Tegenwoordig zijn goede foto’s een stuk belangrijker geworden in de visserij. Als je een mooie vis gevangen hebt, wil je hier ook een mooie vangstfoto van als herinnering. Tijdens het maken van een goede foto is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan die je foto net wat extra’s geven. In dit artikel bespreek ik de belangrijkste zaken om zo’n goede foto te maken.
Basisbeginselen: ISO, diafragma & sluitertijd
Allereerst is het belangrijk om wat kennis te hebben over de dingen die je kunt instellen op een camera. Als beginner zul je hier niet meteen wat van hebben, maar als je je meer wilt verdiepen in fotografie, kan deze informatie zeker handig zijn.
De ISO-waarde
De eerste instelling die belangrijk is bij het instellen van je camera is de ISO. De ISO-waarde bepaald de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de sensor is, hoe lichter je foto word en hoe meer ruis er op je foto is. Ruis betekent korrelig beeld.
Het diafragma
Naast de ISO is ook het diafragma belangrijk om een goede foto te creëren. Het diafragma is de verstelbare opening in de lens die bepaald hoeveel licht er doorspringt op de sensor. Ook bepaald het diafragma hoe groot het scherpstelgebied is. Als je een lage F-waarde gebruikt zul je zien dat, als je goed focust, de vis scherp is en de achtergrond waziger. Dit geeft een erg mooi effect dat we ‘bokeh’ noemen.
De sluitertijd
De belichtingstijd ook wel de sluitertijd genoemd is de tijd dat de sensor open staat. Hoe langer de sluitertijd dus is, hoe lichter je foto wordt.
Een goede achtergrond voor je vangstfoto
Als je een vis gevangen hebt, is het belangrijk om goed te kijken waar je deze wilt fotograferen. Kies bijvoorbeeld niet voor een afleidende achtergrond als een tent, auto of drukke weg. Door een rustige natuurlijke achtergrond te kiezen raak je niet afgeleid door andere zaken en zet je de vis centraal. Goede plekken om foto’s te maken zijn bijvoorbeeld voor rietkragen, bomen, een bosrand of bijvoorbeeld het wateroppervlak. Door deze plekken als achtergrond te gebruiken komt je vangst het beste als hoofdonderwerp op de foto uit.
Wat voor soort camera heb je nodig?
Tegenwoordig bestaan er maar weinig camera’s die slechte foto’s maken. Je hoeft dus zeker niet per se een dure spiegelreflexcamera te kopen om een goede vangstfoto te schieten. Wel is het zo dat vaak bij duurdere camera’s de instelmogelijkheden uitgebreider zijn, wat zeker bij nachtfotografie in je voordeel kan zijn. Hieronder staat een overzicht met de voor- en nadelen van de verschillende meest gebruikte camera’s bij het fotograferen:
Compactcamera’s
- Voordelen
- Compact formaat qua transport
- Eenvoudig in te stellen
- Door de automatische standen is het eenvoudig om foto’s te maken
- Nadelen
- Het verwisselen van lenzen is vaak niet mogelijk
- Geen zoeker aanwezig: Je kunt je foto alleen aflezen vanaf het Lcd-scherm: Bij zonnige omstandigheden kan dit lastig zijn
Spiegelreflexcamera’s
- Voordelen
- In iedere situatie goed handmatig in te stellen in de Manual Mode
- Je kunt de lenzen van deze camera gemakkelijk wisselen: Voor iedere situatie is er een lens verkrijgbaar
- Spiegelreflexcamera’s hebben een betere sensor waardoor je dus een betere kwaliteit foto hebt
- Nadelen
Systeemcamera’s
- Voordelen
- Het formaat is vergelijkbaar met die van een compactcamera, maar de prestaties van een spiegelreflex
- Ook bij een systeemcamera is een breed assortiment aan lenzen verkrijgbaar
- Een systeemcamera is ook makkelijk in gebruik en heeft een goede beeldkwaliteit
- Nadelen
- Systeemcamera’s zijn stukken duurder dan compactcamera’s
- De comptabiliteit van de lenzen is minder groot dan bij spiegelreflexcamera’s: Lenzen verwisselen van de ene naar de andere camera is vaak niet mogelijk
Hoe maak je ’s nachts een goede vangstfoto?
Om ’s nachts goede foto’s van je vangst te maken, is het ten eerste handig om een externe lamp of flitser te gebruiken. Zelf maak ik gebruik van de Fox Halo Photography Light. Deze betaalbare lamp (ongeveer 40 euro) bied mij voldoende mogelijkheden om een goede nachtfoto te maken. Naast een goede lamp is het ook handig om een lens te hebben met een lage “F-waarde”. Hoe lager de F-waarde, hoe meer licht je op de lens kunt laten vallen, wat ’s nachts natuurlijk erg fijn is.
Instellingen
Als beginner raad ik aan om je nachtfoto’s in de automatische stand te maken. De camera stelt de belangrijkste settings voor je in en in de meeste gevallen zijn die prima. Als je graag meer wil leren en uitproberen kun je er voor kiezen om de camera in de manuele stand te zetten. In deze stand kun je alle instellingen zelf instellen. Doe dit niet als de vis al op het droge ligt, maar zorg dat je instellingen kloppen voor je de vangst uit het water haalt.
De instellingen die ik zelf graag gebruik is een ISO-waarde van maximaal 1250. Als je een hogere ISO gebruikt krijg je ruis en dat wil je niet bij een mooie vangst. De diafragma zet ik op F1.8 en de sluitertijd op 1/50. Ik zet mijn diafragma zo laag mogelijk met nachtfoto’s zodat alle details goed worden weergegeven op de foto. Tijdens nachtfoto’s maak ik wel graag gebruik van een statief omdat je bij langere sluitertijden anders een onscherp beeld kunt krijgen.
Binnenkort: fotograferen met een zelfontspanner
Een goede vangstfoto is voor de één belangrijker als voor de ander en niet iedere vismaat is er even behendig in. Daarom maken veel karpervissers hun foto’s met behulp van een zelfontspanner. In een ander artikel zullen we je binnenkort ook uitleggen hoe je zelf eenvoudig een vangstfoto maakt met behulp van een statief en zelfontspanner.
Advertentie: