Review Petzl Actik Core hoofdlamp

Petzl Actik Core review

Als karpervissers brengen we vaak veel uren in de duisternis door en een goede hoofdlamp is daarbij van absolute meerwaarde. Natuurlijk kan je al voor een paar euro een goedkope hoofdlamp halen bij een winkelketen als de Action of Ali, maar voor een beetje kwaliteit kom je al snel terecht bij de hoofdlampen die zijn bedoeld voor de outdoor sport. Een jaar of 10 geleden kocht ik mijn eerste Petzl en dat ding doet het tot op de dag van vandaag nog steeds, in tegenstelling tot veel simpele hoofdlampjes die om me heen werden versleten door vrienden. Toen mijn vismaat Bob de Actik Core van Petzl in gebruik nam tijdens een gezamenlijke voorjaarssessie besefte ik dat mijn eigen lampje toch een upgrade kon gebruiken. Wat een licht kwam er van dat ding af!

 

Advertentie:

  In de week na onze sessie ben ik gelijk gaan Googelen en bestelde deze koplamp zelf voor zo’n 50 euro online. Een redelijke uitgave voor een hoofdlamp, maar ik zag er zeker de voordelen van. De Actik Core is namelijk een hybride hoofdlamp met een oplaadbare accu en een enorme lichtopbrengst van maximaal 450 lumen. Geloof me, dat is best veel! Als de accu onverhoopt leeg raakt tijdens een sessie kan je er ook 3x AAA batterijen in doen als backup.

Petzl Actik Core
Let op: de kleur van de hoofdband wijkt af van het huidige model in de winkels.

Meerdere standen

De Actik Core hoofdlamp bevat in het totaal 5 standen. Er is een witte lichtbundel in 3 sterktes, waarvan de lichtste (5 lumen) ongeveer 7 meter ver reikt en ideaal is voor algemeen gebruik aan de waterkant. Dan is er nog een tweede stand (100 lumen) die aanzienlijk meer licht oplevert en de derde stand (max 450 lumen) waarmee je volgens de specificaties tot 90 meter kunt schijnen! Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit erg handig is bij het uitvaren met je voerboot of een nachtelijk worpje.

Druk je de knop op de hoofdlamp lang in dan verspringt hij naar een roodlichtfunctie. Dit rode lampje is uitstekend te gebruiken als je wat minder wilt opvallen aan het water, een beetje licht nodig hebt voor het knopen van een rig of als je in gezelschap bent van vrienden. Optioneel zit er ook nog een rode stroboscoopstand op die wat handiger is voor bijvoorbeeld bergbeklimmers in nood.

De batterijduur is afhankelijk van de gekozen lichtsterkte, maar varieert van 160 uur op de lichtste stand (5 lumen) tot ongeveer 2 uur bij 450 lumen. Het spreekt voor zich dat je hier slim mee om moet gaan, maar die hoge stand zal je in de praktijk weinig hoeven te gebruiken. En is hij leeg, dan is hij natuurlijk binnen een paar uur weer op te laden. Door een rood lampje (laden) en een groen lampje (gereed) op de accu is eenvoudig te zien of hij vol is. Mijn ervaring is dat hij echt lang meegaat voor hij opgeladen dient te worden en dat is prettig. Ik laad hem vaak zelfs bij in de auto tijdens de langere ritten.

Petzl Actik Core hoofdlamp
Makkelijk op te laden via USB

De Actik Core is een lichtgewicht

De Petzl Actik Core is tevens een lichte hoofdlamp die slechts 75 gram weegt. Hij is niet volledig waterdicht (IPX4), maar wel spatwaterdicht. Zelf ben ik na zo’n tweeëneenhalf jaar zeer tevreden over deze hoofdlamp en heb ik nog geen problemen ondervonden. Als je iets meer geld wilt uitgeven voor een hoofdlamp en over een goede kwaliteit materiaal wilt beschikken dan is dit zeker een aanrader.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *