Kies de juiste polariserende zonnebril voor het vissen

Zo kies je de juiste zonnebril voor het vissen

Als er iets is in mijn visgerief waar ik echt van vind dat ik niet zonder kan, dan is het wel mijn zonnebril. Hij beschermt mijn ogen tegen schadelijk UV licht en maakt het spotten van vis onder de waterspiegel en het zoeken naar stekken een heel stuk makkelijker. Je kunt natuurlijk zomaar een winkel in lopen en een willekeurige zonnebril aanschaffen, maar heb je dan de juiste zonnebril voor jouw visserij? In dit artikel wil ik graag uitleggen wat de verschillende termen betekenen en waar je dus op kunt letten bij de aanschaf van de beste polaroid zonnebril voor het vissen.

 

Advertentie:

Zunnebeld  Bescherming tegen UV licht

Wij bevinden ons altijd aan het water. Water, sneeuw en ijs weerkaatsen nagenoeg 90% van het zonlicht. Dat betekent dat je aan het water bijna dubbel zoveel blootgesteld wordt aan UV. Dit UV licht kan onder extreme omstandigheden zorgen voor sneeuwblindheid, ook wel lasogen genoemd. Dit is een zeer pijnlijke ervaring. Langdurige en veelvuldige blootstelling aan hoge UV-gehaltes leidt ook tot slecht zicht op lange termijn. Des te meer redenen om je ogen goed te beschermen. De categorie UV400 is de standaard voor een degelijke UV-bescherming. Alles onder UV400 is waardeloos voor gebruik in de omstandigheden waarin wij ons bevinden.

Een goede zonnebril haalt de reflectie van het water
Een goede zonnebril bij het vissen is zeer belangrijk en levert belangrijke informatie op

Lichtdoorlatendheid

Alle zonnebrillen die in Nederland verkocht worden moeten voorzien zijn van een CE categorie in lichtdoorlatendheid, variërend tussen 0 en 4. Hoe hoger de categorie hoe donkerder de zonnebril en hoe meer bescherming deze biedt tegen schitteringen en hinderlijk licht.

CategorieOmstandigheden
CAT 0 biedt 0% tot 20% filteringBewolkt weer, geen bescherming nodig.
CAT 1 biedt 21% tot 49% filteringSluierbewolking en getemperde zon
CAT 2 biedt 50% tot 74% filteringMooi weer met matig zonlicht
CAT 3 biedt 75% tot 91%  filteringHelder zonnig, op het water en in de sneeuw
CAT 4 biedt 92 tot 97% filteringExtreem licht, op het water/sneeuw in de bergen / tropen

0 en 1 zijn altijd ongeschikt voor gebruik op en aan het water.
2 is niet geschikt voor zeer felle zon, maar geeft wel helder scherp zicht met veel details.
3 is de meest geschikte zonnebril voor alle omstandigheden die wij tegenkomen.
4 is niet geschikt voor autorijden en geeft een donker onduidelijk beeld.

Polarisatie is belangrijk

Een zonnebril die niet gepolariseerd is heeft voor watersporters niet veel nut. Niet te verwarren met een polaroid bril, dat is namelijk een merknaam en geen type bril. Polaroid maakt ook brillenglazen zonder polarisatie! Een polarisatiefilter maakt onderscheid tussen verticaal en horizontaal invallend licht. Het horizontale licht wordt sterk gefilterd waardoor je scherp zicht hebt met veel contrast, terwijl je dwars door de schitteringen op het water heen kunt kijken. Dit levert je zeker extra vis op want ineens zie je overal vis zwemmen die je met het blote oog niet kunt zien door de schitteringen. Ook zie je de waterplanten en de bodem nu veel beter. Het is een verschil tussen dag en nacht.

Hoe sterker het polarisatiefilter, hoe verder je van je af nog onder water kunt kijken. Hier speelt prijs zeker een rol. Goedkope brilletjes werken wel prima, maar de duurdere (door de betere gespecialiseerde fabrikanten gemaakte) brillen geven nog veel meer zicht.

Karpers gespot door de polaroid

Glaskleur

Zeker niet onbelangrijk is de kleur van de glazen. Die kleur is er niet voor het uiterlijk van de bril, maar voor het veranderen van het beeld wat de bril je geeft. De belangrijkste, meest voorkomende kleuren en hun eigenschappen:

Geel 
Scherpste zicht, veel kleurvervorming, geschikt voor donkere weersomstandigheden.

Oranje
Scherp zicht, contrast versterkend, veel kleurvervorming geschikt voor matige lichtomstandigheden.

Bruin
Contrast versterkend, beetje kleurvervorming, geschikt voor bijna alle lichtomstandigheden. Best geschikt voor mensen die bijziend zijn.

Grijs
Geen kleurvervorming en natuurlijke weergave. Best geschikt voor mensen die verziend zijn.

Roze
Hoog contrast tegen blauwe en groene achtergrond, aanbevolen voor water en wintersporters.
Geschikt voor de meeste lichtomstandigheden, kleurvervorming. 

Overige lenseigenschappen

Het is belangrijk dat de bril een helder en onvervormd beeld geeft. Een te goedkoop gemaakte bril heeft vaak onscherpe beeldvervorming die al snel leidt tot vermoeide ogen, hoofdpijn en een zeurderig gevoel in je hoofd.

In het hoge segment brillen vind je allerlei soorten filters die toegevoegd worden om een beter scherper en contrastrijker beeld te krijgen met minder schitteringen en spiegeling. Zelfs brillen die mee kleuren met de lichtintensiteit, de zogenaamde fotochromatische zonnebrillen. Laat je goed informeren door de verkoper als je een dergelijke bril zoekt. De snelheid waarin de bril verkleurt is zeer belangrijk bij deze modellen. Bij brillen met verwisselbare glazen geldt hetzelfde, laat je informeren. Sommige van de extra glazen bieden geen enkele bescherming tegen licht maar alleen tegen insecten, weer en wind.

Kies de juiste zonnebril voor het vissen

Vorm en maat

Zorg ervoor dat de zonnebril goed past. Een te kleine bril laat vals licht door wat je zicht onder het oppervlak sterk vermindert, de binnenkant van de lens gaat spiegelen en de bescherming tegen UV licht een stuk minder goed is. Een bril die nagenoeg aansluit op je gezicht is het best. De vorm van de bril is dus ook belangrijk en afhankelijk van de vorm en maat van je hoofd. Sommige brillen die mij fantastisch zitten kunnen voor jou misschien wel gruwelijk irritant op de neus drukken.

Ik vind het dan ook een onmogelijke opgave om een zonnebril uit een folder of van een webshop te kopen. Je hebt geen enkel vergelijk behalve een stuk tekst. Mijn tips is dus om naar de winkel te gaan als je op zoek bent naar een zonnebril voor het vissen. Zet hem op je neus en vergelijk verschillende modellen, maten en kleuren voor wat het beste bij jou past.

Frank met een vis die hij vond door het gebruik van een polariserende bril
Frank met een vis die hij vond door het gebruik van een polariserende zonnebril tijdens het struinen.

Prijs

Je kunt al prima brillen vinden voor een bedrag rond de dertig euro en je kan zonder veel moeite een bril vinden van enkele honderden euro’s. Hoe meer je uitgeeft hoe beter ze vaak worden, maar pak je een verkeerd model dan is die 300 euro bril zonder polarisatie altijd nog minder geschikt dan die dertig euro bril die dat wel heeft. Die dure is dan gewoon niet gemaakt voor dat wat jij er mee wilt gaan doen.

Kort samengevat: Ben je op zoek naar een goede polariserende zonnebril voor het vissen, koop dan een UV400 Cat. 2 of 3 bril met bruine, grijze of roze glazen die gepolariseerd zijn en in een prettig goed passend montuur zitten. Je zult zien dat er een wereld voor je open gaat!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *