Fotograferen met een zelfontspanner

Frank met een karper die hij ving na 3 dagen voeren

Een mooie vangstfoto is voor veel karpervissers belangrijk en vormt een tastbare herinnering aan een prachtige vangst of avontuur. In een eerder artikel hebben we je al enkele tips gegeven die helpen om een mooie foto te maken. Maar wat moet je nu als je alleen zit te vissen? Foto’s die door passanten worden gemaakt leveren vaak frustratie op en jij wilt toch een mooie foto. In dit artikel laat ik je daarom zien hoe je eenvoudig in je eentje foto’s kunt maken met een zelfontspanner en een afstandsbediening.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  Op mijzelf aangewezen

Zelf vis ik vrijwel altijd alleen, behalve tijdens de buitenlandse tripjes of geplande socials. Ik ben daarom in veruit de meeste gevallen op mijzelf aangewezen met het maken van een foto. Eerlijk is eerlijk, dat was in het begin soms even aankloten. Met de hedendaagse mogelijkheden en attributen is het fotograferen met de zelfontspanner nu echter een fluitje van een cent.

Benodigdheden

Op vrijwel alle camera’s zit wel een zelfontspanner. Vaak kan je deze zo instellen dat ze een X aantal seconden afwachten en dan 1 of meerdere foto’s maken. Dat kan werken, maar is niet ideaal. Je moet namelijk eerst de camera bedienen, dan terug (rennen) naar je onthaakmat, de vis optillen, lachen en poseren. En dan gaan we er maar even vanuit dat de karper meewerkt en je niet in gevecht raakt met een spartelende vis. Overigens levert dat wel leuke foto’s op, maar dat terzijde…

Ze werken niet altijd mee
Ze werken niet altijd mee…

Er zijn apps op de markt waarmee je foto’s kunt maken met je smartphone door bijvoorbeeld te fluiten of een spraakcommando te geven. Afhankelijk van je telefoon en de kwaliteit van je camera is dit voor sommigen al een enorme uitkomst. In dit artikel ga ik echter in op het gebruik van een reguliere fotocamera. Zelf maak ik gebruik van een spiegelreflexcamera, maar je kunt dit ook toepassen op andere type camera’s. Om hiermee een goede foto met de zelfontspanner te maken heb ik de volgende attributen in gebruik:

  • Een statief
  • Een (draadloze) afstandsbediening voor jouw type camera
  • Eventueel een lamp of flitser in donkere situaties

Een goed statief voor het fotograferen met de zelfontspanner

Als je een goede vangstfoto wilt maken is het belangrijk dat je camera stabiel staat en op de juiste hoogte. Afhankelijk van je lengte en wensen zou je de camera op een emmer of muurtje kunnen plaatsen, maar dit vind ik onhandig. Daarbij komt dat je in iedere situatie dezelfde optimale omstandigheden wilt kunnen nabootsen. Een goed statief is daarom een onmisbaar item. Hiermee kan je overal uit de voeten en je kunt met de verstelbare poten ook je camera waterpas opstellen. Een scheve horizon is storend op je foto’s en als je statief scheef staat heb je kans dat hij omvalt. Welk statief voor jouw situatie geschikt is kan je het beste zelf bepalen. Vis en fotografeer je veel alleen, kies dan een kwalitatief exemplaar die past bij jouw situatie. Fotografeer je incidenteel, dan kan je uitstekend uit de voeten met een instap exemplaar.

Tips voor de zelfontspanner
Ik heb jarenlang een instapmodel gebruikt en naar tevredenheid!
Het resultaat van bovenstaande opstelling met de zelfontspanner

Het gebruik van een afstandsbediening

Als je gaat fotograferen met een zelfontspanner zal je merken dat een goede afstandsbediening een wereld van verschil maakt. Je creëert hiermee rust en als je vooraf de instellingen van je camera goed instelt, weet je zeker dat alles goed gaat. Hiermee zorg je keer op keer voor goede foto’s van je vangst!

Deze afstandsbedieningen zijn er in diverse soorten. Je hebt ze zowel met kabel als draadloos (infrarood) en bij sommige camera’s worden ze standaard meegeleverd. Ik heb zelf jaren gebruik gemaakt van een klein draadloos apparaatje dat ik mijn hand hield bij het maken van de foto. Dit werkt, maar heel handig is het niet. Het apparaatje wordt immers snel nat bij het vasthouden van een vis en als je hem niet in de juiste richting wijst kan het lastig zijn om contact te maken met je camera. Daarnaast zie je het apparaatje meestal zitten op de foto, al hoeft dat natuurlijk niet bezwaarlijk te zijn.

Een 'prima foto' met de zelfontspanner
Een ‘prima foto’ met de zelfontspanner

Er zijn ook systemen met een blaasbalg. Deze leg je onder de onthaakmat of op de grond. Door hem met je voet of knie in te drukken wordt de ontspanknop ingedrukt en de foto genomen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar weet dat er veel karpervissers zijn die een dergelijk systeem gebruiken. Het lijkt me echter minder handig met de modder etc. en het kan veel makkelijker.

Stel je afstandsbediening in naar wens

Sinds enkele jaren ben ik zelf overgestapt naar een ander type afstandsbediening voor mijn camera. Deze afstandsbediening plug je in de camera en kan je zelf instellen. Hierbij stel je in hoeveel tijd je nodig hebt voor de eerste foto, hoeveel tijd er tussen de foto’s zit en hoeveel foto’s hij maakt. Ik stel hem dan vaak zo in dat hij na twintig seconden begint met fotograferen en om de twee of drie seconden een foto maakt. Dit biedt genoeg tijd om de vis op te pakken en na een foto even van houding te wijzigen indien gewenst. Door je camera op auto focus (AF) te zetten stelt hij voor iedere foto scherp en heb je snel een mooie serie foto’s te pakken.

Je hoort de camera ‘afdrukken’ en zo weet je of je genoeg foto’s hebt gemaakt. Je zou nu nog rustig de vis om kunnen keren en wederom poseren met de andere zijde van de vis naar de camera. De foto’s die tussendoor worden gemaakt verwijder je achteraf weer van de camera. Check even snel of de foto’s scherp zijn geworden en de vangst kan weer retour. Door op deze manier te fotograferen zorg je er tevens voor dat je aandacht bij de gevangen karper is en deze zo min mogelijk ‘onbeheerd’ op de onthaakmat ligt.

Fotograferen met een zelfontspanner

Afstandsbedieningen in allerlei vormen

De hierboven beschreven afstandsbediening stelt je zelfs in staat om honderden foto’s achtereen te schieten (natuurlijk niet van toepassing bij een vis). Je kunt zo zelfs een ‘timelapse’ maken van bijvoorbeeld een zonsondergang. De A-merk afstandsbedieningen van Canon, Nikon, Sony etc. zijn vaak wat duurder, maar zoek eens op ‘camera timer’ op bijvoorbeeld een Amazon, AliExpress of DHgate. Hier vind je genoeg onbekende merken die uitstekend samen werken met deze A-merk camera’s. Mijn eigen afstandsbediening had ik voor ongeveer € 16,- in huis en die werkt uitstekend.

Een voorbeeld van een goedkope afstandsbediening op Ali Express
Een voorbeeld van een goedkope afstandsbediening op Ali Express

Als je het werken met de zelfontspanner onder de knie hebt dan wil je haast niet anders meer en de vage foto’s die worden gemaakt door hondenbezitters, passanten en onbekende vissers behoren dan in ieder geval tot het verleden. Succes!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *