij heeft een mooi kantelpunt waardoor hij makkelijker draait en vlees pakt. Een combi rig bestaat altijd uit een soepel en een stijf gedeelte en wordt meestal afgewerkt met een stukje krimpkous om zo de haaksteel te verlengen. De combi rig kan op verschillende manieren worden gebonden. Deze wordt gebonden middels een coated braid.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  Benodigdheden

1 • tension bar
2 • wartel (maat 8)
3 • elastic tube
4 • coated braid
5 • long shank hook (maat 8-10)
6 • krimpkous (20 mm)
7 • schaar

Combi Rig - Maak een hair doormiddel van een lusje

Pak ongeveer 20 cm coated braid. Ik gebruik bij voorkeur de hybrid hooklink van Korda. Dit omdat die coating bestaat uit fluocarbon (onzichtbaar onder water) en heel stijf is. Kijk welke coated braid voor jou onderlijnen het beste werkt. Verwijder ongeveer 12 cm van de coating. Maak aan het eind van het soepele gedeelte een lusje voor het bevestigen van het aas.

Combi Rig - Bevestig het haakaas op de hair

Bevestig nou een boilie of particle aan de hair (het lusje) zodat je er straks een goed zicht op hebt over hoe lang de hair moet worden. Zo weet je meteen hoever het aas is verwijderd van de haakbocht.

Combi Rig - stap 3

Knip ongeveer 5 mm elastische tube af en rijg deze over je coated braid. Nou prik je de haak door de tube en rijgt hem erdoorheen zodat deze tube de hair mooi langs de steel van de haak houd. Zorg ervoor dat de tube eindigt voor de haakbocht begint zoals op de foto is aangegeven.

Leg een knotless knot

Haal nou de braid van buiten naar binnen door het oog van de haak. Maak nou een knotless knot om de haak te bevestigen. Wikkel de knotless knot niet verder dan 1/4 van de haaksteel zodat er nog ruimte zit tussen de knoop en de tube. Zorg ervoor dat er vanaf het haakoog nog ongeveer 30 mm soepele braid over is.

Schuif krimpkous over de haak

Knip ongeveer 30 mm krimpkous af en schuif dat over de haaksteel tot net na de knoop zoals op de afbeelding aangegeven. Belangrijk is het dat er nog minimaal een centimeter van het soepele gedeelte van de braid over is. dit soepele gedeelte fungeert namelijk als kantelpunt van de haak.

Leg een achtknoop aan het einde van je combi rig

Niu is het zaak de wartel te bevestigen. dit doen we middels een 8 knoop of 3 kamerknoop. dit omdat door deze knoop een klein lusje ontstaat tussen de wartel en de onderlijn. Zo kan de stijve onderlijn toch kantelen.

Maak de knoop nat voor je hem aantrekt. Dit voorkomt verbranding van de lijn. Gebruik voor het aantrekken een tension bar of knot puller. De afstand van de onderlijn is vaak heel persoonlijk. Ikzelf houd van hele korte onderlijnen met een gangbare lengte van ongeveer 15 cm.

Stoom het krimpkous

Om het krimpkous de juiste vorm te geven houd je hem boven het stoom van kokend water. Nu vormt het krimpkous naar de haak en de lijn. Duw meteen na het stomen het krimpkous in een bochtje zodat er een soort klauw ontstaat. Houd ook de coating van de onderlijn even onder het stoom. Dit maakt de coating van de onderlijn nog stijver.

Je Combi rig is klaar
Je combi rig is klaar

De combi rig is klaar. Probeer hem recht op te bergen in een rigbox zodat hij de vorm houd die je hem na het stomen hebt gegeven.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *