Flick Rig

Flick rig - CarpFeeling

Vorig jaar was de Hinged Stiff Rig toch wel een van de rigs de veel in de belangstelling stond als je het mij vraagt. Althans ik zag hem veel voorbij komen, toen ik een keertje stond te babbelen met Bas en ook deze voor bij kwam liet hij in de vluchtigheid een iets gemodificeerde rig zien, het leek me een chod maar dan met een longshank. Eigenlijk praten we er niet verder over tot hij een tijdje terug in een groepschat voorbij kwam. En het beestje had ook een naam: de Flick Rig. Snel gechecked en deze hadden we nog niet in de catalogus van CarpFeeling. Dus tijd om deze wat te belichten.

 

Advertentie:

Zunnebeld  Deze rig is bedacht door de Engelsman Ian Russel. In eerste instantie viste hij deze gewoon als pop-up rig, maar door een vergissing belande er op een keer een wafter aan. Dit leverde gelijk een substantieel aantal vissen op en vooral de wat grotere. Deze rig word dus vooral gezien als een rig die de wat grotere en schuwe vissen haakt. Door de soepele boom sectie heeft hij toch wat meer ruimte voor hij prikt maar prikt dan ook gelijk heel snel. Naast dat je wafters kan kopen kan je ze ook makkelijk zelf maken zoals Ferenc al een keer uitlegde. Genoeg geklets voor nu en laten we beginnen.

Benodigdheden voor de Flick rig

Benodigdheden voor de Flick rig

Voor het maken van een Flick Rig heb je de volgende materialen nodig:

  1. Stiff of chod rig filament
  2. Longshank haak
  3. Flexi ring swivel
  4. Mini swivel
  5. Braid
  6. Bait floss
  7. Schaartje, boilienaald, aansteker en puller

Stap 1: Laten we beginnen

We beginnen met de chod sectie. Ik gebruik hiervoor de Chod Filament van Korda, maar je kan ook een stiff rig filament gebruiken. We gebruiken een stukje van ca. 20 cm. De chod sectie zal tussen de 3 en 5 cm worden, maar zeker met het stugge filament gebruik ik liever wat meer. Knoopt net iets makkelijker.

Wees niet te zuinig, dat scheelt je irritatie
Wees niet te zuinig, dat scheelt je irritatie

Stap 2: Monteer de haak

Leg de chod filament langs de hook en laat hier ca. 1cm over, deze heb je straks nodig voor de D te maken. Je kan nu op twee manieren je haak bevestigen, de keuze hangt een beetje af hoeveel ruimte je heb in het oog van de haak. Het best kan je dit dus eerst even proberen. Je hebt natuurlijk de knotless knot, maar dan moet je filament drie keer door het oog van de haak. Dit zal niet altijd lukken. Een andere methode is de Whipping Knot zoals Tim die ook gebruikte voor de Hinged Stiff Rig. Ik heb gekozen om een haak van Deception Angling te gebruiken bij deze kan de filament er gewoon drie keer door en kies ik dus voor knotless knot. 

Laat een centimeter of twee over om straks de D mee te maken
Laat een centimeter of twee over om straks de D mee te maken

Stap 3: Bevestig de flexi ring swivel

Monteer nu een flexi ring swivel op de chod. Ook hier zijn weer legio knopen mogelijk. Maar een simpele lusknoop voldoet. Knoop de lusknoop zo dat je chod ongeveer tussen 3 en 5 cm wordt. Knip nu het overtollige materiaal weg en trek de knopen aan met een puller. Natuurlijk wel eerst de knopen licht bevochtigen. Persoonlijk blob ik bijna alle knopen bij chod filament en zo ook nu. Geeft me net dat beetje extra zekerheid dat de knoop niet kan schuiven. Ik laat dus een millimeter of 5 over en breng deze voorzichtig in aanraking met de hitte van een aansteker.

Bevestig de flexi ring swivel met een lus knoop
Bevestig de flexi ring swivel met een lus knoop
Trek de knopen aan met een puller
Trek de knopen aan met een puller

Stap 4: The Boom

Nu zijn we bij de boom sectie aangekomen. Eigenlijk valt hier weinig over de te vertellen. Let er wel op dat je braid goed zinkend moet zijn voor de boom sectie. Knoop nu aan de flexi ring swivel je braid middels een halve bloedknoop. Vervolgens werk je de boom af naar keuze door bijvoorbeeld een lusje zodat je deze kan gebruiken met een quick change swivel. Je kan het ook zo laten met als voordeel dat je aan waterkant de lengte van de boom nog kan aanpassen naar de omstandigheden.

Bevestig de braid aan de flexi ring swivel
Bevestig de braid aan de flexi ring swivel

Stap 5: De D

We zijn inmiddels bijna klaar, en is het de beurt aan de D. Ik doe deze meestal als laatste maar je kan dit natuurlijk ook al doen na stap 2. Aan jou de keuze! Gesproken over keuzes, die zijn er genoeg voor de D sectie. De één gebruikt graag een baitscrew , de andere een rig ring en de volgende een mini swivel. Ik behoor tot de laatste categorie. Het feit dat de boilie kan ronddraaien vind ik een fijne gedachte, al maakt het weinig uit voor de inhaking en draaiing als ik er zo over nadenk.

Plaats een mini swivel
Plaats een mini swivel

Monteer dus een mini swivel op het korte stukje en creëer vervolgens de D door hem door het oog terug te halen. Trek hem er helemaal door en knip het restant af op circa 7 millimeter. Gebruik nu de aansteker om er een bolletje op te branden. Ik maak deze wat platter door na het branden de filament tegen de aansteker te houden. Als hij iets afgekoeld is kan je hem terug duwen en heb je de D klaar.

Haal het filament terug door het oog om de D te maken
Haal het filament terug door het oog om de D te maken
Blob het laatste stuk
Blob het laatste stuk

Stap 6: Aan de waterkant

Vervolgens rest je nog om aan de waterkant je wafter te monteren. Zoals ik in de inleiding al aangaf werkt deze rig dus volgens Ian beter met een wafter dan een popup. Je wafter moet net genoeg drijfvermogen hebben om het gewicht van de haak te compenseren. Test dit wel, ik heb het al eens een paar keer gehad dat een wafter toch net iets te veel drijfvermogen had en er voor zorgde dat ik eigenlijk gewoon met een popup zat te vissen.

Rijg een stukje bait floss door de mini swivel
Rijg een stukje bait floss door de mini swivel
Plaats je wafter op de bait floss
Plaats je wafter op de bait floss

Doordat ik met een mini swivel werk op de D gebruik ik een stukje Fluorcarbon of baitfloss om de boillie op te monteren en blob ik deze. Ik trek dus de baitfloss dubbel door de boillie. Knip deze vervolgen af op circa 1 centimeter en met de aansteker smelt ik dit en druk dit vervolgens tegen de zijkant van de aansteker zodat het mooie plat word. Voor het ingooien maak ik in de chod nog een lichte kromming door deze even tussen je vingers door te halen.

Even blobben en je Flick rig is klaar
Even blobben en je Flick rig is klaar

De Flick rig is nu klaar. Veel succes!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *