Ondanks dat ik een enorme fan ben van de moderne molens van vandaag de dag, zie je in mijn verzameling maar weinig echte nieuwe molens. Het betreffen sowieso allemaal Daiwa molens die stuk voor stuk met een doel zijn uitgekozen. Naast het statische vissen ben ik ook gek op de wat meer actieve visserij en ga graag met een korstje brood, hondenbrok of penhengel op pad. Onder mijn penhengel hangt al sinds jaar en dag een vintage Daiwa 130x molen. Een molentje wat prima geschikt is voor het bevissen van kleine karper. Dat het een molen is van meer dan 30 jaar geleden is wel duidelijk. Het piept en het kraakt ondanks dat ik hem jaarlijks voorzie van wat nieuwe smeermiddelen.
Recent ging hij kapot en bleek de anti reverse de grote boosdoener. Het desbetreffende onderdeeltje is zo her en der nog wel te vinden, maar tegen een flinke prijs daar dit onderdeeltje uit de US moet komen. Het werd tijd voor nieuwe plannen!
Op zoek naar iets ‘nieuws’
Een kapotte anti reverse op oude Daiwa’s is een euvel wat veel voorkomt. Bij de Tournament series was dit al veel beter maar echt uitblinken heeft Daiwa nooit gedaan. Sterker nog, de anti reverse die decennia geleden al zat in de Tournies van toen, zat tot voor kort zelfs nog in de nieuwste Basia en ISO! Gelukkig zijn de laatste modellen tegenwoordig wel uitgerust met een infinite anti reverse maar dit heeft verrassend lang geduurd. Terug naar de 130x, hier zit de anti reverse in de kont van de molen. Naast dat het spanningsveertje zo lam was als wat, was ook de lever, het hendeltje, gescheurd. Toen ik op een verdwaalde middag op Marktplaats naar nieuwe tackle aan het zoeken was, kwam ik zowaar een klein interessant molentje tegen voor een schappelijke prijs. Een Daiwa 1000x Black Diamond Special werd op de kop getikt.
Daiwa 1000x Black Diamond Special
Ik zal er geen doekjes om winden dat de Daiwa 130x die ik heb technisch gezien geen hoge ogen scoort. Het is een beetje een rommelbak die op veel onderdelen speling heeft. Toch, als hij in elkaar zit, doet hij wat hij moet doen. Ik was dan ook benieuwd wat ik in een 1000x Black Diamond zou tegenkomen aangezien dit dezelfde serie betreft.
Toen de molen binnenkwam lag hij niet veel later al opengeschroefd op mijn werkbank. In tegenstelling tot de 130x was dit een serieus binnenwerk. Ook deze molen werkt door middel van een oscillating slider in plaats van een worm shaft om de moederas op en neer te laten bewegen, maar de onderdelen zaten (in tegenstelling tot die 130x) strak in het molenhuis gebakken. Wel bevat deze molen maar 1 lager en dat is de moeder lager. (pinion bearing) Daarnaast was de geur van verschraalt en aangekoekt molenvet goed ruikbaar. Werk aan de winkel dus!
ABEC-7 Bearing upgrade
Het was al vrij snel duidelijk dat dit molentje met de nodige aandacht weer als nieuw kon draaien. Naast demontage en grondige ultrasone reiniging van de molenonderdelen, was ik van plan om gelijk de twee bushings die de drive gear vasthouden te lageren waardoor je van 1 naar 3 lagers zou gaan. Een setje ABEC-7 lagers van roestvaststaal werd besteld bij Hobby Bearing Store. Het originele Koyo moederlager behoud ik. Gezien de originele bushings verzonken lagen in de side covers en ik open lagers (drive bearings) had besteld, besloot ik om teflon bussen te laten draaien om loze ruimte op te vullen en speling hierdoor te minimaliseren. Net als bij Project 5000t zouden deze PTFE bushings vervaardigd worden door Lennart Hoomoedt van Dutch Carp Metals.
De Silent Anti Reverse tweek
Net als de 130x, bevat ook een 1000x een ratel als je aan de hendel draait. Velen vinden dit een nostalgisch geluid. Ik zelf wordt er na een dag echt helemaal horendol van. Deze ratel krijg je als je molen in de anti reverse modus staat. Wat je hoort is een palletje wat de ratels van de anti reverse aantikt. Nu bestaat er een tweek, met dank aan Youtube kanaal ‘The Fishing Hobby’, waarbij je het ratel geluid kan tegengaan door de anti reverse om te bouwen met andere Daiwa Original onderdelen. Door het monteren van drie onderdelen (145-0501, 041-6801 en 363-8801) kun je die ellendige ratel eruit krijgen. Echter betreffen dit onderdelen van vintage Daiwa’s als de SS700, BG-10 en de GS-10x. Een eerste poging werd genomen door deze onderdelen bij Daiwa UK te bestellen via Martin Post van De Tacklebox.
Carbontex Drag Washer upgrade
Qua slip bevat een 1000x de voorganger van een quick drag slip. Het betreft een slip die standaard al voorzien is van een teflon slipplaat. Jaja, niks nieuws aan teflon slipplaten aangezien dit molentje uit 1979 komt! De spanning op deze slipplaat bouw je op door een zogenaamde Drag Spring Washer. Een speciale ring met drie gebogen pootjes die werkt op het bladveer principe. Door het vastdraaien van de slipknop, bouw je spanning op, op de pootjes van de Drag Spring Washer en zet je je slip zwaarder. De teflon slipschijf was verweerd en aangetast door vuil.
Ondanks meerdere malen reinigen besluit ik om een nieuwe slipplaat te laten vervaardigen. Gezien de slipschijf een afwijkende maat heeft (9mm x 30mm x 1mm) laat ik door Chantal Musch van M2 Bait & Tackle een versie van carbon (Carbontex) maken op deze maatvoering. M2 Bait & Tackle is mijns inziens het bedrijf voor de nodige custom onderdelen en een absolute aanrader!
Het idee was om de molen opnieuw op te bouwen met een Penn Precision Reel Oil en Grease, een ABEC-7 lager upgrade toe te passen, een silent anti reverse toe te passen en de slip te voorzien van een op maat gemaakte Carbontex slipschijf. Daarnaast zou de body worden voorzien van een teflon spray om de molen vuil- en waterafstotend te maken en zou de spoel voorzien worden van wit aftermarket Daiwa DPLS monofilament. Een match made in heaven!
Rebuilding de 1000x Black Diamond Special
Alle molenonderdelen waren intussen besteld. Het meest onzeker waren de Daiwa onderdelen die benodigd zijn voor de Silent Anti Reverse tweek aangezien deze onderdelen echt al oud zijn. Het was wachten op het verlossende antwoord van Martin of deze onderdelen te leveren waren. Ondertussen waren de ABEC-7 lagers al binnengekomen net als de op maat gemaakte Carbontex slipschijven. Ik had de molen al volledig gedemonteerd, ontvet en gereinigd met mijn Skymen ultrasone reiniger. Na reiniging merkte ik vrij snel dat sommige drivetrain onderdelen wel erg vervuild waren en niet meer goed schoon te maken waren. De hardnekkige vuil zorgde zelfs voor enige frictie op de draaiende delen. De Dremel werd erbij gepakt en zowel de drive gear, pinion gear als lagerschalen werden fris opgekuist door middel van een slijpsteen opzetstuk.
De PTFE bushings van Dutch Carp Metals waren inmiddels ook binnengekomen. De drivetrain kon terug ingebouwd worden met verse lagers en high end smeermiddelen. De lagers werden gesmeerd door gebruik te maken van een Bearing Removal Tool voorzien van de benodigde Penn Reel Oil. De reden waarom ik koos voor de Penn versie ten opzichte van de eerder gebruikte Trulinoya Kits is dat de Penn olie iets dikker is wat een beter resultaat geeft bij open lagers. Dunnere soorten oliën lopen eerder uit open ‘drive’ lagers wat natuurlijk niet de bedoeling is. Bij dichte ‘pivion’ lagers is een dunnere olie juist weer een pre. Het schroefje van de oscillating pawl slider krijgt een drupje Lock Bond om lostrillen tegen te gaan. Nadat alle onderdelen terug ingestoken waren, kon het molenhuis dichtgemaakt worden. Het was wachten op de silent anti reverse onderdelen om verder te gaan met dit project.
Kleine aanpassingen
Helaas kwamen de verwachte Daiwa onderdelen niet binnen ondanks herhaalde inzet van Martin. Via andere kanalen vernam ik dat door het coronavirus dit soort bestellingen on hold waren gezet. Dan maar even zonder de anti reverse tweek. Het is immers ook een upgrade die makkelijk later is toe te passen. Op een ochtend monteer ik het binnenwerk van de molen af en spoel gelijk fris wit 0.265mm DPLS nylon op.
Het enige minpunt van deze molen was dat er een klein deel van het molenvoetje was afgebroken. Niet heel erg aangezien de body gegoten is. Ik besluit het voetje aan beide kanten te voorzien van zwarte krimpkous schoentjes. Enerzijds om het gebroken deel te beschermen, anderzijds om meer grip te creëren wanneer ik het molentje straks door middel van vintage ringen onder mijn hengel zet. Je voorkomt als het ware dat metaal op metaal klemt wat beschadigingen in de hand helpt. De hengel waar deze molen onder komt is namelijk een oudje! Via vismaatje Guido van den Berkmortel kocht ik recent een nostalgische Silstar Boron Graphite. Een fantastische parabolische stok van 3.20m lang, afgebouwd met kurk en voorzien van Schreiner bussluiting en zwarte ringen om mijn molentje vast te zetten.
Tot slot
De Black Diamond is klaar. In volle glorie hersteld om weer tot actie te komen. De winter is aan zet en dat maakt het de ideale tijd om met een subtiele waggler wat takkenbossen af te vissen opzoek naar haar donkere onderwaterbewoners. Ook voor deze revamp wil ik diverse personen weer bedanken. Chantal Musch voor de custom slipplaten en Lennart Hoomoedt voor de teflon spacers. Zonder jullie was dit project niet geworden zoals bedacht. Bedankt!
Ben je benieuwd naar meer upgrades en artikelen over het customizen van je materialen? Bekijk dan deze pagina.
Advertentie:
Leuk artikel!
Zag laatst dergelijke hengel met B15 actie. Enig idee hoe actie beoordeeld moet worden?