Oppassen met muggenspray

Daar kleeft een luchtje aan, pas op met muggenspray

Tijdens een verblijf aan de waterkant krijg je als karpervisser vaak te maken met ongedierte. Een van de meest vervelende dieren is de mug. Buiten het irritante gezoem heb je soms de pech dat je wakker wordt als een krentenbol en de hele dat irritatie ondervindt van de jeukende bulten. Er zijn vele soorten anti-mug op de markt, maar er zijn maar twee wetenschappelijk bewezen ‘effectieve middelen’, namelijk DEET en Eucalyptus. Handig om te weten. Er zijn vele andere soorten middelen en muggenspray verkrijgbaar waarvan men beweert dat ze werken, maar het is nooit echt aangetoond en vaak zelfs compleet weerlegd. Denk bijvoorbeeld aan citronella, dat in Nederland niet meer verkocht mag worden als mug-werend middel.

 

Advertentie:

  



Eén ding hebben deze middelen met elkaar gemeen: opbrengen doe je het meest effectief door het met de hand uit te smeren over ontblote lichaamsdelen, en daar schuilt een groot probleem. Aan op de hair plaatsen of aanvoeren van je stek, muggen hebben een afschuw van deze middelen maar helaas ook veel andere dieren…

muggenspray of muggenmelk
Muggenmelk en muggenspray: het werkt perfect, maar was je handen!

Ondanks dat je handen droog en schoon aanvoelen (zelfs uren na gebruik van mug-werende middelen), zit er absoluut zeker een laagje op je huid. Komt dit laagje in aanraking met de minste geringste hoeveelheid vocht, dan lost het laagje op en hecht het zich aan elk oppervlak wat je aanraakt. Even ophalen en je rig controleren kan dus al funest zijn. Het haakaas wordt onbedoeld voorzien van een laagje afschrikwekkend middel en je vangkansen worden gedecimeerd.

Een kleine anekdote

Bijna twintig jaar geleden viste ik met een maat een meerdaagse sessie en we hadden heel veel last van muggen. We moesten onszelf regelmatig insmeren. Links en rechts van ons werd prima gevangen door mensen die echt onze mindere waren qua inzicht, techniek, stekkeuze en aas. Toch bleven bij ons alle vangsten uit. Tot één van ons plots doorkreeg hoe vies ons nieuwe, maar zeer effectieve anti-mug goedje (Daico muggenmelk, 40% deet) smaakte. Zelfs als je met je tong je reeds opgedroogde huid aanraakte sloegen je smaakpapillen compleet op hol. Zou het…?

Zelfs je best vangende popup's worden compleet waardeloos met een klein laagje deet
Zelfs je best vangende popup’s worden compleet waardeloos met een klein laagje deet

Alle hengels werden binnen gedraaid, de handen grondig gewassen en de rigs werden opnieuw voorzien van vers haakaas. We wierpen ongeveer twee meter naast de stekken met vers aas er bij. De volgende uren spraken boekdelen, de vissen lustten plotseling ons aas weer.

En dan gaat je geheugen werken: onderlijnen die niet werkten (net na insmeren geknoopt), even het haakaas controleren op hardheid voor het donker wordt en daarna de hele nacht voor Jan L. zitten. Het was vaker gebeurd dan je zou vermoeden.

Was je handen voor je het aas aanraakt

Laat je nu niet lek prikken, dat is echt niet nodig. Ga er echter wel bewust mee om. Was je handen even voor je je aas hanteert. Bij sommige middelen is alleen water niet voldoende! Ga dus bewust om met alles wat je handen raakt en afstotend kan zijn. Denk aan muggenspray, handcrèmes, deodorant, aftershaves, zonnebrand (misschien zelfs haargel, maar daar weet ik niets van). Veel van deze producten zijn ronduit smerig en daar wil je geen residu van op je aas hebben. Bij twijfel gewoon even aan je vingers likken en je weet gelijk meer.

 

Advertentie:

 



Een reactie op “Oppassen met muggenspray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *