Review Prologic SMX beetmelders

Prologic SMX review

In deze review ga ik het hebben over de Prologic SMX beetmelders. Ik vind dat deze beetmelder eigenlijk datgene doet wat hij moet doen voor een redelijk bescheiden prijs. Over smaakt valt natuurlijk te twisten. Ook op het gebied van beetmelders staat de ontwikkeling niet stil en het merk Prologic heeft meerdere types in zijn arsenaal. De beetmelder die mij het meeste aansprak was toch wel de SMX Black edition. Ik heb de set nu enige tijd in gebruik en ik moet zeggen dat ik er tot nu toe zeer content mee ben. Laten we de beetmelder eens nader bekijken.

 

Advertentie:

  Specificaties van de Prologic SMX

Het volume is verstelbaar in 5 niveaus + silent mode en de gevoeligheid is verstelbaar in 4 niveaus, waarbij de toonhoogte verstelbaar in 7 niveaus. De stille modus is wel zo fijn. Hiermee kan je zo stil mogelijk aan de waterkant zitten en enkel werken met de receiver. De receiver is ook weer verstelbaar in meerdere volume hoogtes en er is zelfs een trilstand! Dus wil je niet opvallen en stil te werk gaan op je stek dan is dit een ideale set.

Prologic SMX beetmelder aan de waterkant

Verder heeft de receiver een drop back functie en een memory functie die je laat zien op welke hengel je voor het laatst een run had. Deze functie heb ik zelf nog niet gebruikt, want ik noteer meestal mijn runs in mijn dagboek. Op de receiver zitten ook 8 leds (4 witte en 4 paarse leds.) De witte leds geven aan de lijn zakt en de paarse lichten op als je een run hebt. Handig! Verder zijn de beetmelders voorzien van een 12mm jacket om je swingers op aan te kunnen sluiten.

Voor wat betreft het bereik van de receiver en de beetmelders zit het wel goed. Ik heb een keer een sessie gedaan waarbij ik, jammer genoeg, geen zicht had op mijn hengels door omstandigheden. Op een afstand van ongeveer tien meter kreeg ik alle signalen goed door. Op grotere afstand heb ik nog niet geprobeerd, maar zeg nou zelf, 10 meter is eigenlijk al ver van je hengels. Ik zit graag dicht op mijn hengels, dus ja. Wat heb je dan aan een bereik van 150 meter of meer?

Ze doen niet alleen goed hun werk, maar zien er ook gaaf uit
Ze doen niet alleen goed hun werk, maar zien er ook gaaf uit

Batterijen

Zowel de beetmelder als de receiver werken op 2 AAA 1.5V batterijen. Ik heb de beetmelders nu 2 seizoenen gebruikt en ik heb ze nog niet hoeven te vervangen, maar dat is natuurlijk ook weer afhankelijk van hoe vaak je gaat vissen. Wel doe je er verstandig aan om altijd een extra set batterijen mee te nemen!

Ingebouwde snagears

Wat ik verder een hele toffe uitvinding vind, is het feit dat de snagears ingebouwd zijn in de beetmelder, welke uitschuifbaar zijn naar wens. Verder zijn de snag ears voorzien van heldere led lichtjes die oplichten wanneer je een run of zakker hebt.

Coole features van de Prologic SMX

Het is mij ook opgevallen dat het rollerwieltje, welke voorzien is van magneten, verlicht wordt door een paarse led die onder het wieltje zit en oplicht bij een run of zakker. Bij andere bekende merken zag je ook al een dergelijke manier van verlichten. Het rollerwieltje is melkwit van kleur en zou je kunnen vervangen voor een transparante versie. Hiervoor kan je navraag doen bij bijvoorbeeld Kudos tackle, mogelijk dat zij er een oplossing voor hebben.

Prologic SMX

Tarty

Gezien zijn voorkomen vind ik deze beetmelders best tarty. Oké toegegeven, het zijn geen Nevills of E.C.U.’s, maar aan de andere kant kosten ze ook maar een schijntje van wat een dergelijke set van Nevills of E.C.U. zou kosten.

Verbeterpunten

Zoals ik al aangaf zijn de snag ears voorzien van run leds op het topje. Vooral die witte drop back led vind ik erg fel. Zeker als je net slaapdronken naar je hengels waggelt. Ik heb al meerdere keren gehad dat ik mijn zicht/blik af moest wenden hierdoor. Niet erg handig als je op een steiger of andere hachelijke stek staat. Verder viel mij op dat het batterijklepje aan de achterkant niet erg stevig vastklikt in de body, gelukkig was dit snel verholpen door het plastic wat terug te buigen, maar dit was ook niet bij elke beetmelder het geval.

Al met al is de Prologic SMX een beetmelder die zijn geld meer dan waard is en zeker een aanvulling kan zijn op je visserij.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *