Fish of a lifetime: Nieuw Benelux record schubkarper!

Nieuw Benelux record schubkarper - een Fish of a Lifetime

“Het begon allemaal…” zijn dikwijls de eerste woorden van een sprookje. Wel, je zou kunnen stellen dat het volgende verhaal zo uit een sprookje had kunnen komen. Vijftien jaar geleden ging Geoffrey Van den Eynde zijn eerste avonturen aan als karpervisser. Van parkwateren naar slootjes en kanalen. Snel werd duidelijk dat met name kanalen hem niet meer zouden loslaten. Alle kleine kanalen in zijn regio bleven niet onaangeroerd. Maximaal 3 meter diep en hoogstens 30 meter breed, alles binnen die norm moest eraan geloven. Sporadisch viste of buurtte hij nog wel eens elders, maar kanalen bleven zijn drijfveer. Dat dit hem later de Benelux record schubkarper zou opleveren had hij nooit durven denken.

 

Advertentie:

Nash Tackle  Nachtfoto sluis op een klein kanaal
Geoffrey beviste veel kleine kanalen en wist daar prachtige karpers te vangen

Next level avontuur lonkt om de hoek, want grenzen zijn er om verlegd te worden! Dag en nacht scheepvaart, robuuste en ruwe industrie. Daar sta je als kleine karpervisser aan de eindeloze oevers van die machtige kanalen. Terwijl elke paar seconden een golfslag tegen de dijk kapot spat en druppels zijn aangezicht strelen weet hij het zeker. Dit is waar ik thuis hoor! Wanneer hij binnen zijn vriendenkring zijn oor te luisteren legt kan hij de eerste aanknopingspunten vormen en gaat meteen op avontuur. Al vrij snel melden de eerste vissen zich en er zitten enkele flinke karakterkoppen tussen.

Benelux record schubkarper
Geoffrey op de uitkijk

Zwijgen is goud

In tegenstelling hoe dat iedereen tegenwoordig claimt hun vangsten zo weinig mogelijk te delen, deelt Geoffrey echter helemaal niets, wat hem trouwens enorm siert! Ook nu terwijl hij vele karaktervissen weet te vangen houdt hij zijn lippen stijf op elkaar. Anders dan wat anderen tegenwoordig claimen te doen op sociale media. Ik kan je vertellen, Geoffrey heeft helemaal geen baat bij een hashtag en al helemaal niet om sponsoren content te stellen. Laat mij bij deze dan ook een knipoog wenken naar alle moraalridders die denken dat alleen zij hun vangsten mogen delen om dan te gaan claimen dat iemand anders dit niet mag. Jullie zijn namelijk evenzeer clowns in heel dit mediacircus.

Karakterkoppen
Karakterkoppen

Een domper op de feestvreugde

Maar bon, terug naar het verhaal. Dat er op dit kanaal grote karpers zwemmen dat is helemaal geen geheim, daar moeten we zelfs niet flauw over doen. Grote karpers zwemmen vandaag de dag overigens op elk groot kanaal of rivier wel hun rondjes. Eén specifieke schubkarper kwam ter sprake, helemaal geen onbekende maar wel één van topformaat. Een schub die de laatste jaren een groeispurt heeft ingezet en die momenteel weleens de grootste schub van de Benelux als titel zou kunnen dragen. Alles wordt in werking gesteld om achter deze schub te gaan.

Geoffrey peilt, voert en vist zijn broek uit en al snel kunnen de eerste vangsten alweer genoteerd worden. Alles loopt van een leien dakje, maar wanneer in het holst van de nacht, onder het licht van een volle maan, vermoedelijk de 2e grootste schub van dit kanaalstuk gelost wordt, zorgt dit toch voor een domper op de feestvreugde.

Terug in de diepte van het kanaal
Terug in de diepte van het kanaal

Een aanbeet uit het boekje

Het doel blijft nochtans duidelijk en die klus is nog niet geklaard! Het gas gaat weer volledig plat en door. Men probeert Geoffrey hier en daar nog wel even op een dwaalspoor te zetten door verkeerde informatie mee te geven, maar Geoffrey schroeft zijn oogkleppen nog iets korter bij elkaar en blijft steevast zijn eigen ding doen en maar goed ook. Een aanbeet, een dril en een vangst gaan meestal niet zoals je ze in gedachte hebt, maar deze keer eigenlijk net wel.

benelux record schubkarper
Een Jonge Geoffrey met een bekende en zeer begeerde topspiegel van een kleiner kanaal. Een vangst die social media nooit heeft bereikt.

De aanbeet start met enkele geluiden uit de piepdoos en gaat dan traag oplopend over naar een run. Bakkenbeet! De vis blijft diep met zachte maar krachtige dreunen op de hengel en gaat zo minutenlang tekeer. Hij zit momenteel in het midden van de vaargeul, buffelt zich naar links en dan weer naar uiterst rechts. Er loert onheil om de hoek. Twee vrachtschepen kruisen elkaar juist op de plaats waar Geoffrey aan het drillen is. Het valt deze keer goed mee want de boten duwen de mastodont weliswaar tot onder de kant. Dat mag je letterlijk nemen want de schub, die Geoffrey net herkend heeft zijnde zijn target, zwemt letterlijk onder de betonnen oever!

Zo ver als mogelijk gaat Geoffrey op de onderste balk staan en helt zijn hengel over de rand. De draad mag op geen enkel moment het beton raken. Dit schouwspel gaat nog minuten lang door maar wanneer de vis eindelijk zijn flank toont drukt hij het schepnet met volle kracht eronder! Geoffrey weet het gevecht te winnen en slaakt een enorme vreugdekreet.

Weegmoment Fish of a LifeTime en naar eigen zeggen nieuw BeNeLux record schubkarper
Weegmoment van een ‘Fish of a LifeTime’ en naar eigen zeggen een nieuw Benelux record schubkarper

Het blijkt het Benelux record schubkarper te zijn!

Alle volgende handelingen gebeuren, samen met zijn vriendin, in alle zorgvuldigheid maar in een soort van roes. Een roes die wij als karpervisser trouwens heel goed begrijpen. Hij brengt op dit moment enkele goede vrienden op de hoogte en niet veel later kan de fotoshoot van start gaan. Tijdens het weegmoment tikt de schub 38kg aan. Achteraf komt pas het besef dat dit momenteel de grootste schubkarper is die zijn/haar rondjes zwemt in de Benelux. Tijdens wat opzoekwerk en na het contacteren van enkele contacten komt pas helemaal het besef dat dit zelfs de grootste schubkarper is die ooit zijn rondjes op Benelux grondgebied heeft gezwommen. Dit maakt het naar eigen zeggen dus ook een nieuw Benelux record! Dat is pas echt een verrassing.

Nieuw Benelux record schubkarper - een Fish of a Lifetime
Nieuw Benelux record schubkarper – een Fish of a Lifetime
Nieuw Benelux record schubkarper - een Fish of a Lifetime
Nieuw Benelux record schubkarper – een Fish of a Lifetime

Laat ons bij CarpFeeling dit artikel afsluiten door Geoffrey nog een keer enorm te feliciteren met het vangen van deze mastodont. Met recht een ‘Fish of a Lifetime’ waar je enorm fier op mag zijn deze in je armen te hebben mogen sluiten. Blijf zeker achter die kanaalstrijders gaan en geniet vooral van je avonturen. Enorm gefeliciteerd Geoffrey!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *