De ijsvogel is zonder twijfel één van de favoriete diersoorten die we langs de waterkant tegen kunnen komen. Het is een prachtig wezen dat pijlsnel over het water scheert en dikwijls relaxed op je hengeltop te bewonderen valt. En meestal vliegen ze net weg op het moment dat je de camera erbij pakt. In dit artikel vertelt karpervisser Bram Oostdijk over het fotograferen van ijsvogels en geeft hij tips om zelf een ‘kingfisher’ scherp op de gevoelige plaat te zetten.
Advertentie:
Bram over zijn hobby’s
Het merendeel van de karpervissers van mijn generatie heeft wel iets met de natuur en hun omgeving. Tenslotte brengen we ook veel tijd door aan en rondom het water. Door de moderne manieren van vissen in de loop van de tijd konden we ook langer aan de waterkant verblijven. Het gaf daarnaast ook meer mogelijkheden om vooral van de omgeving te genieten.
In de begintijd van mijn visserij, die zich hoofdzakelijk afspeelde op kleine meertjes en riviertjes, viel het mij al snel op hoeveel dierlijk leven er was buiten het vissen om. Stilaan begon ik mij hiervoor te interesseren en het te observeren. Een hoeveelheid aan vogelsoorten, zoogdieren en reptielen zag ik voorbij vliegen of langskomen tijdens mijn visserij. Wanneer de zon onderging had je de wisseling van de wacht en kwamen de nachtdieren tevoorschijn. De roep of krijs van een jagende uil of het geritsel van muizen, ratten en reptielen waren en zijn muziek in mijn oren.
Eén vogeltje in het bijzonder heeft vanaf het begin veel indruk op mij gemaakt. Ik weet mij de eerste keer nog wel te herinneren. Een blauwe schicht over het water en een hoog piepgeluid en het was weer voorbij. Zeer mysterieus in het begin omdat ik er niet meer van zag, zeker niet in Nederland waar ik in die tijd viste. Langzaamaan begon ik er meer over weten te komen. De naam van het vogeltje was mij te horen gekomen via medevissers in die tijd. Nu ik een naam had, namelijk het ijsvogeltje, kon ik er meer over gaan opzoeken.
Voor het eerst zag ik een foto van de ijsvogel en had nu ook een beeld hoe het vogeltje er in totaal uit zag. Wat een schoonheid en kleuren! Zeer ongewoon voor die tijd in Nederland. Vergeet ook niet dat er toen geen internet en magazines waren. Je moest het zelf maar uitzoeken.
De juiste materialen
In de loop der jaren heb ik het pad van een ijsvogel meerdere keren gekruist, zowel in Nederland als in het buitenland. Echter zelf op de foto had ik hem nog niet. Nu was ik er niet echt op voorbereid en die tijd. Mijn visuitrusting was tip top in orde. Ik had wel een prima camera maar geen goede lens.
Een aantal jaren geleden heb ik mijn passie voor de natuur weer een nieuw leven ingeblazen. Ik heb een zeer goede telezoom van Nikon (de 200-500 mm F 5.6) aangeschaft. Dit bleek met de camerabody van Nikon, type D300 een uitstekende combinatie voor het fotograferen van vogels en andere soorten dieren. Maar ook in het begin lukte het mij niet om de ijsvogel goed voor de lens te krijgen. Er was een nieuw hobby geboren naast mijn visserij. Nu gaan deze 2 ook prima samen dunkt mij. Zeker gezien nu leeftijd van nu is veel verkassen niets meer voor mij.
Diverse manieren om ijsvogels te fotograferen
Uiteindelijk vond ik toch de ommekeer in het fotograferen van ijsvogels. Nu kan dat op de volgende manieren:
- De 1e en de meest eenvoudige manier is om één van de vele (betaalde) fotohutten te huren voor een dag. Vanuit zo’n hut kan je vaak optimaal en dichtbij ijsvogels zien en fotograferen.
- De 2e manier is om een plek te vinden waar de ijsvogel komt. Hier plaats je dan een aantal takken met een zijtak in het water. Zorg dat deze tak boven het water hangt. Je plaatst onder deze tak een bak waarin wat kleine visjes zwemmen. Je neemt zelf met je camera plaats in de buurt van deze plek. Zorg wel dat je niet opvalt. Dit kan met behulp van een klein tentje of door onder een camouflagenet te kruipen.
- De 3e manier is om zelf een plek te vinden waar de ijsvogel vaak plaatsneemt en op jacht gaat naar visjes. Ook hier plaats je dan een tentje of kruip je onder een camouflagenet. Het wachten kan beginnen tot de ijsvogel daar komt vissen.
- De laatste manier heeft mijn duidelijke voorkeur. Als ik ga vissen zoek ik een plek zo dicht mogelijk bij de plaats die de ijsvogel gebruikt om vanaf te jagen op vis. Je kan dan namelijk je bivvy als schuiltent gebruiken. Trek wel het muggengaas dicht, hierdoor val je niet op voor de ijsvogel en kan je naar hartenlust fotograferen. Geloof me het is erg spannend allemaal.
Mocht het niet lukken om in de buurt van zo’n plaats te komen, zorg dan dat je in de aanvliegroute zit van de ijsvogel naar deze plaats. Zet je hengels dan zo neer dat deze zich boven het water bevinden. Als je heel rustig bent zul je zien dat er regelmatig een ijsvogel op je hengels komt zitten. Op deze wijze heb ik mijn eerste ijsvogel goed op de foto kunnen krijgen.
Vergeet ook vooral niet de kluit van wortels van omgevallen bomen bij het water. Een ideale plek voor het nest van de ijsvogel, zeker als er nog takken voor staan. Rond deze tijd van het jaar hebben de ijsvogels jongen. Vaak meerdere nesten ook in het seizoen. Als de jongen uit het ei zijn dan wordt er op- en aangevlogen met gevangen visjes. De ijsvogel met visje gaat vaak eerst even op de tak zitten. Hierna gaat hij of zij het hol binnen om de jongen te voeden. Daar komt bij dat ze dan ook wat minder schuw zijn omdat ze enkel oog hebben op vangen en voeden van de jongen. Daar liggen mooie kansen.
Met deze materialen zet ik de ijsvogels op de foto
Tot slot heb ik nog even een lijstje gemaakt van de materialen die je nodig hebt om tot een succesvolle fotosessie te komen:
– een goede camera die snel is tot zeker wel 10 beelden per seconden
– een telelens of telezoom, minimaal 400 mm
– een goed en stevig statief
– een deugdelijke verrekijker, ook handig voor je visserij
– camouflage materiaal
– heel veel geduld en geluk
Succes!
Bram Oostdijk
Advertentie: