Minimale uren, maximale beloningen!

Live system aanpak

Door de huidige lockdown beperkingen vormen dagsessies de enige mogelijkheid om te vissen hier momenteel in de UK. Het vangen van karpers in de winter is al lastig op de beste momenten, dus zorg er nu zeker voor dat je de juiste locatie kiest – de sleutel tot succes! We hebben besloten om naar een lokaal landgoed te gaan waar Alex Grice probeert het beste uit de korte daglichturen te halen.

Op zoek naar de vis

We ontmoetten Alex aan de poort bij het eerste licht om hem als eerste in de rij vissers te vinden om binnen te komen.

“Ik probeer altijd graag bij het eerste licht aanwezig te zijn, vooral in deze tijd van het jaar door het gebrek aan daglichturen die er zijn. Ik heb de afgelopen jaren een paar keer in de winter op deze plek gevist en ik weet dat de vis op een paar verschillende plaatsen rond het meer kan zitten; in het iets diepere water bij de parkeerplaats, bij de eilanden of aan het einde van het meer waar een inlaatpijp zit. Als eerste persoon hier heb ik de eerste stekkeuze en kan ik vissen waar ik denk dat de karper zich bevindt, dus zodra we geparkeerd staan, pak ik een emmer en ga ik op zoek naar de vis”.

Weersveranderingen hebben grote invloed op ondiepe wateren,. Het is goed om hier op te letten voor je de locatie kiest

Vanaf het hek zie je al het diepere water aan het einde van de parking en Alex had niets speciaals gezien om zich op te baseren. Zodra de poorten open gingen, ging hij als de wiedeweerga naar de inlaatpijp, een gebied van het meer waar je alles kunt zien omdat het een stuk ondieper is. Opnieuw, niets dat de aandacht van Alex trok, dus ging hij naar de eilandstek en begon hij op te tuigen.

“Hoewel ik daar geen vissen kan zien, kan ik bijna garanderen dat er vissen onder de begroeiing van het eiland zitten, zeker een goede startplek dus. In deze tijd van het jaar zijn karpers op zoek naar beschutting en constante warmte en dat zal het eiland ongetwijfeld bieden. Met het gebrek aan spullen die je mee moet nemen op deze kortere dagtochten, kan ik altijd nog verhuizen als ik denk dat er zich elders een betere gelegenheid voordoet”.

Op zoek naar de juiste locatie
Op zoek naar de juiste locatie

Attractieve Live System bag mix

We merkten dat Alex begon met het voorbereiden van een aantal stick mixen en we wilden graag weten wat hij van plan was te gaan doen in termen van tactiek…

“We hebben net veel overstromingswater door dit gebied gehad, met zware regenval in de afgelopen weken, dus het meer draagt op dit moment een beetje extra kleur. In dit open watergebied lijkt het water vrij gekleurd, dus ik voel de behoefte om het voedsel- en de attractiesignalen te boosten. Door het troebele water zullen vissen meer op zoek gaan door de geur.

Feeding spells kunnen in deze tijd van het jaar extreem kort duren, dus ik wil geen los voer buiten dat rondom mijn haakaas ; dus ga ik kleine PVA-golfbalzakjes vol met vloeibare attractoren pompen om te proberen wat met deze snelle hapjes te vangen. Ik geloof altijd in de maximale aantrekkingskracht, minimale voeding in deze tijd van het jaar en door het gebruik van die kleine zakjes hoef ik me niet vast te pinnen aan één stek”.

Alex kies voor PVA zakjes met vloeibare attractoren
Alex kies voor PVA zakjes met vloeibare attractoren

Alex verspilde geen tijd om met behulp van distance sticks zijn hengels  praktisch tegen de overhangende takken op het eiland te positioneren.

“In het verleden heb ik gemerkt dat de aasperiodes binnen de eerste en laatste uren van het daglicht komen, dus moet ik nu eerst de ochtendkans ten volle zien te benutten”.

Snelle actie!

In een oogwenk had Alex twee hengels spot on, dus we gingen achterover leunen en genoten van een ochtendtheetje. Zoals voorspeld duurde het niet lang voordat een van de hengels strak omhoog trok en het gevecht met de eerste landgoed karper van de dag kon beginnen.

“Ik wist dat ze hier zouden zitten, vooral nadat we elders geen tekenen zagen. Laten we proberen om deze in het net te krijgen en de hengel zo snel mogelijk te herpositioneren op de plek want ik  heb het gevoel dat er meer zou kunnen vanaf komen.”

Een snelle vangst en prachtige schub
Een snelle vangst en prachtige schub die de Live System kon waarderen

Na een kort gevecht, voornamelijk aan het oppervlak vanwege het ondiepe karakter van het water, schoof Alex het net onder zijn eerste karper van de dag. Het was een dikke schub ergens vooraan in de twintig pond die zeker een verhaal of twee te vertellen had. Alex heeft de vis in het net losgehaakt om een ander rigje  komen vliegensvlug spot on te leggen.

“Bij het vissen naar dit eiland kunnen de vissen nergens heen, ze kunnen alleen echt naar links of rechts; je kunt de lijn in de clip laten zitten en je geen zorgen maken over het verlies van de hengel op de tak. Vaak krijg je maar één of twee piepjes op de zoemer, misschien zelfs maar een druppeltje terug, dus het loont de moeite om ook maar de geringste aanwijzingen die zich voordoen te controleren”.

Ook tijdens korte sessies neem ik mijn kookspullen mee om warm te blijven
Ook tijdens korte sessies neem ik mijn kookspullen mee om warm te blijven

Extra attractie

De hengel lag meteen terug goed en Alex deed zijn waadpak aan om de vis uit de zak te halen en een paar platen te schieten. Nadat de vis teruggezet was, wilden we meer weten over de PVA-zakken die hij gebruikt. Ik had immers opgemerkt dat hij ze in wat vloeistof doopte voordat hij ze uitwierp, daar wou ik het fijne van weten.

“De PVA-zakken dienen een paar doelen als het gaat om het vissen op dit oude landgoedmeer, de eerste is dat ze in de war gooien voorkomen; het extra gewicht helpt daarbij tijdens de worp; het zakje duwt de haak weg van het lood als je de clip op molen raakt. Ten tweede zal ik de zakjes altijd over de rig en over de haak rijgen om zo de haakpunt te beschermen. Zoals de meeste estates lakes is ook deze erg slibrijk, dus ik wil ervoor zorgen dat de punt niet kan worden gemaskeerd door takjes, bladeren of andere rommel op de bodem.

Zoals je ziet lossen de PVA zakjes op tot een hapklare brok voer
Zoals je ziet lossen de PVA zakjes op tot een hapklare brok voer

De vloeistoffen voeg ik vooraf al aan mijn stickmix toe, waardoor het aas geleidelijk zal lekken terwijl het in het water ligt, maar ik dompel de PVA-zakjes ook graag nog eens in de fles onder alvorens uit te werpen. Ik ben ervan overtuigd dat dit de vis instant zal aantrekken omdat er vrijwel direct signalen worden uitgezonden, wat op zijn beurt helpt om veel sneller beet te kunnen krijgen”.

Match the hatch

We hebben gemerkt dat je jouw Live System boilies gebruikt samen met een matching haakaas, ik weet dat veel mensen kiezen voor fluoro pop-ups in de winter, wat zijn jouw gedachten hierover dan?

“Fluoro haakaas vangt natuurlijk karpers, maar ik meen dat in dit troebele overstromingswater ik met mijn PVA-sticky en match de hatch haakaas en pop ups net die extra beet kan forceren! Ik wil dat die kleine mondvol aas op de juiste plaats gepresenteerd ligt, samen met een klein haakaasje dat bijna moeiteloos door de karper opgezogen kan worden! Ik ken veel vissers die goed kunnen vangen op fel haakaas, maar veel mensen gebruiken het in deze tijd van het jaar en waar mogelijk probeer ik anders te doen”.

Een gesoakte Live System boilie zorgt voor extra attractie en snelle aanbeten
Een gesoakte Live System boilie zorgt voor extra attractie en snelle aanbeten

Braid vs monofilament

Zeker stof tot nadenken en het lijkt tot nu toe te werken! 10 minuten gingen voorbij en zijn andere hengel gaf een paar bliepjes aan, wat genoeg was voor Alex om de hengel op te pakken en in een vis te hangen. We merkten dat Alex braid in plaats van het typische ‘monofilament’ gebruikt. “Braid dient zeker zijn doel in deze situaties, het is niet iedereens favoriet als hoofdlijnkeuze, maar ik gebruik het voor zo’n 90% van mijn visserij en op dagen als deze, concurreert het zeker duchtig met mono.

Omdat het geen rek heeft, kan ik mijn loden strak tegen het eiland plaatsen, strakker dan je ooit zou kunnen met mono omdat het niet terugveert wanneer mijn worpen de clip raken. Mono kan soms onvoorspelbaar zijn, als je de clip te hard raakt hang je gegarandeerd in het eiland wat het laatste is wat je wil, terwijl braid veel consistenter presteert bij het nauwkeurig aangooien van obstakels en piepkleine spots.

Gevlochten lijn maakt het vissen op piepkleine spots makkelijker in vergelijking met monofilament
Gevlochten lijn maakt het vissen op piepkleine spots makkelijker in vergelijking met monofilament

Ook verbetert het de beetindicatie, wat voor mij tijdens de wintermaanden van groot belang is. Je kans soms maar één piepje krijgen om aan te geven dat er een vis aan hangt; die krijg je op mono niet eens, ook weer vanwege de rek. Vandaag gooien we ongeveer 50-60 meter, en hebben we nul rek dankzij het gebruik van braid.

Hopelijk veroorzaakt deze geen drama’s en gaat hij in het net, want hij ziet er uit als een mooie spiegel”.

Iedere aanbeet is welverdiend in deze tijd van het jaar
Iedere aanbeet is welverdiend in deze tijd van het jaar

De actie hield aan

En zo geschiedde, het net binnen, de vis leek niet al te hard te trekken in deze barre koude omstandigheden, en Alex heeft karper nummer twee binnen: een mooie 20 ponds+ spiegel. Opnieuw herhaalde hij het proces van het losmaken van het net en het meteen terug in positie brengen van de hengel om ervoor te zorgen dat hij zijn tijd op de oever kan maximaliseren. Vervolgens tilt hij de vis op voor een paar trophy shots.

“Het toont aan hoe belangrijk het is om de tactiek en de locatie goed te krijgen, bewijs hiervoor is dat er nog heel wat andere vissers op het meer aanwezig zijn en dat ik tot nu toe de enige ben die beten krijgt.”

Alex zet zijn vis terug en we gingen zitten en genoten van een lekker warm kopje koffie om op te warmen, want tegen die tijd had de temperatuur slechts een paar graden boven het vriespunt gelegen. Er werden nog een paar tassen in gereedheid gebracht en we hoopten op nog een aanbeet in de middag.

De grootste van de dag
De grootste van de dag

“Deze vissen lijken echt te reageren als een klok, ik dacht dat het misschien uiteindelijk niet zou gebeuren, want het vriest vandaag! Maar het bewijst gewoon dat ze het aankunnen, zelfs onder de zwaarste omstandigheden, en deze vis voelt zich als een betere vis. Hopelijk lost ie niet.”

Als de locatie maar klopt

Ik kon de verwachting in Alex’ ogen zien toen de vis dichter bij het net kwam, het was duidelijk dat de vis een betere grootte had dan de vorige. Voorzichtig loodste hij de knappe vis langzaam naar het net toe met zijn geglugde Live System haakaas in de onderlip.

“Ja! Dat is een goed resultaat, ik kan mijn vingers nauwelijks voelen, maar deze heeft me zeker opgewarmd, ik denk dat het een bekende schub is, te oordelen naar de grootte en de vervorming van de staart.”

Mijn favoriete maat is gelijk aan een golfbal
Mijn favoriete maat is gelijk aan een golfbal

Eens te meer laat dit zien dat als je de locatie goed hebt, er altijd een kans is. Na een paar foto’s, schoof Alex de vis terug en stervenskoud stond hij nu te popelen om in te pakken en naar huis te gaan, naar de warmte. Zelfs met minimale uren kan je duidelijk resultaat behalen. Effort equals reward!

Zo maakt Alex zijn stickmix

1: Om de perfecte en attractieve bag mix te maken begint Alex eerst met een dosis Live System Bag Mix

1.1 Dan voeg hij gecrushte Live System boilies toe

2: Dan voeg hij gecrushte Live System boilies toe

1.2 Dit zorgt voor een fijne voermix die snel uitlekt en zijn attractors vrijgeeft

3: Dit zorgt voor een fijne voermix die snel uitlekt en zijn attractors vrijgeeft

1.3 Daarna voegt Alex een flinke dosis Live System Bait Booster toe om de mix nog attractiever te maken

4: Daarna voegt Alex een flinke dosis Live System Bait Booster toe om de mix nog attractiever te maken

1.4 De bag mix zoals Alex hem inzet

5: De Live System bag mix zoals Alex hem graag inzet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *