Drie hengels op een stek

Alfie met een fantastische spiegelkarper die hij ving door drie hengels op een stek te vissen

Het vissen met drie hengels op een stek is een enorm effectieve tactiek voor het vangen van veel karper op wateren met een hoge bezetting aan vis. Met drie haakaasjes dicht bij elkaar gevist verhoog je de kans op het haken van een karper die misschien een ander haakaas heeft genegeerd of voorbij is gezwommen. Daarbij is de kans veel groter dat je in korte tijd veel meer aanbeten krijgt. Neem dus maar vast een tweede landingsnet mee voor eventuele dubbel of triple runs!

 

Advertentie:

Hareco  Op zoek naar de juiste stek

Deze tactiek draait volledig om het positioneren van je rigs op een bed met voer. Het is dus belangrijk om de juiste stek uit te kiezen en je stek grondig te inspecteren vooraf. Je moet daarom op zoek naar een plek die de karpers veel bezoeken, maar waar ze ook graag eten en waar je effectief een rig kunt presenteren. Dat is soms een harde plek tussen het wier of met zachte bodem eromheen, maar ook juist wel eens een zachtere bodem waar de karpers voedsel zoeken. Ieder water is anders, dus hoe vind je wat je zoekt?

Drie hengels op een stek - Onderzoek de visstek met een lood en gevlochten lijn
Onderzoek de visstek met een lood en gevlochten lijn

Een belangrijke vaardigheid is het interpreteren van een bodemtype met behulp van een gevlochten lijn en een lood. Door het lood langzaam over de stek te trekken voel je aan de hengel met wat voor bodem je te maken hebt. Dit is een kwestie van oefening en ervaring, maar een tikkend gevoel op de top is een indicatie van een harde bodem met gravel/steentjes en een soepel gevoel bij het binnenhalen lijkt op een gladde hardere bodem. Beiden zijn vaak goede stekken om te kiezen als uitgangspunt.

De hengels wrappen

Als ik een stek heb gevonden dan kijk ik of er een soort marker te vinden is aan de horizon. Denk bijvoorbeeld aan een opvallende boom, struik of obstakel. Zo weet ik altijd in welke richting ik mijn rig moet werpen. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om altijd op dezelfde plek te staan als je gaat werpen.

Na het inwerpen van het lood op de juiste stek clip je de strakke lijn achter de lijnclip op je molen. Daarna draai je de lijn in en gebruik je distance sticks om het aantal wraps tot de stek te bepalen. Noteer deze afstand in een boekje of in je telefoon zodat je altijd op de goede plek vist (ook bij latere sessies). Vergeet na het tellen van de wraps niet om je lijn weer uit de lijnclip te halen, anders loop je het risico dat je hengel het water in wordt getrokken bij een aanbeet!

Zorg ervoor dat je de lijnen steeds op dezelfde stek inwerpt met behulp van distance sticks
Bepaal de juiste afstand tot de stek met behulp van distance sticks…
en werp op de lijnclip om je rigs steeds weer op de juiste stek te laten belanden.

Voer de stek aan met een goede voermix

Ik gebruik een voermix die bestaat uit Scopex Squid met verschillende voerdeeltjes. Ik gebruik graag flakes en mais, samen met 12mm boilies om de karpers lang vast te houden op de stek en naar voedsel te laten zoeken. Hoeveel ik voer hangt af van de tijd van het jaar, de omstandigheden, het visbestand en zelfs hoe de resultaten van anderen op dat moment zijn op het water. In de winter en het vroege voorjaar start ik vaak met 5 tot 10 Dot Spods en in de zomer en herfst met 10 tot 15 Dot Spods. Na iedere aanbeet breng ik 3 a 4 nieuwe Dot Spods met voer naar de stek om de vissen actief te houden en actie te krijgen.

Onthoud dat er geen reden is om meer voer naar de stek te brengen als je geen actie krijgt. Met drie hengels op een stek is de kans klein dat al het voer is weggegeten zonder dat een karper zich aan één van de rigs heeft geprikt.

Mijn voermix bestaat uit Scopex Squid flakes, 12mm boilies en mais
Mijn voermix bestaat grotendeels uit Scopex Squid flakes, 12mm boilies en mais

Parallel lopende lijnen

Het continue precies werpen van de beaasde rigs en de Dot Spods op dezelfde stek is zeer belangrijk. Mocht je een Dot Spod in de verkeerde richting gooien, dan is het verstandig om de worp te onderbreken en het aas ver voor de stek al te laten neerkomen. Zo voorkom je dat de stek waar je vist te groot wordt. Let op die marker aan de horizon bij het werpen.

Het kan best lasting zijn om de drie hengels dicht bij elkaar in te werpen op een stek, zeker op aftstand en in winderige omstandigheden. Oefening baart kunst. Draai je lijnen strak na het inwerpen en kijk of ze parallel lopen aan elkaar om er zeker van te zijn dat je lijnen niet over elkaar liggen.

Drie hengels op een stek
Zorg dat de lijnen parallel aan elkaar lopen
Drie hengels op een stek

De kleurcode

Ik kies voor alle drie de hengels dezelfde rigs, maar ik probeer verschillende kleuren haakaas uit. Bijvoorbeeld een ‘match de hatch’ boilie, een gele en een roze Scopex Squid pop-up. Als blijkt dat de karpers een voorkeur tonen voor één specifieke kleur of haakaas dan beaas ik alle hengels met dat haakaas.

Drie hengels op een stek = dezelfde rigs maar andere kleuren haakaas
Dezelfde rigs maar andere kleuren haakaas

Voedselnijd

Het voordeel van drie hengels dicht bij elkaar op een stek is dat je al je aas op één stek ligt, in plaats van verspreid over een gebied. Hiermee is de kans groot dat je voedselnijd onder de karpers creëert. In zo’n situatie zijn de karpers minder voorzichtig, waardoor de kans op een aanbeet wordt vergroot.

Deze tactiek kan zorgen voor veel karpers in korte tijd
Deze tactiek kan zorgen voor veel karpers in korte tijd

Hoewel deze tactiek vaak wordt geassocieerd aan het vissen op drukbezette wateren met veel karpers, heb ik ondervonden dat het ook uitstekend kan werken op wateren met weinig karpers.

Onthoud, het is een tactiek waarbij je soms langere tijd geen enkele actie krijgt maar dan ineens meerdere vissen in korte tijd kunt vangen en een wereldsessie kunt draaien met grote aantallen vangsten.

Een fantastische vangst voor Alfie
Een fantastische vangst voor Alfie

Top tip voor de Dot Spod

Als je de beaasde rigs naar de stek gooit en de clip raakt, zal het lood tijdens het afzinken iets naar je toe komen door de strakke lijn. Om er zeker van te zijn dat je rigs en het voer op dezelfde plek liggen moet je ervoor zorgen dat je de Dot Spod iets korter clipt dan je rigs. Ik trek de waterdiepte af van het aantal Wraps die de Dot Spod wordt geworpen. Houd het aas compact en de rigs er middenin!

Werp de Dot Spod iets minder ver dan de rigs
Werp de Dot Spod iets minder ver dan de rigs

Meer weten over deze tips?

In de onderstaande video laten Alfie en de rest van de Nash crew zien hoe ze deze tactiek toepassen tijdens een social op het Engelse Bluebell Lakes.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *