Zelf je rigs knopen

Zelf rigs knopen

Gekochte rigs hebben zo hun voordelen, vooral als rigs knopen nog niet helemaal jouw ding is of je onvoldoende vertrouwen hebt in je handelen. Je weet zeker dat de rig op de juiste manier geknoopt is om zijn werk te doen en de knopen laten je meestal niet in de steek omdat ze goed gemaakt zijn. Je kunt variëren in de soorten rigs zonder eerst te leren hoe je die het beste kunt maken. Maar daar houdt het dan ook op wat mij betreft.

 

Advertentie:

  



Zodra je geleerd hebt hoe je zelf kunt knopen kan je de rig namelijk compleet aanpassen aan de situatie. Merk je dat een gevangen vis diep achterin de bek gehaakt is? Kort dan je rig gewoon iets in. Haak je de vis in de zijkant of in de bovenlip? Je kan nu zelf de rig aanpassen zodat hij op een betere plek inhaakt, bij voorkeur in de onderlip. Een simpele aanpassing zoals een ander type haak  een ander onderlijnmateriaal of een ‘shot on the hook’ kan al een enorm verschil maken.

De kant en klare rigs zijn tegenwoordig van uitstekende kwaliteit en bieden voordelen
De kant en klare rigs zijn tegenwoordig van uitstekende kwaliteit en bieden voordelen

Dit vraagt er dus wel om dat je alle materialen meeneemt om ter plekke een andere rig te maken. Altijd kunnen beschikken over de juiste montage voor de situatie geeft je een enorm voordeel ten opzichte van vissers die een handje vol rigs kopen in de winkel en dus vast zitten aan deze manier van vissen. Dat werkt enorm frustrerend als je plots veel last krijgt van losschieters, je kunt er namelijk niets aan veranderen. Bovendien geeft het een stuk meer voldoening als je op je zelfgemaakte onderlijnen vis vangt.

Leer de volgende rigs te knopen:

Op CarpFeeling zijn bizar veel voorbeelden te vinden van wat er mogelijk is op het gebied van rigs. Wat je in ieder geval zou moeten leren te maken zijn de volgende uiterst effectieve rigs:

Deze rigs zijn uit te voeren in stijf onderlijnmateriaal, zoals fluoro carbon of nylon waardoor het een stiffrig wordt. Je kunt ook gebruik maken van gecoate lijnen, zodat je er een combi-rig van kan maken of gewoon met soepele gevlochten lijnen (met uitzondering van de chod). Je kan eindeloos variëren in lengte en experimenteren met verschillende haakpatronen en maten.

Zelf rigs knopen
Een shot on the hook kan al een enorm verschil maken

Legio mogelijkheden dus om alles aan te passen aan de situatie. Gaat het rigs knopen je nu redelijk goed af en kan je deze rigs op elke plek zonder problemen knopen? Vergeet dan niet om bij elke gevangen vis de bek te controleren op de haaksetting, waar zit de haak? Hoe vast zit hij? Heeft hij op een andere plek gezeten en is hij daar losgekomen om zich daarna elders in de bek te settelen tijdens de dril? Hoe kan dit beter? Blijf kritisch en neem geen genoegen met een haak die op een vreemde plek gehaakt zit. Het kan bij je volgende aanbeet zo maar een losser veroorzaken!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *