De bakkensessie, als alle stukjes op hun plaats vallen

De bakkensessie - Dion Bekkers - Evolution Products

Ik wist prachtige vissen te vangen op bepaalde wateren voordat de vis in de paai ging, maar die vielen stil… Er bleef voor mij nog maar één water over. Een water waar ik sinds vorig jaar mijn zinnen op heb gezet voor een aantal topvissen die de dans telkens wisten te ontspringen. Vele sessies gingen voorbij met de nodige blanks, maar ook de verkregen waardevolle informatie. Twee van de big-five, zoals ik ze graag benoem, wisten de binnenkant van mijn net al te bereiken, de andere drie moest ik echter nog. De jacht werd geopend! En elke keer als ik dacht de sleutel tot succes te hebben gevonden, kwam ik weer van een koude kermis thuis. Terug naar de tekentafel…

Een vis uit de big five

Als alle puzzelstukjes op hun plaats vallen

Het is dinsdagmiddag. Ja ik voel het als ik met de drone in de lucht hang en er zeker van ben dat ik twee van de toppers spot in een groep van tientallen brasems en wat andere flinke karpers! Vandaag gaat het gebeuren! Snel gooi ik de hele reutemeteut op de barrow en ik ga zo snel mogelijk naar de beoogde stek. Yes!! De hele zone voor mijzelf, dit is goud! Vol vertrouwen voorzie ik de zone snel van wat Milk&Fruit bollen en kant-en-klare tijgernoten van Evolution Products om de vis tot azen aan te zetten. Echt een aanrader als je snel wilt schakelen en geen zin hebt op partikels te gaan weken en koken.

Bakkensessie; Twee vissen uit de big five werden al gevangen
Twee vissen uit de ‘big five’ werden al gevangen

Na een paar uur zie ik met de drone dat al het voer weg is en ik herhaal het hele riedeltje nogmaals. Aan het zwemgedrag van de karpers is te merken dat ze snel zullen gaan paaien. Waarbij mijn ervaring is dat ze dan nog even massaal met z’n allen aan tafel schuiven voor een laatste avondmaal. Zou vanavond die avond kunnen zijn!?

Het startsein vanwaar een topsessie bleek te zijn
Het startsein voor wat een topsessie bleek te worden

Vlak voor het donker mag ik dan ook de eerste vis verwelkomen. Een prachtig beschubt spiegeltje bleek het beginschot van een topsessie te zijn. Ik gooi snel de hengel terug op z’n plek en gooi nog één keer de drone over de ondiepe zone, waarna ik één van de toppers over de extra aangevoerde stek zie zwemmen! Halverwege de nacht gilt mijn Foxie het uit van vreugde en na een stevige dril van een minuut of 10 zie ik één van de ontbrekende toppers over het netkoord glijden. Een prachtig massieve spiegel van 22,8kg. Door het dolle heen en vol adrenaline gaat snel de vis in de zak en weet ik de hengel weer spot-on te leggen. Dit is het, vanavond is die avond!!!

Bakkensessie: 22,8kg massief Hollands karpergeweld
22,8kg massief Hollands karpergeweld

De vissen blijven actief

Dat de vissen de smikkelmix kunnen waarderen is wel duidelijk. We zijn nog geen half uur verder en de linker hengel giert er weer vandoor! Een prachtige spiegel van het oude bestand ligt op de mat. Het doet me goed dat er nog steeds vissen van het oude bestand hun rondjes maken. Na wat bewondering snel de vis veilig gezakt en de hengel weer spot-on. Snel nog een paar goeie scheppen voer erop en ik duik weer de slaapzak in. Met de euforie van nu al een onvergetelijke nacht val ik dan eindelijk in slaap.

Misschien wel de oudste strijder van de plas
Misschien wel de oudste strijder van de plas

Piiieeeeeeepp!! Weer de linker hengel. Snel trek ik mijn schoenen aan en haast ik mij naar de hengel. Ik vis namelijk bovenaan het talud en weet dat de vissen meteen het wijd op sprinten om de diepte in te duiken achter het talud. Als ik met een kromme hengel in mijn handen sta merk ik dat het om een goede vis gaat en de meest geweldige gedachten schieten gelijk door mijn hoofd. En als ik dan de lijn langs het talud voel schuren schiet mijn hartslag naar een ongekende hoogte! Na een kleine 20 minuten lange strijd zie ik een grote schim in het duister en steeds meer worden mijn vermoedens bevestigd. De vis geeft zich eindelijk gewonnen en ik mag de vis scheppen…

De Milk&fruit van Evolution products weet zich elke keer weer te bewijzen
De Milk&fruit van Evolution products weet zich elke keer weer te bewijzen

Het volhouden is beloond!

Bij het bekijken van de vis galmt het gejuich heen en weer over de plas. Ik realiseer mij dat ik de topvis te pakken heb! Tijdens het wegen schiet de unster met een hoge vaart over de 20kg heen en blijft steken op een geweldige 24kg. Door het dolle heen rits ik de sling dicht en geef ik deze ware koningin even een paar uurtjes rust. Snel duik ik nog even mijn slaapzak in en realiseer ik mij ineens dat ik gewoon twee beauty’s van Hollandse veertigers hier voor mijn neus heb liggen, klaar om op de gevoelige plaat vastgelegd te worden. Wat een sessie!

Bakkensessie: De topvis, de koningin van de plas op 24kg
De topvis, de koningin van de plas op 24kg

Bij het eerste daglicht word ik met een onbeschrijfelijk gevoel wakker terwijl Frank komt aanlopen. Hij is zo top geweest om vroeg zijn wekker te zetten om deze prachtige platen te schieten. Alles klopte dit keer. Het voer, de locatie en de timing. Stop de tijd en energie in een water en blijf volhouden. Langzaam aan leer je het water kennen en komt het geluk vanzelf jouw kant op.

Vang een bak. Ik geniet nog even na!

Dion Bekkers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *