Review Raptor 170 Fast Air

Raptor 170 Fast Airdeck

Al een poosje was ik aan het rondkijken voor een kleine compacte rubberboot en voorlopig hielden alleen de exorbitant hoge prijzen mij tegen. Prijzen waar je ook makkelijk een grote variant van kunt kopen deden mij nog even de kat uit de boom kijken. Ik ben niet arm, maar ik laat me ook niet het vel over de neus trekken. Tot nu dan, want op Carp Zwolle 2018 kwam ik de stand van Raptor tegen. Daar stond een heel stoer bootje met alles erop en eraan voor een mooie prijs. Precies zoals ik wil en zeker niet te duur. Twee modellen van hun kleinste soort: de 170 Fast Roll-up en de 170 Fast Air. Perfect!

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  Van het personeel begreep ik dat ze de prijzen zo scherp kunnen houden omdat alles uit hun eigen “stal” komt. Alles in eigen beheer dus ook de kwaliteit. En dat zie je er ook wel van af. De naden, de stootbanden en de handgrepen zijn allemaal perfect afgewerkt. Ik denk dat ik hier wel gelukkig mee ga worden! Ik kreeg gelukkig even de tijd om een goede review te maken. Dat ding lijkt fraai, maar gaat hij zich in de praktijk bewijzen?

Raptor 170 Fast Air

De 170 Fast Air in gebruik

De eerste keer dat ik de 170 Fast Air meenam was op een trip met een vismaat. We gingen in april naar een vrij groot water. Zo’n water waar je zeeziek wordt bij windkracht 4…

Helaas bleven we visloos en heb ik eigenlijk niet goed kunnen testen. Het enige wat mij toen wel opviel was dat hij zonder problemen ons tweeën en een 2.50 meter boot vol met onze spullen op sleeptouw kon nemen zonder dat ik mij 1 seconde onveilig heb gevoeld. Nu wordt dat vast anders met hoge golven, maar in principe denk ik niet dat dit bootje daar voor bedoeld is. Waar hij wel voor is bedoeld is voor de locatie waar ik de review heb opgenomen. Een niet al te groot water maar wél vol met obstakels. Vooral diepe rietkragen waar de karpers ook tussen liggen bleek daar een gevaar. En om ze te vangen moest ik toch een beetje op de rand van die rietkragen vissen.

Stabiliteit van de 170 Fast Air

Een aantal keren was ik te laat en een aantal keren was de vis zo sterk dat hij niet te stoppen was. Vlug sprong ik dan in de Fast Air en met de elektromotor was ik er snel. Elke keer kon ik de vis rustig uit het taaie riet manoeuvreren. Ook gebeurde het dat een karper naar mijn eigen kant zwom in de richting van een steiger. Dan ging ik zo snel mogelijk naar de overkant om hem vanaf daar tegen te houden. Ik moest dus telkens snel zijn en haastige spoed kan je wel eens een nat pak opleveren.

Het zal niet de eerste keer zijn dat ik omkukel, maar dit kleine bootje is nog verrassend stabiel. De vier vinnen die rondom op de bodem zijn geplaatst zorgen onder andere voor de stabiliteit en ook de  tubes rondom helpen daar bij. Hij heeft dus geen spiegel. De tubes nemen wat meer ruimte in, maar in dit geval heb ik liever stabiliteit. Als ik meer ruimte wil, neem ik wel een groter model. Dit bootje is gewoon super handig voor korte sessies. Of natuurlijk om je nieuwe stek mee uit te kammen of flink te voeren. Je ziet het al, hij is met name geschikt voor dit soort werk en niet om voor een week lang je zooi in op te stapelen. Daar is hij immers ook niet voor gemaakt.

Raptor 170 Fast Air

Zeer tevreden met de 170 Fast Air

Zonder op te scheppen en te overdrijven kan ik jullie melden dat ik met dit bootje één van de meest memorabele sessies van mijn leven heb beleefd. En zonder gekheid, zonder dit bootje was dit mij gewoon niet gelukt. Er was een dag bij dat er om de tien minuten een hengel afliep. Eventueel afdrillen vanuit de boot, uitvaren, voeren, observeren… het was een feestje.

De boot is bij één tube voorzien van een overdrukventiel. Het is belangrijk om deze als eerste op te blazen zodat je hem niet te hard kunt oppompen en de lucht de boot kan verlaten als de druk te hoog is. Dat is fijn, want door de donkere boot zal de lucht in de boot flink uitzetten bij warm weer. Vergeet hem ’s avonds niet bij te pompen. Ik zet hem als het kan rechtop tegen een boom en gooi er dan een aantal emmers water in zodat zand en troep eruit gespoeld worden. Vooral de naden aan de buitenkant goed schoon maken en ook droogmaken.

Raptor 170 Fast Air

Voordelen

 • Super licht in gewicht met zijn 19 kg. Daardoor is hij makkelijk in de handige bijbehorende rugzak op je rug mee te nemen.
 • Heel snel op te pompen. Met de voetpomp die je erbij krijgt zit hij binnen 200 keer trappen vol met lucht (ja.. zelf geteld). De roeispanen die erbij zitten klik je zo in elkaar en plaats je makkelijk in de houders op de boot. Het bankje schuif je eenvoudig op zijn plaats en is dus ook verplaatsbaar zodat je je ideaalste plekje kunt maken. Ik zat vooral op de punt. De optionele motorbracket gaat wat moeizamer, maar als hij er eenmaal op zit laat ik hem zitten.
 • Super compact en snel op te ruimen. Trekband erom en in de hele ruime tas makkelijk in te pakken. Past makkelijk in je auto.
 • Niet duur. De adviesprijs bedraagt €449,00 en een eventuele motorbracket kost maar €29,95
 • Voor zijn kleine omvang is hij zéér stabiel. Mede door de tubes rondom. Onderop de boot zitten ook nog eens 4 vinnen.
 • Extra’s in de vorm van een mooi dik touw en een uitgebreide plakset + wat reserve onderdelen voor de luchtinlaat punten.
 • Bijzonder fraai afgewerkt met gave en stoere kleuren. Donkergroen met zwarte stootranden, zwarte peddels en bankje.
 • Het airdeck leg je makkelijk onderin op de bodem. En binnen no-time trap je hem vol. Zo’n airdeck is fijn en makkelijk om schoon te maken. Tevens zeer stil op het water. Als je wat laat vallen, zullen de vissen niet schrikken.
 • Omdat hij zo licht in gewicht is, is hij makkelijk op te pakken en bijvoorbeeld in het water te leggen en hem er weer uit te halen.

Nadelen

 • Als je langer bent dan 2 meter wordt het misschien wat lastig, maar dat lijkt me logisch.
 • De motorbracket gaat niet zo soepel. Daar moet je even handigheid in vinden.
 • De spiegel van de motorbracket heeft geen ribbels of een opstaand randje. Zodoende lag bij de eerste keer gebruik, mijn elektromotor bijna in het water. Stevig aandraaien dus!
 • Ik denk niet dat het verstandig is om met windkracht 4 a 5 een binnenzee op te varen, maar dat is met een wat grotere boot ook niet! Draag een vest!

Bekijk de video

Conclusie

Voor de echte struiner die zijn stek tot op de bodem wil uitzoeken, en de obstakelvisser die geen enkel risico wil nemen, is de 170 Fast Air van Raptor een heerlijk bootje. Maar sowieso is deze boot heel breed inzetbaar. Ik ben er in ieder geval heel blij mee en kan hem je van harte aanbevelen!

De Raptor 170 Fast Air is verkrijgbaar voor €449,00 op de website van Raptor.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *