Hoe klein of groot karpers ook zijn, het blijven prooidieren die graag bescherming opzoeken van beschutting. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan bruggen, palen, in het water liggende bomen en takken, rietvelden en lelievelden. Je zult dan ook vaak zien dat de karpers zich grote delen van de dag ophouden rond deze ‘veilige’ stekken en soms maar een paar uurtjes buiten de obstakels op zoek zijn naar voedsel. Het vissen in de buurt van deze obstakels kan dan ook zeer lonend zijn, maar ook gevaarlijk. Nog steeds zien we veel karpervissers op onverantwoorde manier tegen obstakels vissen en daarmee is de kans groot dat de vissen onnodig worden verspeeld met alle gevolgen van dien. In dit artikel geef ik je daarom een paar tips om op een veilige manier tegen obstakels te vissen.
Geen ruimte bij obstakels!
Eén van de belangrijkste aspecten van het obstakelvissen is het zogenaamde ‘locked up’ vissen. Je kunt er volledig vanuit gaan dat de karpers die rondom en in obstakels zwemmen, deze door en door kennen. Alle ruimte die je ze geeft zullen ze proberen te benutten door zich in de planten of takken vast te zwemmen richting veilig gebied of langs palen etc te zwemmen. Het is dus zeer belangrijk om dit te voorkomen en dat doe je door je set-up zo in te stellen dat je ze geen enkele ruimte geeft.
Dit doe je het beste door gebruik te maken van losse steunen en druk ze goed stevig in de grond. Plaats dan je startoog voor de beetmelder en maak eventueel gebruik van een rod lock. Hierdoor kan je hengel geen kant op en bijvoorbeeld niet met je rodpod omvallen of weggetrokken worden. Zorg ervoor dat je steunen goed verankerd staan en niet om kunnen vallen of naar voren getrokken kunnen worden. Er komt namelijk veel druk op de steunen te staan. Zet je hengel in een rechte lijn ten opzichte van het obstakel. Dit voorkomt dat je hengel krom getrokken wordt en de vis al een meter gewonnen heeft voor je überhaupt de hengel kan oppakken. Draai de lijn op spanning en vis niet met slappe lijnen tegen obstakels. Deze ruimte is namelijk vaak al genoeg voor de vis om zich vast te zwemmen. De slip draai je nu helemaal dicht en je maakt geen gebruik van een eventuele baitrunner.
Leren blokkeren
Als je een aanbeet krijgt zal de vis in veel gevallen proberen om van je af te zwemmen en het obstakel te bereiken. Dit voorkom je door direct na het oppakken van de hengel deze omhoog te houden en gelijk een paar stappen naar achteren te doen. Je blokkeert hiermee de vis en trekt hem een stukje weg van het gevaar. Door het omhoog houden van de hengel profiteer je van de buiging en kan je de eerste klappen opvangen. De vis zal merken dat hij door de druk niet richting zijn gewenste kant kan zwemmen en zal daardoor naar links of rechts zeilen of zelfs naar je toe komen zwemmen. Als de vis een paar meter van de obstakels verwijderd is kan je de slip iets losdraaien en rustiger gaan drillen.
Gebruik stevig en veilig materiaal
Je zult begrijpen dat een dergelijke visserij om stevig materiaal vraagt. Gebruik in alle gevallen schuurbestendige en dikke lijnen. Obstakels zijn vaak voorzien van mosseltjes of andere scherpe voorwerpen die jouw lijn direct kunnen afsnijden. Op korte afstanden adviseer ik je om een dikke mono lijn te gebruiken die schuurvast is. Zelf vis ik nooit dunner dan 0.37mm. Vis je op grotere afstand dan is het gebruik van een gevlochten lijn met daarop een goede voorslag soms verstandiger. Hiermee heb je immers minder rek en voorkom je dat de vis de rek kan gebruiken om een obstakel te bereiken. Vissen met gevlochten lijnen zonder voorslag is vragen om problemen en zal je veel lossers en kans op uitgescheurde bekken opleveren. Doe dit dan ook niet.
Je onderlijn krijgt het ook zwaar te verduren. Kies daarom voor een sterk onderlijnmateriaal dat een stootje kan hebben. Datzelfde geldt voor je haken. Gebruik dikstelige haken die niet snel uitbuigen en vis nooit met longshank haken tegen obstakels! Een goede haak voor obstakelvisserij is de zogenoemde ‘klauwhaak’. Zorg ook dat je gebruik maakt van stevige wartels die niet uitbuigen. Alle druk komt bij het obstakelvissen namelijk op de laatste meter te liggen en het zwakste punt zal kunnen uitbuigen of breken. Met de verkeerde haak heb je kans dat je de karper een flinke verwonding toebrengt. Denk hier goed over na en laat je voorlichten als je twijfelt.
Kies voor veilige systemen
Houd er rekening mee dat het altijd fout kan gaan en de vis toch een obstakel weet te bereiken of dat je (onder)lijnbreuk krijgt. Zorg er daarom voor dat je met visveilige systemen vist waarbij de vis enkel met een onderlijn opgescheept zal zitten en niet met meters aan lijn, loodclips etc. Een veilig systeem wat zich erg goed laat gebruiken is het heli-systeem. Daarbij kan de rig vrijkomen van de afgebroken hoofdlijn. Daarnaast zijn er tegenwoordig diverse veilige systemen op de markt, maar je kunt ze ook zelf maken (bekijk daarvoor eens dit artikel). Let op: Het veelgebruikte loodclip systeem is niet veilig genoeg! Controleer altijd of je rigs en wartel makkelijk over de knopen heen kunnen schuiven zodat de rig ook daadwerkelijk vrij zal komen bij lijnbreuk.
Wees altijd alert bij obstakels
Obstakelvisserij vraagt om opperste concentratie. Je weet immers nooit wanneer de aanbeet komt. Een rondje lopen of een paar meter van je hengels afzitten kan daarom funest zijn. Zorg daarom dat je fit bent als je tegen obstakels gaat vissen en neem plaats achter je hengel(s). Het is helemaal niet gek om slechts met één hengel een hotspot te bevissen. Hiermee voorkom je dat je een vis verspeelt op je obstakelhengel terwijl je druk bezig bent met de andere. Vis ook alleen overdag tegen de obstakels als je snel kunt reageren en niet in je slaapzak ligt weggestopt. Loop je even weg van een risico stek? Draai dan uit voorzorg gewoon even je hengel binnen. We willen met zijn alleen mooie karpers vangen. Het risico op het verminken van vis moeten we daarom ten alle tijden voorkomen.
Als je het obstakelvissen goed onder de knie hebt dan kan het je vele (bonus)karpers opleveren. Zelf bevis ik graag obstakelrijke stekken en dat heeft mij al heel wat mooie momenten bezorgd. Zeker in de wintermaanden zijn de vissen vaak op dit soort plekken te vinden dus je kunt nu al gebruik maken van deze tips.
Succes!
Advertentie: