Review RCG Alpha 2 Man

RCG Alpha 2 man review

11 jaar geleden kocht ik een 2 man dome over van een oud collega. De tent was toen al een jaar of 5 oud en dus werd het tijd om zo langzamerhand eens te gaan kijken voor een nieuwe tent. Carp Zwolle bood hier de uitgesproken gelegenheid voor. Alle merken hebben hier hun paradepaardjes uitgestald zodat wij rustig alle voor en nadelen kunnen bekijken en natuurlijk de prijs vergelijken. Als ik iets aanschaf moet het gewoon goed zijn en natuurlijk een fijne prijs. Het mag best wat kosten, als het dan maar goede kwaliteit is. Ook afgelopen jaar kwamen er van verschillende (dure) merken tenten op de markt. Maar volgden ook de klachten over deze dure merken. Afgebroken stangen na een windkracht 3. Uitgescheurde naden etc. Deze merken sloeg ik dus maar vast over.

 

Advertentie:

  Waarom mijn keuze voor RCG

De twee merken waarvan er 2 brolly’s kapot gingen bij mij afgelopen 2 jaar, vallen ook af. Bleven er dus nog een aantal over. Eén heel duur Engels merk en nog wat matige merken. Het hele dure merk ging zonder wrap al richting 800 euro. Dat werd mij een beetje te gek. Het materiaal van de matige merken waren zoals ik al zei.. matig. Er sprong afgelopen jaar voor mij persoonlijk één merk tussen al die andere merken uit: Raptor RCG. Toen ik hun brolly, 1 persoons en 2 persoons tent zag, en vooral de prijs, wist ik het al bijna. Dit gaat hem worden. Toch wandelde ik nog een aantal keren tussen een paar merken heen en weer om de tenten goed te vergelijken.

Voor de RCG Alpha 2 man is ook een winterskin verkrijgbaar
Voor de RCG Alpha 2 man is ook een winterskin verkrijgbaar

Wat mij vooral op viel, was dat het doek van de RCG tenten, net zo dik is als van dat hele dure merk. Van het RCG personeel hoorde ik dat het ook zeer licht dicht is. Dat zou wel eens kunnen kloppen want toen ik er in ging staan en de deur dicht ritste, was het behoorlijk duister. Weer een plus punt. Er kan optioneel een winterskin bij aangeschaft worden en er zit standaard een muggen/kleine beestjes binnentent bij inbegrepen.Bij de haringen zit een gratis rubber hamer. En dan de prijs. Nog geen 700 euro, inclusief de winterskin.

In totaal zijn er 10 rod straps voorzien, waarvan er twee aan de voorkant zitten
In totaal zijn er 10 rod straps voorzien, waarvan er twee aan de voorkant zitten

RCG Alpha 2 Man aan de waterkant

Na de aanschaf die ik in Breda deed bij Bram en Ellen in hun showroom, viel mij alvast wel 1 nadeel op, het gewicht. Alhoewel, elk voordeel heeft zijn nadeel in dit geval. Het doek is dik en dus gaat daar wat gewicht in zitten. Geen probleem voor mij aangezien ik alleen gebruik maak van een 2 mans dome als ik minimaal een week ga vissen en dan sleep je sowieso veel meer spullen mee. Een voordeel zijn de 2 tassen. Zowel voor de tent als de winterskin heb je zeer behoorlijke draagtassen. Dikke stof, goede ritsen en stevige hengsels.

Het opzetten is net als mijn oude tent. Eerst het grondzeil zó neerleggen zoals je de tent wil hebben staan. Als je hem uit vouwt, vallen de tent stokken al haast in elkaar. Kwestie van aandrukken en de lijn die er tussen hoort even aanklikken. Het midden bepalen. En daar de 1e haring erin drukken aan beide kanten. 2 haringen aan de achterkant, omtrekken en de voorkant ook 2 haringen bij de deur en dan de rest van de haringen plaatsen. Heel simpel. Tussen de aluminium frame buizen komen ook weer uitschuifbare buizen die voor nog meer stevigheid zorgen.

Alle weersomstandigheden

Met de winterskin had ik iets meer moeite. Dit komt omdat er nog een luifel bij aanzit. Ik heb in de showroom alleen de tent zien staan, dus zónder skin. Ik was verbaasd toen de winterskin er eenmaal om zat. Je krijgt er dan gewoon bijna 2 meter bij! Het is een soort voortent zeg maar. Ideaal om bijvoorbeeld alle emmers met particles en bijvoorbeeld de barrow neer te zetten. Of tijdens regenachtige dagen van achter je plastic raam toch naar buiten te kunnen kijken. Ideaal. Het viel niet alleen mij op, meerdere malen kreeg ik van verschillende karpervissers te horen wat een grote tent het is. En dat is het dan ook zeker wel. Zéér ruim. Tijdens het testen heb ik zo’n beetje alle weer type wel gehad. Zéér warm weer. 3 dagen regen dat het met bakken uit de lucht viel en een heuse voorjaars storm.

Het muggengaas is ideaal voor de zwoele zomeravonden
Het muggengaas is ideaal voor de zwoele zomeravonden

Tijdens deze storm heb ik nog getwijfeld om tijdig naar huis te gaan, maar hey, er moest natuurlijk ook getest worden. Ik ben niet bang aangelegd, maar ik zoek het gevaar niet bewust op. Tijdens onweer zal ik het liefst in mijn auto kruipen als daar bijvoorbeeld de gelegenheid toe is. Zo’n storm kan natuurlijk hard gaan en als die met enorme rukwinden komt denk ik dat er geen enkele tent zal blijven staan. De ondergrond waar je de haringen in drukt moet natuurlijk ook niet van mul zand zijn, maar goed.

Het frontpaneel kan geheel verwijderd worden
Het frontpaneel kan geheel verwijderd worden

Deze voorjaarsstorm heeft hij met glans doorstaan. Tijdens de drie dagen regen kwam er zowel van boven als onder geen vocht in de tent en tijdens de warme dagen in juni was het goed toeven met de grote ramen die aan alle kanten open kunnen. Het muggen gaas houd de beestjes tegen, zodat je lekker een tukkie kan doen zonder gestoord te worden. En als je helemaal geen fan bent van beestjes dus ook niet van bijvoorbeeld mieren spinnen en pissebedden etc. dan zit er bij de tent een extra binnen tent bij die werkelijk alles buiten houd. Mits je natuurlijk de ritsen dicht doet. Al met al heb je dus voor een goede prijs een heel degelijke en complete 2 persoons tent. Daar komt de super service van RCG nog bij.

RCG Alpha 2 man tent review

Voordelen van de RCG Alpha 2 Man

 • Zeer ruime tent: 2.95 mtr x 3.00 mtr x 1.62 mtr
 • Doek, ritsen, grondzeil etc. is van goede kwaliteit
 • Moeiteloos opzetten
 • Bestand tegen weer, wind en beestjes
 • Koel en donker in de zomer, met winterskin in de koude maanden, lekker warm en droog
 • Veel variaties met ramen (aan alle kanten)
 • Beide kanten rod straps. 4 aan de beide zijkanten, en 2 aan de voorkant
 • Anti beestjes binnen tent inbegrepen
 • Hamer ook incl. bij de haringen
Veel ruimte
Veel ruimte

Nadelen van de RCG Alpha 2 Man

 • Gewicht: 16.5 kg
 • De uitschuifbare buis in het midden boven op de tent is wat lastig om bij te komen. Vooral als je niet al te groot bent.
 • De luifel van de winterskin moest ik de eerste keer even mee stoeien, maar bij de 2e keer had ik het door.
 • Er zitten, net als bij andere merken trouwens, alleen spijker haringen bij. Als je mul zand hebt, en het gaat waaien, kan dat een probleem vormen.
Door gebruik te maken van de winterskin krijg je er een groot oppervlakte bij
Door gebruik te maken van de winterskin krijg je er een groot oppervlakte bij

Conclusie

Voor een zeer scherpe prijs heb je een héél grote 2 persoons tent met winterskin en muggen binnen tent. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik weet haast zeker dat ik van deze RCG Alpha 2 Man heel lang plezier ga hebben. Zeker met de service van RCG in het achterhoofd mocht er onverhoopt toch nog iets mee gebeuren. Een aanrader waar ik mijn handen voor in het vuur durf te steken.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *