5x Voertactieken voor karper

voertactiek karper

Bij het vissen op karper heb je de keuze om instant (zonder voor te voeren) te vissen, maar ook om op een voerplek te vissen. Beiden hebben hun voor- en nadelen, maar een goed opgebouwde voerplek kan een enorm verschil betekenen in je vangsten. Maar voor welke voertactiek kies je bij het vissen op karper? En welke tactiek gebruik je op welk watertype? In dit artikel bespreken we vijf verschillende tactieken om een voerplek aan te leggen zodat je zelf je keuze kunt maken bij het opbouwen en aanvoeren van je stek.

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  



De voordelen van een voerplek

Door een voerplek aan te leggen zorg je er voor dat de karpers vaak al in de omgeving zijn als jij gaat vissen. En als je voerplek helemaal succesvol is, dan krijg je vaak binnen korte tijd je eerste aanbeet omdat de karpers de voerplek hebben leeggegeten en op zoek zijn naar nieuw voer. Dit maakt het mogelijk om een voerplek ‘af te romen’, wat eigenlijk inhoudt dat je in korte tijd een aantal aanwezige vissen wegvangt en dan stopt met het vissen om de stek niet teveel te verstoren. In veel gevallen is dat ook het moment om opnieuw te voeren en zo toe te werken naar een volgende sessie. Een goede voerplek zorgt er dus voor dat je snel succes kunt hebben tijdens korte sessies. In een ander artikel hebben we hier al meer over geschreven. Lees dit artikel hier.

Voertactiek karper
Observeren is altijd belangrijk, maar zeker als je een voerplek gaat aanleggen

Een paar tips vooraf

Welke voertactiek je ook gebruikt om karper te vangen, er zijn een paar zaken waar je scherp op moet zijn. Zo is het zeer belangrijk om bij het aanleggen van je voerstek rekening te houden met de positie van je rig en je hoofdlijn. Hoe meer lijnen er over je voerstek lopen, hoe groter de kans dat de vissen op scherp komen te staan en zich niet vol overgave op je voer storten of zelfs wegblijven. Het is daarom verstandiger om je rigs aan te bieden aan het begin van je voerstek, vanaf de hengel gezien. Op die manier is de kans dat ze je lijn raken of opmerken een stuk kleiner.

Tevens loont het vaak om ook een hengel buiten de voerplek te vissen. Doe dit dan aan de zijkanten van de voerplek of ervoor, zodat je ook hier rekening houdt met de ligging van je lijn. Vissen buiten de voerplek klinkt misschien gek, maar het zijn vaak de voorzichtigere karpers (en dikwijls ook oude en/of grotere karpers) die de randjes van de stek afromen en de bult voer in het midden overlaten aan de minder voorzichtige vissen. Heb je meerdere hengels beschikbaar, vis er dan dus altijd 1 buiten de stek.

Met de juiste voertactiek kan je veel karper vangen
Met de juiste voertactiek kan je in korte tijd veel karper vangen!

1. Een compacte voerstek aanleggen

Compact voeren is en blijft een enorm effectieve manier om de karpers aan het azen te krijgen. Hierbij is het wel belangrijk dat je een stek uitkiest waar de karpers graag komen en vreten. Daar kom je achter door observaties, peilen en/of ervaring op het betreffende water. Met deze voertactiek weet je zeker dat je rig altijd in de buurt van een karper ligt als hij je voerstek bezoekt. Bij het compacte voeren is het verstandig om gebruik te maken van kleine voedseldeeltjes, zodat de karpers lang op die stek blijven terugkomen. Voorbeelden daarvan zijn o.a. particles als hennep, boekweit, mais, pellets en gebroken tijgernoten en boilies.

Deze tactiek leent zich ook goed voor het bevissen van meerdere hengels op één stek. Doordat karpers op compacte voerplekken weinig zwemmen is het raadzaam om met kortere onderlijnen te vissen, omdat je anders het risico loopt dat de onderlijn zich niet op tijd strekt en de karper tijd heeft om een rig uit te spuwen.

Door te spodden kan je vaak compact voeren
Door te spodden kan je vaak compact voeren met kleine voerdeeltjes

2. Verspreid voeren in een zone

De tactiek die daarnaast het meest gebruikt wordt door karpervissers is het voeren in een zone. Hoe groot deze zone is verschilt per water en visser, maar dit kan variëren van een paar vierkante meter tot wel meer dan een voetbalveld op erg grote wateren. Verspreid voeren heeft meerdere voordelen. Zo is het voor de karper makkelijker om ergens op jouw voerplek terecht te komen en is er minder verstoring van je stek bij een aanbeet. Het grootste voordeel aan deze voertactiek is dat de karpers moeten zwemmen om het aas te vinden. En doordat ze zwemmend het aas oppakken, zijn ze in beweging en strekt de onderlijn zich veel sneller waardoor ze gehaakt worden. De kans op een succesvolle opname wordt daarmee dus een stuk groter. Een nadeel van verspreid voeren is dat andere vissers ook sneller in jouw zone kunnen vissen.

Binnen een paar minuten na aanvang van de sessie, deze prachtige spiegel lag duidelijk te wachten
Binnen een paar minuten na aanvang van de sessie, deze prachtige spiegel lag duidelijk te wachten

3. Voerstroken maken

Deze tactiek werkt met name goed op smallere wateren, zoals kanalen, riviertjes en beekjes. Bij het aanvoeren van een strook van de eigen kant tot de overkant zorg je ervoor dat de karper tijdens het zwemmen altijd wel ergens over jouw voerplek terecht komen. De kans dat ze bij het passeren worden getriggerd om het voer te inspecteren is daarmee groot. Beginnen ze eenmaal te vreten dan is de kans groot dat ze het voerspoor volgen tot ze uiteindelijk worden gehaakt. Plaats je rigs op verschillende dieptes (bijvoorbeeld een hengel in de kant en een hengel in het midden cq. vaargeul) om te kijken waar de vis het meest actief aast. Extra tipje: Op stromend water azen karpers graag tegen de stroom in, zo blijven ze makkelijker in balans. Door met de stroming mee te vissen is de kans daarmee kleiner dat de vissen tegen een lijn zwemmen en schrikken.

voertactiek karper
Een goede voertactiek voor het vissen op de rivier is het maken van stroken. Deze grote schubkarper zwom het aas ook niet voorbij.

4. Meerdere kleine voerstekjes

Een tactiek die ik zelf graag gebruik is het aanleggen van meerdere kleine voerstekjes op de visdag zelf (klik op de link voor een artikel over deze aanpak). Door een ronde langs het water te lopen en te observeren, weet je vaak al waar je wel of niet moet zijn. Daarnaast zie je gelijk of er andere vissers actief zijn en uit welke omgeving je het liefste weg wilt blijven.

Op basis van mijn waarnemingen voer ik dan een aantal stekjes aan met slechts één of twee handen aan voer. Dit voer bestaat in mijn geval vaak uit een mix van gecrushte boilies, kleine boilies en wat hennep en liquid. Na het aanvoeren laat ik de stekken even met rust en loop ze dan 1 voor 1 af, waarna ik de stek een bepaalde tijd bevis. Dit kan natuurlijk met een pennetje maar ik vis ook heel vaak statisch. Bij een (snelle) aanbeet verkas ik in verband met de verstoring, maar als het stil blijft ben je ook zo weer vertrokken naar de volgende.

Jeffrey voerde al langere tijd een stek aan en tijdens een gastsessie mocht ik de eerste aanbeet pakken. Het resultaat was deze Nederlandse veertiger!
Jeffrey voerde al langere tijd een stek aan en tijdens een gastsessie mocht ik de eerste aanbeet pakken die al na enkele minuten volgde. Het resultaat was deze Nederlandse veertiger!

5. Introduceren van jouw aas

Wie het boek ‘De Dunne Lijn’ van Luc de Baets heeft gelezen weet direct waar ik het hier over heb. Deze tactiek wordt in de volksmond dan ook vaak ‘Luccen’ genoemd. By the way; als die dit boek nog niet kent dan raad ik je echt aan om hem te bestellen of ergens in een bibliotheek op te zoeken 😉

Luc beschreef de voertactiek waarbij je een nieuw aas kunt introduceren op een water en daarmee een groot deel van het bestand aan karper kunt aanspreken. Hierbij voer je over het gehele water kleine groepjes van 5 tot 10 boilies per plek. Tussen deze groepjes houd je ongeveer 5 tot 10 meter ruimte in. De karpers komen jouw boilies dus over het gehele water tegen, wat er voor zorgt dat ze het snel herkennen als aas. Vervolgens verklein je het gebied waar je voert enkele malen, tot je een relatief klein deel van het water overhoudt waar je voert en vist.

Verspreid voeren met een voerpijp zorgt ook voor een groot bereik
Verspreid voeren met een voerpijp zorgt ook voor een groot bereik

Het grote voordeel van deze tactiek is dat je de vissen dus makkelijker bereikt en langzaam tot de plek laat terugkomen waar jij wilt vissen. Het is een ideale tactiek om een nieuw voer te introduceren, maar daaraan kleeft wel een kanttekening. Tegenwoordig wordt er namelijk veel meer gevist en gevoerd, waardoor je mogelijk andere vissers in de weg zit. Ook bestaat de kans dat er zoveel wordt gevoerd dat het aas niet wordt opgegeten en zal gaan wegrotten op de bodem. Het spreekt voor zich dat je dit ten alle tijden dient te voorkomen. Het bovenstaande ‘Luccen’ wordt daarmee vooral interessant op wateren waar niet/nauwelijks wordt gevist en dus een lage hengeldruk is.

Een voerstek afbouwen met een aangepaste hoeveelheid voer
Om te voorkomen dat ik teveel voer maak ik vaak porties aan

Houd rekening met elkaar en pas je aan

Welke voertactiek voor de karper je ook verkiest, het is altijd belangrijk om rekening te houden met elkaar. Let goed op wat de andere vissers op een water doen en hoeveel zij voeren. Teveel voer is nooit goed en kan ervoor zorgen dat de vangsten teruglopen of stilvallen. Voert iedereen flink, probeer dan juist eens instant te vissen of met heel weinig voer. Wordt er vooral instant gevist met weinig voer, leg dan eens een flinke voerplek aan om de karpers op te trekken 😉 Blijf vooral nadenken over je voertactiek en klap er niet achteloos een flink aantal kilo’s boilies in.

Succes!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *