Een vriendentrip naar The Golden Carp Lake

Brute vis van 22,3KG

In augustus 2020 gingen wilden we met een groep vissers naar Frankrijk. Voor de meeste van onze groep werd het de eerste keer dat we gingen vissen in Frankrijk, enkel een vismaat heeft al meerdere trips naar het buitenland ondervonden. In zijn ervaringen van een buitenlandse vistrip moet je er niet van uitgaan dat het makkelijk verloopt en dat je het klusje zomaar klaar speelt. Anders kom je van een koude kermis thuis. Maar de lastigste opgave is misschien nog wel het vinden van een geschikt water. Onze keus is op Thee Golden Carp Lake gevallen.

 

Advertentie:

  The Golden Carp Lake is een commercieel water in de Dordogne. De kans op een bak op dit water is zeer groot. Hoewel de zwaarste karper ongeveer 32 a 33 kg weegt was dit niet ons doel. Het water herbergt ook veel karpers in de categorie van 18 tot 26 kg en daardoor heb je en goede kans om een 20kg vis te vangen. Daar gaat toch iedereen voor?!

De voorbereidingen

Nu het viswater was bepaald, werd het tijd om naar het voer te gaan kijken. We kozen voor de boilies van Holland Baits. We bestelden in totaal 250 kg aan boilies in de smaken Scopex Liver, Oriental Krill en Instant Project. Daarbij kozen we bewust voor een mix van 16, 20 en 24mm boilies.

Het was natuurlijk nog wel even spannend of de trip wel door kon gaan door de coronacrisis, maar gelukkig waren de grenzen op 1 augustus open en konden we naar het water reizen. Na aankomst bij The Golden Carp Lake kregen we van Barry (eigenaar) de tips, stekken en regels te horen waaraan we ons aan moesten houden.

The Golden Carp Lake
The Golden Carp Lake

Iedereen bleek dezelfde stek te willen bevissen en dus moest er worden geloot. Uiteindelijk was iedereen tevreden met de gelote stek. Het voordeel van The Golden Carp Lake is dat je een lokaal hutje met tv, koelkast, grill en fornuis ter beschikking hebt. Dit huisje ligt amper 50 à 60 meter bij alle hengels vandaan en was dan ook heel de week de uitvalbasis voor onze groep. Het was vooral een komisch gezicht dat er 7 receivers op de tafel lagen en bij een aanbeet eerst gekeken moest worden wie er nu eigenlijk beet had. De term ‘Fake run’ is wel erg letterlijk genomen, gezien sommige voor niets naar hun hengel renden, waarbij de ander wel aan het drillen was.

Tip ga niet in de boot staan met je blote voeten, je voeten verbranden levend als de  zon heel de dag op de boot staat te schijnen.
Tip ga niet in de boot staan met je blote voeten, je voeten verbranden levend als de  zon heel de dag op de boot staat te schijnen.

Stekken zoeken

Het aparte aan dit water is toch wel dat het water sapphire-blauw kleurt en echt prachtig is om te zien. Je zou denken dat het water daardoor helder is, maar helaas kon je niet dieper kijken dan 0,5 meter. De kijkemmer die vooraf was besteld werd daarom niet meer gebruikt om in het water te kijken, maar als kapstok voor de gebruikte onderlijnen. Op The Golden Carp Lake kan je tevens boten huren en daar maakte de hele groep dan ook gebruik van.

De eerste vis van de trip
De eerste vis van de trip

Iedereen ging al snel op onderzoek uit en de stekken waren al snel gevonden. Per hengel werd ongeveer 1,5 a 2 kg gevoerd. De bedoeling voor de trip was om de vis de eerste dag rust te gunnen, maar dat bleek toch heel moeilijk toen veel vissen op de voerstek begonnen te springen. Binnen anderhalf uur kwam de eerste aanbeet dan ook al op Remco zijn hengel en dit bleek een schubje van 8,5 kg.

Helaas bleef het tijdens de nacht stil. Dat de karper hier dressuur kent werd in de week al snel duidelijk. De runs waren vaak niet meer dan een paar piepen of een terugzakker. De wekker werd gezet om 6 uur om het water af te speuren naar activiteit. Er sprongen alweer veel vissen bij de voerstek van stek 3, wat het vreemd maakte dat de hengel niet is afgegaan. Snel werd de hengel binnen gedraaid en daar bleek dat het lood eraf was. Dus toch wel een aanbeet van een karper gehad! De haakpunt werd gecontroleerd en met een nieuw lood eraan weer terug op de voerstek gelegd. Binnen 10 minuten ging de hengel af. Dit keer was het de buurt aan Ruud en hij trok meteen een spiegelkarper van 20,3 kg binnen! Je eerste vis in Frankrijk en dan meteen 20,3 kg… dat gaat niemand van ons evenaren. Toch?

4. Ruud met zijn eerste karper in Frankrijk ooit. Wat een big
Ruud met zijn eerste karper in Frankrijk ooit. Wat een big!

‘Big Scale’

Dat dachten we tot Mark de volgende ochtend om 5 uur een run kreeg. Vooraf de trip was er al gepraat welke vis je daar echt zou willen vangen en daar was de ‘Big Scale’ er één van. Laat nu net deze Big Scale Mark zijn eerste karper in Frankrijk zijn en zelfs op een gewicht van 25,5 kg! Daarnaast hebben we vooraf een gezamenlijke afspraak gemaakt. Bij een Frans PB kreeg je ‘een emmertje’ en bij het vangen van een karper van 15kg of zwaarder moest je het vieren met een shotje whisky, Jagermaester of limoncello. Natuurlijk hebben beide heren een emmertje ontvangen en hun PB daarna gevierd met een shotje naar keuze.

5. Mark met de big scale 25,5 KG!
Mark met ‘Big Scale’ 25,5kg, één van de grotere vissen op The Golden Carp Lake

Door de week heen zijn er flink wat shotjes genomen en emmers waters ontvangen. De vistrip beloofde een vistrip te worden die we nooit meer zouden vergeten. Voornamelijk stek 3 kreeg de meeste aanbeten, waarbij dag 3 en 4 echt wel de topdagen waren.

Echt gave two-tone spiegel
Echt gave two-tone spiegel
Deze two-tone nog zwaarder dan de ander.
Deze two-tone nog zwaarder dan de ander.

Niet alles ging goed, want er zijn op die dagen helaas verschillende aanbeten achter elkaar gelost en een paar lijnbreuken geweest. We wisten veel vissen te vangen, waaronder vijf karpers boven de 15kg met daarbij twee two-tone spiegels. Ook vingen we twee karpers boven de 20 kg, enkele koi karpers en werd er zelfs een karper met de hand binnengehaald!

Oriental Krill sloeg aan

Dat de karpers de Oriental Krill goed lusten, werd vooral duidelijk op de mat waarin veel karpers de oranje bollen uitscheten. Rik, Pieter en Joep hadden nog niks op stek 1 en 4. Hierdoor was al snel besloten dat per dag iemand van hen de hengel op stek 3 mocht pakken. Zo ving Rik op dag 3 een spiegelkarper van 17,6kg.

Met de hand binnen gedrild in gevolg van lijnbreuk. Geluk dat deze 20,5 Kg aantikten.
Met de hand binnen gedrild in gevolg van lijnbreuk. Geluk dat deze 20,5 Kg aantikten.

Op stek 2 vingen Mark en Marcel steady één a twee karpers per dag, zonder ook maar een karper te verspelen. De grap was dan ook al snel gemaakt dat de kant en klare Piet Vogel onderlijnen superieur waren en als er weer eens een vis werd verspeeld, het toch echt aan de eigen gemaakte onderlijn moest liggen. Dat voor de volgende trip je toch echt beter kant-en-klare onderlijnen van Piet Vogel moest kopen, want daar verspeel je niets mee.

Brute vis van 22,3KG
Brute vis van 22,3KG

Pijnlijk

Zo had Marcel beter de opmerking niet kunnen maken, toen Rik voor de derde keer een vis verspeelde en Marcel aanbood om toch echt met die Piet Vogel onderlijnen te vissen. Een harde grap wanneer je nog geen vis op je stek hebt weten te vangen. Het zure gevoel dat we helaas allemaal kennen. Gelukkig mocht Rik het in de vijfde nacht goedmaken door een spiegelkarper van 20,3 kg te vangen, op zijn eigen onderlijn.

Gekkenhuis op stek 3
Gekkenhuis op stek 3

Dag 5, 6 en 7 waren behoorlijk hete dagen. We besloten als collectief om de hengels de middagperiode eruit te laten. Ook gebruikte iedereen toplood om de lijndruk te minderen. Stek 3 viste zelf maar met 3 à 4 hengels per dag, terwijl je 3 hengels per persoon mocht gebruiken. Toch mocht het voor stek 3 niet baten. De voerstek die zo productief was op dag 2,3 en 4 was op dag 6 toch echt klaar. Er mocht gelukkig nog wel een dubbelrun worden geland en dat betekende dat Remco en Ruud ieder 10 karpers hebben mogen vangen tijdens de trip.

Rik met een spiegelkarper van 17,6KG
Rik met een spiegelkarper van 17,6KG

Resume

De laatste nacht bleef het helaas stil bij iedereen. Dat kwam misschien doordat de temperatuur overdag de 41 graden aantikte, maar achteraf mogen we gezamenlijk niet klagen. Iedereen heeft een karper kunnen vangen. We hebben in totaal 32 karpers gevangen. Waaronder één 25kg+, vier 20kg+, acht 15kg+ en de rest van de karpers kwam uit de categorie tussen de 12 en 15kg. We zullen het maar niet hebben over de verspeelde vissen (zachte bekken). Het belangrijkste van allemaal was dat we flink genoten en gelachen hebben van de vistrip.

Pieter met een spiegelkarper van 14,9 kg
Joep met een schubkarper van 12KG
Joep met een schubkarper van 12KG
De wijze woorden van Marcel, koop kant-en-klare onderlijnen van Piet vogel. Het bewijs liegt er niet om.
De wijze woorden van Marcel, koop kant-en-klare onderlijnen van Piet vogel. Het bewijs liegt er niet om.
Heerlijk een dubbelrun om de vistrip af te sluiten.
Heerlijk een dubbelrun om de vistrip af te sluiten.

Barbecue, barbecme, barbec-everybody was al snel de term van de vistrip en je raad het al… Er werd de hele week gebarbecued. De kip is in Frankrijk zeker aan te raden. Dat we ooit nog een keer terugkomen naar The Golden Carplake is zeker. De boilies van Holland Baits zijn van top kwaliteit en heeft zeker zijn meerwaarde bewezen. Helaas kwam de vistrip veel te snel ten einde en zijn we allemaal weer huiswaarts gekeerd.

Allemaal gesloopt van een prachtige week.
Allemaal gesloopt van een prachtige week.
 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *