Mijn wintertip? Kies voor single hookbaits

Single hookbaits

In de winter is de visserij op karper vaak een stuk taaier, maar je kunt nog steeds zeer goede resultaten bereiken. Dat weet ook de Engelse visser Gav Walding. Hij trekt er graag op uit in de winter en weet met zijn vertrouwde tactiek veel karpers te vangen. In dit artikel vertelt hij over zijn favoriete wintervisserij met single hookbaits.

Een snelle aanbeet forceren? Kies voor opvallende single hookbaits.

Mijn visserij heeft altijd bestaan uit korte sessies. Dit is vaak een op het laatste moment besloten nachtje tussen werkdagen, of een dagsessie op een lokaal water om de hengels weer eens krom te trekken. Gedurende de winter vis ik vrijwel alleen dagsessies. Dat kan een paar uur in de avond zijn, maar ook starten bij zonsopkomst en eindigend ergens in de middag.

Het mooie van deze visserij in de koude maanden is dat de meren meestal een stuk rustiger zijn. Dat geeft mij de mogelijkheid om de karpers achterna te jagen en dit vergroot mijn kansen om een of twee aanbeten te krijgen tijdens deze kortere dagen. In dit artikel zal ik een aantal belangrijke aandachtspunten behandelen die ik toepas tijdens deze korte trips, en vooral de tactiek waar ik volop vertrouwen in heb: single hookbaits!

Blijf mobiel en durf te verkassen
Blijf mobiel en durf te verkassen

De afname

Met de watertemperatuur nu op een dieptepunt, zal alles mee afnemen. Hiermee bedoel ik dat de karpers veel minder actief zullen zijn. Ze zwemmen geen rondjes meer en zullen ook niet allerlei verschillende hoekjes afstruinen. Er zullen delen van het water zijn waar ze zich de hele winter niet zullen vertonen.

Karpers willen zich ongetwijfeld zo comfortabel mogelijk voelen, daarvoor zoeken ze een specifiek deel van het water op. Dat kan een zone zijn die de warmte van de zon het meest opvangt of een waterlaag die het meest constant zijn temperatuur behoudt. Doordat ze lang niet zoveel rondzwemmen als normaal, verbruiken ze ook weinig energie. Dit zorgt ervoor dat ze ook veel minder voedsel tot zich hoeven nemen om aan hun behoeften te voldoen.

Een prachtig beschubde spiegel

Om die reden moet je erg voorzichtig zijn bij je voerstrategie. Juist daarom zal ik vaak kiezen voor een heldere single hookbait. Niet alleen hun beweging en metabolisme neemt af, hun zicht zal ook afnemen naarmate het water kouder wordt. Naar mijn mening zal dat het vissen met identiek haakaas als waarmee je voert en onopvallende kleuren, minder succesvol maken. Het gebruik van een felgekleurd haakaas zal dan ook zeker je kansen op een aanbeet doen stijgen, zelfs in de aller koudste omstandigheden.

Welke kleur single hookbaits?

Kleurkeuze kan zeker het verschil maken tussen een rustige dag aan het water of een zeer hectische. Ik zal mijn visdag altijd starten met verschillende kleuren aan elke hengel. Daarnaast neem ik een variatie aan verschillende haakaasjes mee. Iedereen heeft zijn favoriete kleuren, echter je moet een open geest houden omdat wateren anders zullen reageren afhankelijk van een aantal factoren.

Genoeg keuze!
Genoeg keuze!

Op sommige dagen zal de o zo betrouwbare roze pop-up geen piep opleveren, maar een oranje, gele of witte wel. Hierdoor begin ik altijd met verschillende kleuren aan mijn rigs. Wanneer één kleur aanbeten oplevert, voorzie ik de andere hengels ook van de kleur die ze vandaag blijkbaar prefereren. Een bewezen haakaasflavour zoals de Northern Special geeft me al het zelfvertrouwen dat ik nodig heb. Daarmee is het vooral een kwestie van wisselen van kleur en hoef ik me geen zorgen meer te maken over de flavour.

Ik heb vaak een enkele pot met Northern Specials bij me, echter met een mix van kleuren in een enkele pot, om te voorkomen dat ik zo weinig mogelijk overtollige materialen mee hoef te sjouwen voor een dagsessie.

Deze dertiger ving ik tijdens de donkere uren. Een single hookbait kan erg effectief zijn.
Deze dertiger ving ik tijdens de donkere uren. Een single hookbait kan erg effectief zijn.

Geen verplichting

Eén van de grote pluspunten van het gebruik van single hookbaits in tegenstelling tot het vissen over een voerplek, is dat ik niet op één paard wed. Ik beperk me niet tot een enkele zone van het water, dus als ik geen beet krijg (of denk te moeten verkassen), dan kan ik dat doen zonder dat ik het gevoel heb te moeten blijven zitten omdat er nu eenmaal voer in ligt.

Het vissen op deze manier ‘vanaf de barrow’ betekent ook een minimale hoeveelheid materiaal. Dit maakt ook dat ik eerder geneigd ben om naar een andere stek te verhuizen om daar mijn felle haakaasjes op uitnodigende stekken te werpen. Wanneer je de moeite neemt en investeert om ze te lokaliseren zal je ze vroeg of laat vinden. Dat kan zijn een subtiel rollende vis aan het andere eind van het water of lijnzwemmers die aangeven dat ze op je stek rondzwemmen. Die rig telkens opnieuw positioneren zal het grote verschil kunnen maken.

Door je rig vaak opnieuw te positioneren vind je vanzelf de juiste plek
Door je rig vaak opnieuw te positioneren vind je vanzelf de juiste plek

Boosten van het haakaas

Ik probeer mijzelf altijd een voorsprong te geven wanneer het op het haakaas aankomt. Dit betreft meestal het toevoegen van een attractor als booster, meestal dezelfde als al in het haakaas verwerkt zit. In mijn geval is dat de NS1, een bewezen karpervanger gedurende vele jaren en verkrijgbaar in alle hi-viz kleuren. Ze worden tevens geleverd met een flacon met booster liquid die ideaal is voor het toevoegen van die extra aantrekkingskracht.

Wel vind ik het belangrijk niets aan drijfvermogen te verliezen. Daarom laat ik ze goed drogen na elke dosering booster. Je wilt niet dat ze in de booster zwemmen, een lichte glans is voldoende. Ik laat ze vervolgens ergens drogen met de deksel van het potje tot ze er weer droog uitzien. De flavour is dan volledig ingetrokken en opgedroogd zodat ze geen drijfvermogen zijn verloren.

Boost je haakaas voor nog snellere resultaten
Boost je haakaas voor nog snellere resultaten

De perfecte single hookbait rig?

Bij het vissen met een single hookbaits zal ik werpen naar bellensporen, rollende vis of zones die er aantrekkelijk uitzien. Als ik inwerp heb ik geen tijd om te zoeken naar het perfecte stukje bodem om een rig op te presenteren. Ik wil immers geen vis verjagen door talloze malen in te werpen. 9 van de 10 keer zal ik dan ook opteren voor een hinged stiff rig met een lange, zachte boom.

Deze rig, in combinatie met een relatief licht loodgewicht, helpt verstoring van het water te minimaliseren. Ik zal dan ook altijd het lichtst mogelijke lood kiezen dat nodig is om de benodigde afstand te werpen. Het gebruik van de rig in combinatie met een helicopter setup zorgt dat als het lood zich in de zachte bodem boort, de rig nog altijd goed wordt gepresenteerd. Zo vis je altijd met vertrouwen, ongeacht de bodemstructuur.

Midden in een winterstorm leverde de NS1 pop-up deze gave karper op
Midden in een winterse storm leverde de NS1 pop-up deze gave karper op

Vervolgens zal ik zorgen dat de pop-up redelijk langzaam zinkt. Dit zorgt dat de rig goed over de meeste bodemsoorten zal vallen. Ongeacht of het zacht slib of een laag wier is, ik weet dat ik de rig kan laten liggen en vrijwel 100% zeker ben dat hij effectief voor me aan het vissen is.

Om mijn single hookbaits effectief uit te balanceren voeg ik altijd een beetje meer putty aan de rig toe dan noodzakelijk. Hierna test ik de rig voor de kant en verwijder kleine stukjes putty tot ik de gewenste zinksnelheid krijg.

Blijf altijd naar het water kijken, op zoek naar tekenen van karper
Blijf altijd naar het water kijken, op zoek naar tekenen van karper

Hiermee besluit ik mijn visie met een aantal praktische tips voor het gebruik met single hookbaits. Het is zonder twijfel een effectieve methode voor de visserij in koud water. Door een beetje denkwerk te investeren in je aanpak, rigs en stekken, weet ik zeker dat je een aantal extra aanbeten af kunt dwingen deze winter!

Gav Walding


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *