Het bereiden van boekweit

Het bereiden van Boekweit - CarpFeeling 1

Misschien leggen sommige van jullie met boekweit de associatie met iets wat in sommige kussens zit. Nu klopt dat wel, maar het is ook een partikel die niet zoveel gebruikt wordt. Toch is onze vriend(in) de karper hier verzot op. Qua grote en dergelijke heeft het wel iets weg van hennep, zeker gezien het klein is en het vruchtvlees wit is. De vorm is daarentegen wel anders, ze zijn namelijk driehoekig. Eenmaal bereid zal de boekweit een geur afgeven die volgens mijn huisgenoten prettiger is dan hennep.

 

Advertentie:

Hareco  Boekweit koken

Net als bij zoveel andere partikels moet je na het weken de boekweit koken. Ten eerste is dit nodig omdat het zal uitzetten in water, als is dit bij boekweit niet zo heel erg veel. Maar belangrijker voor ons is dat tijdens het koken de smaak en geur vrijkomt. Ook zal door het koken de boekweit kiemen en worden de witte zaadjes zichtbaar. Dit zal de vissen naar mijn mening een visuele aansporing geven. Het bereiden zelf is vrij simpel. Zet het minimaal 24 in de week (eventueel in lauw water om het kiem proces te versnellen) en kook het vervolgens ongeveer 20 minuten. Ik doe dit een beetje op gevoel door te kijken als ongeveer de helft van de zaden zichtbaar open staan (het witte vruchtvlees wordt dan zichtbaar). Zet het dan vervolgens weg in het kookvocht om het kiemen te laten doorgaan. Tijdens het koken zet het nog wel behoorlijk uit let er dus op dat je misschien wat water bij moet voegen. Het schijnt dat als je het met teveel water in het begin opzet je een soort brei krijgt.

Het bereiden van Boekweit - CarpFeeling 2
Het koken van de boekweit

Alternatieve bereiding

Net zoals bij hennep en dergelijke kan je ook bij boekweit kruiden toevoegen tijdens het koken. Voor vele niet onbekend is waarschijnlijk chili poeder. Ook kurkuma schijnt het erg goed te doen met boekweit, al heb ik hier persoonlijk geen ervaring mee. Ik hou dingen graag basic en net zoals bij hennep ben ik van mening dat het gewoon bij normale bereiding al een behoorlijke geur en smaak geeft die de karper niet snel zal weerstaan.

Gebruik van boekweit

Doordat de boekweit een kleine partikel is valt dit niet tot bijna te gebruiken als haak aas. Of je moet natuurlijk mesh of een Karpela Cont gebruiken. De boekweit is daarin tegen perfect te gebruiken in een spodmix met bijvoorbeeld hennep, mais, tonijn, pellets en wat gebroken/crushed boilies. Als de omstandigheden het toelaten (lees niet te veel witvis) dan durf ik het zelfs nog simpeler aan te pakken. Ik doe dan de helft hennep en de helft boekweit of zelfs alleen boekweit. Naar ratio blik mais er in zodat de mais goed afsteekt (dus niet te veel). En vis er dan vervolgens met mais er bovenop (meestal met als laatste een nepmaisje). Heel basic maar het heeft me al enorm veel vissen opgeleverd. Het geur spoor en het feit dat de karper lekker moet wroeten en de mais dus snel zal vinden is het idee.

Het bereiden van Boekweit - CarpFeeling 3
Boekweit is relatief goedkoop en in bulk verkrijgbaar

Prijs & verkrijgbaarheid

Nadat ik boekweit ging gebruiken viel het me op dat het best bij veel partikelaanbieders te verkrijgen is. Ik haal het zelf bij een dierenwinkel waar ze allerlei zaden en dergelijke verkopen. Eigenlijk haal ik al mijn partikels behalve tijgernoten daar. Voor een zak van 25 kg ben ik dan voor 18 euro het mannetje. Het is mijn geval de helft van wat me een zak hennep kost. Dit is wel in België dus misschien liggen de prijzen in Nederland net iets hoger of lager.

Het bereiden van Boekweit - CarpFeeling 4
Ook deze schubkarper kon de boekweit niet laten liggen

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *