Live sessie op Tar Farm (Linear Fisheries)

Een prachtige karper van Tar Farm (Linear Fisheries)

In deze live sessie volgen we Harry Charrington tijdens een sessie op het gloednieuwe Tar Farm. Dit is een water op het Linear Complex. Linear heeft Harry uitgenodigd om een sessie te vissen voordat het nieuwe water voor het grote publiek geopend werd. Je zult begrijpen dat Harry geen nee kon zeggen tegen deze prachtige mogelijkheid.

We spreken halverwege de ochtend af met Harry. Samen lopen we een ronde op het complex om een water te kiezen voor de komende nacht. Er zijn meerdere wateren beschikbaar op het complex dus we kiezen ervoor om goed te observeren. Na drie wateren te hebben bekeken zonder enige indicatie van karper, ziet Harry een kans die hij niet kan laten gaan.

Op diepe wateren zijn de kantzones echte hotspots
Op diepe wateren zijn de kantzones echte hotspots

Harry: “De zon is op en het is lekker warm. Om eerlijk te zijn had ik verwacht om meer activiteit te zien, maar toen ik een interessante waterinlaat spotte zag ik daar meteen een grote groep karper zwemmen rond het stromende water. Enkele vissen gingen ook met de koppen naar beneden, dus ik wil geen tijd verspillen. Ik ga alvast één hengel uit de bus halen om snel in te zetten. Dat geeft me ook de tijd om verder na te denken over mijn aanpak tijdens deze sessie.”

Terwijl Harry zich aan het klaarmaken is stel ik hem vast vragen over zijn aanpak. Hoe gaat hij vissen op deze locatie en waarom pakt hij het zo aan…

Harry: “Omdat er meerdere vissen zwemmen wil ik ze niet verjagen door de stek aan te voeren. Ik ga daarom vissen met behulp van een solid bag. Omdat de karpers dicht onder de kant komen hoef ik me geen zorgen te maken dat ik ze afschrik met werpen. Ik kan de solid bag letterlijk onder mijn hengeltop laten zakken zonder iets te verstoren. Ik zal dan het juiste moment afwachten om hem in positie te brengen.”

Dat klinkt logisch. Is er een specifieke mix die je graag gebruikt in je solid bags of combineer je dit?

Harry: “Mijn bag mix houd ik vrijwel altijd gelijk, waar ik ook vis. Alleen op Grenville zet ik dit niet in omdat je er alleen met boilies mag vissen. Vissen met boiliekruim is dan de enige optie, maar in andere gevallen gebruik ik de Oily Bag Mix. Deze mix bevat alles wat ik nodig heb in een PVA mix en door de jaren heen heb ik er ontzettend veel vertrouwen in gekregen. Ik gebruik een NS Mini in combinatie met de solid bags, die ik inzet met een haakmaat 4. Hierdoor zinkt de 8mm pop-up uitstekend af op het gewicht van de haak, waardoor ik een wafter creëer.”

Een uitstekende voermix voor mesh en Solid PVA bags
Een uitstekende voermix voor in PVA Mesh en Solid bags

Vertrouwen is enorm belangrijk bij zulke zaken. Ondertussen sluipt Harry naar de stek en laat hij zijn solid bag voorzichtig zakken, zonder vissen te verstoren. Er gaan een paar minuten voorbij, voor de hengel plotseling tot leven komt!

Harry: “Dat duurde zelfs nog langer dan ik had verwacht! Ik had verwacht dat ik direct een aanbeet zou krijgen zodra de PVA gesmolten was, maar dat maakt natuurlijk niet uit. We hebben de eerste Tar Farm karper gehaakt!”

Na een korte maar plezierige dril ligt een fraaie spiegelkarper in de mazen van het net. Harry tilt de vis uit het water, we maken een paar foto’s en daarna wordt de karper snel weer teruggezet.

De eerste van de trip op het Linear complex, binnen een meter van de kant!
De eerste van de trip op het Linear complex, binnen een meter van de kant!

Harry: “Een heerlijke manier om de sessie te starten. Hopelijk lukt het om er deze sessie nog een paar te vangen. Op dit moment zijn de vissen bij de inlaat wel verstoord en lijken ze het gebied te hebben verlaten. Ik denk dat het daarom tijd is om te gaan kijken waar we de rest van de dag en nacht willen gaan vissen.”

Na een paar rondjes rond water 7 en veel observeren ontdekt Harry een zwemroute van de karpers langs één van de schuine kanten op een ondiepere zone van het water. Nu is het enkel nog een kwestie van het uitkiezen van de juiste stek om vanaf te vissen.

Harry: “Nu we zicht hebben op een flinke groep karpers is het taak om uit te zoeken voor welke stek ze de meeste tijd doorbrengen. Er zijn twee beschikbare stekken, maar ik denk dat er vanuit één van de stekken onder een betere hoek kan worden gevist, dus dat is denk ik de plek waar ik wil beginnen. Maar ik ga nog wat langer observeren om de definitieve plek te bepalen.”

Ik koos voor lake 7 op Tar Farm, één van de nieuwe wateren van Linear fisheries
Ik koos voor lake 7 op Tar Farm, één van de nieuwe wateren van Linear fisheries

Twintig minuten later heeft Harry de vissen nog beter kunnen observeren. Hierdoor besluit hij om inderdaad voor de stek in de hoek te kiezen. Van hieruit zal hij de oever aan zijn linkerzijde gaan bevissen. Met de barrow brengt hij zijn spullen naar de stek en gooit enkele malen met een lood om interessante plekken voor zijn rigs te vinden. Ik wil graag weten waar hij precies naar zoekt in deze zone.

Harry: “Bij aankomst heb ik van een opzichter een dieptekaart gekregen van het water. Ik weet zeker dat deze dieptekaart later ook beschikbaar zal zijn op de website van Linear. Dit is zeer belangrijke informatie, aangezien de meren erg diep zijn. Dit meer heeft bijvoorbeeld dieptes tot 12 meter en met dit warme weer wil ik zeker niet op dat soort dieptes vissen. Het valt mij vandaag op dat de vissen voor deze stek rondzwemmen in een deel van het water dan ongeveer 2,5 meter diep is. Ik tast met een lood de bodem af, op zoek naar vlakke stukken waar mijn rig niet van het talud rolt. Tot nu toe lijkt mijn 4oz Flat Pear lood prima te blijven liggen, dus ik zal zeker één van mijn hengels hier positioneren waar de vissen patrouilleren.”

Door de vele diepe stekken is het belangrijk om de rigs spot on te hebben liggen
Door de vele diepe stekken is het belangrijk om de rigs spot on te hebben liggen

Nu je de stekken hebt gekozen ben ik benieuwd welke aanpak je gaat kiezen tijdens deze sessie. Vissen op een schuine kant zal voor veel vissers misschien uitdagend zijn…

Harry: “Nou, chopped boilies spelen een cruciale rol. Als ik hele boilies zou voeren dan zouden ze waarschijnlijk naar beneden rollen de diepte in. Maar omdat dit een nieuwe bestemming is met veel jonge karpers, zullen veel vissen zijn opgekweekt met pellets. Daarom zal ik een flinke hoeveelheid pellets aan mijn mix toevoegen. Pellets hebben vlakke kanten, waardoor ze meer grip vinden op de bodem en net als de gehalveerde boilies beter blijven liggen. Ik ga beginnen met het introduceren van een paar kilo aas. Dat klinkt als een grote hoeveelheid, maar er zwemt veel karper in dit meer en er zijn er veel in de buurt van mijn stek. Ik kan tevens met de hand voeren, omdat de stek slechts 2 hengellengtes van de kant ligt. Het is dus niet nodig om lawaai te maken met spombs.”

Vissen op Tar Farm (Linear Fisheries) Als de vis op het voer zit kan het snel gaan!
Als de vis op het voer zit kan het snel gaan!

Harry voegt de ingrediënten toe aan zijn voermix. Hij gebruikt daarvoor Live System boilies en pellets, aangevuld met Belachan pellets en een flinke hoeveelheid Amino Blend 365 voor extra attractie. Na het met de hand voeren van het aas over de stek is het tijd om de hengels in positie te brengen.

Harry: “Op het gebied van rigs houd ik het simpel. Ik gebruik 15cm Camotext soft met een size 4 Stiff Rig Beaked Point haak, met daarop een NS Mini. Ik wissel van kleur als ik dat nodig vind, maar begin met een gele en oranje. Tijd om de hengels in te leggen!”

Een simpele rig die goed blijft liggen op de schuine oever
Een simpele rig die goed blijft liggen op de schuine oever

Harry posistioneert zijn hengels op de stek en kan even achterover gaan zitten. Al na 15 minuten krijg hij een aanbeet op de linker hengel!

Harry: “Dat duurde helemaal niet lang, zeker niet met de hoeveelheid aas die ik aan het begin gevoerd heb. Hopelijk is het voorbode van een succesvolle sessie.”

Een prachtige Linear spiegel die binnen enkele minuten in mijn val trapte
Een prachtige Linear spiegel die binnen enkele minuten in mijn val trapte

Terwijl Harry de eerste karper afdrilt, gaat opeens de tweede hengel ervandoor. Een double take!

Harry: “Het toont maar aan dat de karpers duidelijk in grote scholen zwemmen en dat je snel veel aanbeten kunt krijgen als de tactiek klopt. En dat is nu overduidelijk het geval! Ik ga me even concentreren op het binnenhalen van deze vis zodat ik me daarna druk kan maken om de andere hengel. Er zijn geen obstakels dus ik hoef me niet te haasten en kan hopelijk beide vissen landen.”

Een paar minuten later liggen beide vissen in het net. Harry onthaakt beide vissen en laat geen tijd verloren gaan om de rigs opnieuw op hun plekken te leggen.

Double bubble!
Double bubble!

Harry: “Ik denk dat de toevoeging van de kleine PVA bags bij de rig de vissen echt getriggerd heeft om het haakaas snel te pakken. Laten we deze vissen eens bekijken en daarna meer voer over de stekken verspreiden. Hopelijk kunnen we opnieuw deze actie herhalen.”

Een PVA zakje aan de haak zorgt ervoor dat de rig niet in de knoop raakt
Een PVA zakje aan de haak zorgt er ook voor dat de rig niet in de knoop raakt

Na een paar foto’s zet Harry de karpers snel terug en voert hij de stek opnieuw aan. Hij slaagt erin om nog voor het donker 4 extra vissen te vangen. Alle vissen zijn van kleiner formaat en worden direct teruggezet. Harry besluit om niet door te vissen tijdens de nacht en zo scherp te zijn voor de volgende ochtend. In de tussentijd voert hij de stek zwaar aan zodat de vissen ongestoord kunnen vreten op de stek.

Een echte hotspot in de kant die de vissen maar graag lijken te bezoeken
Een echte hotspot in de kant die de vissen maar graag lijken te bezoeken

De volgende ochtend breekt aan en Harry brengt de rigs weer in positie. Echter, het weer is flink omgeslagen. De zon is verdwenen en een koude oostenwind heeft voor een flinke daling van de temperatuur gezorgd en zelfs enkele buien meegenomen. Er verstrijken meerdere uren zonder actie en ik merk aan Harry dat hij onrustig wordt.

“Het lijkt hier niet te gaan gebeuren vanmorgen, maar ik heb een paar vissen zien draaien en springen in de luwte aan de andere kant van het water. Ik ga daarom opruimen, naar die stek en de sessie hopelijk afsluiten met nog een succes.”

De ochtend verliep te rustig. Het was tijd om te verkassen op het Linear complex
De ochtend verliep te rustig. Het was tijd om te verkassen op het Linear complex

Harry ruimt snel zijn spullen op in de bus en neemt enkel wat essentiële spullen mee naar de nieuwe stek. Terwijl we daar even zitten te kijken valt het ons op dat er een behoorlijk aantal vissen lijkt te zwemmen, aangezien het water erg verkleurd was.

“Ik denk dat ik een paar kantstekjes ga aanvoeren, één aan mijn linker kant voor een in het water hangende tak en de ander voor wat planten aan overkant. Hopelijk levert dat nog iets moois op.”

Ik heb altijd wat PVA bags klaar zodat ik direct kan vissen
Ik heb altijd wat PVA bags klaar zodat ik direct kan vissen

Vervolgens brengt Harry zijn hengels in positie op de vers aangevoerde plekjes. Hierbij gebruikt hij dezelfde setup en voermix als de dag ervoor. Het duurt niet lang voor hij wat lijnzwemmers krijgt op de linker hengel, maar uit het niets krijgt hij dan een aanbeet op de rechter hengel.

“Daar bedoel ik! Het toont maar aan dat het verkassen zeer succesvol kan zijn, want de kans is groot dat we aan de andere kant geen aanbeet meer hadden gehad. Een snelle verplaatsing naar een andere stek en ik sta niet alleen te drillen, maar krijg ook lijnzwemmers op links. Het zou me niets verbazen als die ook snel afloopt!”

Met al 1 vis in het net, knalt de tweede hengel er vandoor!
Met al 1 vis in het net, knalt de tweede hengel er vandoor!

Het lukt Harry om de vis veilig te landen en kort nadat de vis in het net ligt, vertrekt inderdaad ook de andere hengel. Na een kort gevecht heeft hij wederom twee karpers tegelijk in het net en wordt de trip op een fraaie manier afgesloten.

“Dit water zal in de toekomst echt een topwater gaan worden! Ik vermoed dat het zeker de drukte van enkele andere wateren op het Linear complex zal terugbrengen. Ik ben er zeker van dat de nieuwe wateren in de nabije toekomst zeer populair gaan worden.”

Zo maakt Harry zijn favoriete voermix

Het overgrote deel van de mix bestaat uit halve en gecrushte Live system boilies
Het overgrote deel van de mix bestaat uit halve en gecrushte Live system boilies
Daar voegt hij 6mm Live System pellets aan toe die erg goed zichtbaar zijn op de bodem
Daar voegt hij 6mm Live System pellets aan toe die erg goed zichtbaar zijn op de bodem
Vervolgens voegt hij er 6mm Belachan pellets aan toe
Vervolgens voegt hij er 6mm Belachan pellets aan toe
Een flinke scheut Liquid Food helpt om de voermix nog attractiever te maken
Een flinke scheut Liquid Food helpt om de voermix nog attractiever te maken
Het resultaat is een voermix die de karpers moeilijk kunnen weerstaan
Het resultaat is een voermix die de karpers moeilijk kunnen weerstaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *