De start van een Karpergroep

Het oprichten van een karpergroep

In ons land zijn veel hengelsportverenigingen waar het bestuur niet veel oog lijkt te hebben voor de karpervissers. Met name de beoefenaars van de witvis- en roofvisserij zijn rijk vertegenwoordigd in de lokale besturen. Als je hier iets aan wilt veranderen dan zal je dit vaak zelf moeten organiseren. Binnen de gemeente Deventer is recent een karpergroep opgericht. In dit verslag neem ik je mee in het ontstaan van deze karpergroep en de dingen die daar bij komen kijken.

 

Advertentie:

  Wanneer Patrick Pasie mij op Facebook uitnodigt voor een zoveelste karper groep, twijfel ik om er in te stappen. De meeste groepen zijn meestal addergebroed. Jaloezie en gemauw tot bedreigingen aan toe, daar heb ik helemaal geen zin in. Maar in dit geval zit het anders. Al snel kom ik erachter dat het Patrick hoog zit. Hij is helemaal klaar met de ontzettend verwaarloosde wateren in en rondom Deventer. En daar moet ik hem helaas gelijk in geven. Ik zelf woon hier nu precies 10 jaar en vanaf dag 1 dat ik hier vis ben ik bijvoorbeeld nog nooit gecontroleerd, vind ik veel obstakels in het water en zijn stekken haast onbereikbaar of verwaarloosd. Er moet iets gebeuren.

Melden bij de juiste partijen

Als ik hem vraag wat hij van plan is, krijg ik te horen dat er eens flink op de deur van de hengelsportvereniging moet worden gerammeld. Als ik hem dan vertel dat dit wellicht averechts kan gaan werken, bied ik hem aan om eens wat lijntjes uit te gooien en een belletje te plegen. Het eerste telefoontje is naar de gemeente. Mijn idee is dat zij toch wel weten hoe de vork in de steel zit? Waarom er zo ongelofelijk veel rommel in de parken ligt en dat het bij sommige vijvers net een vuilnis stort lijkt?

De wateren liggen vol met zooi
De wateren liggen vol met zooi

Ik krijg te horen dat ze aan obstakels in het water etc. niks kunnen doen, maar aan de rommel op de oevers wel. Een kwestie van melding maken op hun site. Over de vijvers en kolken gaat namelijk het waterschap en van de gemeente krijg ik een naam en telefoonnummer. Door het  telefoontje naar het waterschap krijg ik al meer inzicht en dat belooft niet veel goeds. Het waterschap gaat onder andere over een gezond oppervlaktewater en alles wat daarbij hoort, zoals de waterplanten en ook vissen. Karpers? Liever niet, zij woelen de bodem om en zorgen voor troebel water? Dat is toch een fabel die allang de kop is ingedrukt?

Voor verdere vragen kan ik dan beter contact opnemen met Sportvisserij Oost Nederland. Ook voor deze organisatie krijg ik dan een naam en telefoonnummer. Het gesprek is hier wel heel positief, maar ook zijn ze verbaasd dat ze nu pas deze melding krijgen. Zolang er geen klachten zijn, zal het wel goed zijn? Ze hebben natuurlijk het beheer en onderhoud voor heel oost Nederland en dat is natuurlijk nogal wat. Maar goed. We hebben aan de bel getrokken en zij stellen voor om eens een datum te prikken om met de DHV om tafel te gaan zitten.

Het opzetten van een karpergroep: Verandering begint bij jezelf
Verandering begint bij jezelf

De juiste partijen aan tafel

De koppen gaan bij elkaar. Een commissie van 6 man komt samen om deze vergadering goed voor te bereiden. Wat zijn onze plannen en doelstellingen? Hoe gaan we dit aanpakken? Ivm Covid-19 kunnen we helaas maar van elke club twee personen uitnodigen en dus zitten we in september te vergaderen in het clubgebouw van de DHV. We hebben snel een PowerPointpresentatie in elkaar geflanst zodat we op deze manier makkelijk onze speerpunten kunnen voorleggen. Het is wel duidelijk. Er word al jaren niets meer gedaan voor zowel de karpervissers als ook de wit- en roofvissers. Geen onderhoud, geen uitzet, niks.

Wat er in het verleden is gebeurd laten we nu achter ons, we kijken alleen nog voor uit. Er moet iets gaan veranderen en gelukkig worden we in dit standpunt gesteund door beide partijen. Het ziet er wat dat betreft positief uit, maar dat het nog niet zo makkelijk zal gaan, wordt ons wel duidelijk gemaakt. Het waterschap heeft in deze een grote vinger in de pap. We zullen met een heel goed en onderbouwd plan moeten komen. Het is geen kwestie van maanden, eerder van jaren. Dat het een kwestie van een lange adem word is dus wel duidelijk. We kunnen dit niet alleen.

Met Nick als gastspreker werd het een interessante avond vol informatie
Met Nick als gastspreker werd het een interessante avond vol informatie

Inkomsten genereren voor uitzettingen

Patrick organiseert een meeting met een lezing en een tombola aan het eind van de avond. Nick Beuvink zal een zeer interessante lezing voordragen over wat ons als groep te wachten zal staan. Nick doet dit al jarenlang voor de KSN en weet als geen ander hoe het bureaucratische wereldje eruit ziet. De locatie in de Adelaarshorst kan niet beter. Er is genoeg ruimte, bier en mogelijkheden om te presenteren. Prijzen voor de tombola worden gesponsord zodat we hier maximaal budget voor karperuitzetting uit kunnen genereren. Nu alleen de opkomst nog, dat hebben we niet in de hand.

We zijn zeer content met de hoeveelheid mannen en vrouwen die op deze geweldige avond zijn afgekomen. Dat hadden we niet durven dromen. Blijkbaar zijn er meer vissers die al lange tijd in de gaten hebben dat er nu rigoureus iets moet gaan gebeuren.

De Karpergroep Deventer heeft zelfs een eigen logo
De Karpergroep Deventer heeft zelfs een eigen logo

We trappen af met de presentatie verzorgd door onze voorman, Patrick. Deze is zeer duidelijk en iedereen kan zich er in vinden. Daarna komt de lezing van Nick. Hij weet van een super droge stof, toch een zeer smakelijke hap te maken. Er word flink wat gelachen maar ook gefronst. Hij maakt dus duidelijk dat er werk aan de winkel is. Door zijn ervaringen bij de KSN weet hij als geen ander hoe frustrerend het kan lopen. Maar als je iets wilt en je er met zijn allen de schouders eronder zet, kun je een heel eind komen. Daarvoor hebben we nodig: allereerst fanatieke aanpakkers, maar vooral volhouders.

De eerste stap is gezet met onze karpergroep, op naar de toekomst

Mannen/vrouwen die ons steunen met (stek)onderhoud. Ofwel rommel opruimen , hopelijk in samenwerking met de gemeente en snoeien etc. Ons helpen met het controleren van vissers. Je kunt al op zeer korte termijn beginnen met een (gratis) opleiding om federatiecontroleur te worden. Voor zover ik weet hebben er zich al 12 man gemeld. Zeer positief en erg welkom, top!

Er moet gemonitord worden. Aan de hand van grafieken en vangstmeldingen etc. moet er een plan op tafel komen om aan te tonen hoeveel vis er in welk water uitgezet moet/kan worden. De commissie zal op korte termijn weer bij elkaar komen. Plannen worden gesmeed. Onder andere om een volgende meeting te organiseren, want dit was toch wel een gezellige top avond! Op deze manier kunnen we dan ook iedereen op de hoogte houden van de vorderingen.

Er moest iets gebeuren
Er moest iets gebeuren

Ondertussen zijn er 3 leden van de Karpergroep Deventer toegetreden tot het bestuur van de DHV. Op deze manier zitten we dichter op het vuur, kunnen we nog beter communiceren en naar buiten ventileren voor de Deventer vissers.

Conclusie

Loop jij ook al jaren tegen de muur op in jou gemeente? Zie je ook dat wateren vervallen, door troep aan de waterkant en dat er nog amper een visje wordt gevangen? Blijf dan niet langs de zijlijn staan mokken, maar stroop de mouwen op. Alleen op die manier gaat er iets veranderen. Samen staan we sterk. Vergeet niet dat je geduld moet hebben, maar de aanhouder zal winnen.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *