Review Markant carping

Markant carping

Begin november kondigde The Carp Specialist met ‘Markant carping‘ een nieuw Nederlands betaalwater aan binnen hun aanbod. Redelijk uniek aan dit water is dat je er enkel tijdens de koudere maanden kunt vissen, aangezien er in het voorjaar en de zomer outdooractiviteiten worden georganiseerd. Tijdens het openingsweekend heb ik het water samen met Tom Lenters mogen vissen vanaf stek 3. Zo konden we het voor jullie onderwerpen aan een serieuze fieldtest. Onze bevindingen lees je hieronder.

 

Advertentie:

  Markant carping - Een terrein vol met outdoor attributen

De eerste indruk

Ik arriveerde net voor de middag op het terrein van Markant outdoor in het Gelderse Braamt. Op het terrein zag ik direct de eerste contouren van een ‘outdoor walhalla‘ met onder andere een klimtoren, mountainbikes en kano’s.

Het terrein is ingericht voor outdooractiviteiten

Bij de receptie werd ik vriendelijk ontvangen door de eigenaar Michiel Pöpping. De receptie was overigens keurig corona-proof ingericht met schermen boven de balie, niet onbelangrijk in deze onzekere tijden. Michiel gaf me een informatieblad met daarop een overzichtskaart van het terrein en zowel zijn contactgegevens als die van zijn zoon Sietse, die zelf op karper vist en de ins en outs van het water kent. Op de kaart stonden de stekken ingetekend, maar ook de locatie van de toilet- en douchevoorzieningen. Na een kort praatje met Michiel besloot ik de stek op te zoeken en het terrein te gaan verkennen. Tom zou door andere verplichtingen pas de volgende ochtend aansluiten, dus ik stond er voorlopig nog even alleen voor.

Een fiets bij de stek

Het water van Markant carping

Het water van Markant carping heeft een soort hoefijzervorm. De drie stekken bieden ieder voldoende ruimte om de hengels te spreiden, waarbij stek 1 vermoedelijk de kleinste stek is en stek 2 de grootste. Op deze laatste stek mag je ook met 2x 3 hengels aan de slag, waar je op stek 1 en 3 met 2x 2 hengels mag vissen.

Markant carping - stek 1 en 2
Stek 1 en 2

Wij hebben zelf stek 3 uitvoerig onderzocht met zowel de voerboot als rubberboot met dieptemeters. De waterstand was relatief laag en dat resulteerde in een gemiddelde diepte van zo’n 1,4 tot 1,7 meter. Deze diepte wordt al snel bereikt vanaf de kanten die snel aflopen. De bodem is vrijwel overal zacht en als je met een prikstok aan de slag gaat zal je merken dat de bodem op sommige zachte plekken ook behoorlijk stinkt (door afbraak van organisch afval). Het loont dus om even te prikken en op zoek te gaan naar de interessante plekjes voor je aasaanbieding. De kanten zijn over het algemeen wel harder en dat zijn interessante stekken, zeker rond de rietkragen die de stek rijk is.

Markant carping - stek 3
Stek 3

De linkerzijde van onze stek is gelegen tegen een doorgang naar het open water van stek 2. Op deze doorgang staat een brug van steigermaterialen en daardoor staan er meerdere palen in het water. Op deze stek kan je zeker vis verwachten, al moet je wel opletten dat je hier veilig vist gezien de obstakels.

De brug tussen stek 2 en 3
De brug tussen stek 2 en 3

Een luxe verblijf

Alle drie de stekken bij Markant carping zijn voorzien van een luxe Bell-tent met accessoires. Deze tenten zijn bijzonder ruim en stevig. Toen ik voor het eerst de tent openritste verbaasde ik me dan ook over de enorme ruimte. In de tent stonden twee bedden met stevige matrassen, een koelkast en een elektrische heater. Daarnaast stond er in de tent tevens een kruiwagen met hout voor de vuurschaal en een fiets, aangezien stek 3 iets verder van de sanitaire voorzieningen is gelegen dan de overige stekken. Wij hebben zelf de beschikbare bedden aan de kant geschoven en gebruik gemaakt van onze eigen bedchairs. Zelfs met deze extra bedden was er nog meer dan voldoende ruimte over en dat is best prettig tijdens een langer verblijf. Je bivvy kan je prima thuislaten met de aanwezigheid van deze luxe Bell-tenten!

De Bell-tenten zijn enorm ruim
De Bell-tenten zijn enorm ruim
Water en stroom op iedere stek
Water en stroom op iedere stek

Bij iedere stek ligt een kano die je mag gebruiken. Ook is iedere stek voorzien van water en stroom, waardoor je naar hartenlust je apparatuur kunt opladen en van veel luxe kunt genieten.

Sanitair

Op het terrein vind je meerdere sanitaire blokken. Tijdens ons verblijf mochten we gebruik maken van een groepsvoorziening aan het begin van het terrein. Dit huisje was voorzien van afzonderlijke blokken voor heren en dames en bevatte voldoende schone toiletten en douches. Dat zag er allemaal prima uit.

De groepsaccommodatie bood schone en goede sanitaire voorzieningen
De groepsaccommodatie bood schone en goede sanitaire voorzieningen

Eigenaar Michiel vertelde dat hij tevens van plan is om riolering aan te leggen richting stek 3 om daar een extra toilet te kunnen plaatsen. Handig bij hoge nood!

Schoon sanitair
Schoon sanitair
Een meerdere douches
En meerdere douches

De vangsten op Markant carping

Gedurende ons verblijf bij Markant carping hebben we veel verschillende stekjes afgevist en uitvoerig naar stekken en potentiele hotspots gezocht. In eerste instantie kozen we voor een aanpak met boilies, aangezien er een flink bestand aan witvis zou zwemmen op het water. Na een stille nacht bleek dat we eigenlijk geen enkele last hadden gehad van brasem. Daardoor kozen we voor een veel attractievere aanpak met boiliekruim, pellets, liquids, hennep en duivenvoer. Na deze switch duurde het niet erg lang voor ik de eerste aanbeet van onze sessie kreeg. Een fraaie Valkenswaardspiegel viel voor de attractieve aanpak. Deze vis haakte ik aan de rand van een rietveld op een hardere bodem en tussen de eerste rietstengels.

Een fraaie Valkenswaarder
Een fraaie Valkenswaarder

In gesprek met onze buren op stek 2 bleek dat zij in de eerste 24 uur twee karpers wisten te vangen, maar ook werden getrakteerd op activiteit van brasem. Zij wisten onder andere één van de originele schubkarpers te vangen die het water rijk is.

Pascal met een spiegel, gevangen op stek 1
Pascal met een spiegel, gevangen op stek 1

Tijdens het restant van onze sessie bleef het bij ons helaas stil. De visser op stek 1 kreeg nog wel twee aanbeten, waarvan hij er 1 wist te vangen. Helaas voor hem verspeelde hij een schubkarper van 15kg+ in een rietkraag.

Wij bevisten vooral rietkragen en kantzones met attractief voer
Wij bevisten vooral rietkragen en kantzones met attractief voer

Met een watertemperatuur van 10 graden was het overigens niet vreemd dat er geen grote aantallen werden gevangen. Het visbestand wordt geschat op zo’n 60 karpers en daarmee is toch een kleine 10% gehaakt tijdens onze sessie. Gezien het feit dat het water enkel in de koudere maanden mag worden bevist, zal het dan ook geen water zijn waar je veel runs moet verwachten.

Na (en tijdens) deze eerste openstelling van het water zullen de eigenaren actief kijken naar uitbreiding van het visbestand. Doordat het grootste deel van het visbestand bestaat uit oudere vissen moet dit echter wel beleid gebeuren, om te voorkomen dat die prachtige schubkarpers (die er tot 20kg+ zwemmen) in de problemen komen.

Markant, avonturen genoeg!
Markant, avonturen genoeg!

Nog een paar foto’s

Ons oordeel

Markant carping is een bijzondere locatie door de vele outdoor attributen die rondom het water en de stekken staan opgesteld. Als je hier langs kunt kijken is het een fraai water met voldoende mogelijkheden om te bevissen. Het aanwezige visbestand bevat hele mooie vissen die de visserij zeker de moeite waard maken, maar je hoeft er (voorlopig) echter geen aantallen te verwachten. De visserij op Markant carping kan worden omschreven als zeer luxe en het is een heerlijk rustige omgeving. De natuur wordt mooi afgewisseld met de outdoor attributen die je rondom het water vind.

Natuur en outdoorattributen wisselen elkaar af op het terrein
Natuur en outdoorattributen wisselen elkaar af op het terrein van Markant

Wil je meer weten over het water van Markant carping? Kijk dan op de website van The Carp Specialist. Hier vind je alles wat je moet weten om te beslissen of en wanneer jij dit water wilt bevissen.

Succes!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *