Review Skotti Grill – ‘Een compacte alleskunner’

Review Skotti Grill CarpFeeling

Een paar maanden geleden was ik aan het scrollen op Instagram toen mijn oog viel op een advertentie van ‘Skotti Grill’. De advertentie toonde een mobiele barbecue die je zelf in een compact pakketje mee kunt nemen en in elkaar kunt zetten aan het water. Nu mag ik graag een stukje vlees van de barbecue eten en zo’n ding komt natuurlijk ook erg goed tot zijn recht tijdens socials. Dat is toch veel beter dan een (diepvries)maaltijd of een blikkie knakworsten? Daarnaast zie ik het niet zitten om grote(re) barbecues mee te zeulen naar de waterkant, waardoor je zult begrijpen dat de compacte Skotti Grill mijn interesse had gewekt. Inmiddels heb ik de Skotti in huis en een paar keer gebruikt tijdens recente sessies. In deze review van de Skotti Grill zal ik mijn bevindingen met je delen.

 

Advertentie:

Zunnebeld  Wat is de Skotti Grill?

Zoals gezegd is dit een mobiele barbecue die je eenvoudig mee kunt nemen tijdens je outdoor activiteiten. En dus ook je vistrips 😉 En geloof me maar direct, mobiel is hij zeker! De Skotti Grill is namelijk een product dat hoofdzakelijk bestaat uit losse panelen die je (na enige oefening) in een handomdraai in elkaar zet. Deze panelen zijn allemaal vlak of voorzien van een lichte buiging, waardoor je ze op elkaar kunt leggen in de meegeleverde tas. Deze platte tas is eenvoudig op je barrow te leggen of tussen je stoel of bedchair te schuiven als je moet sjouwen. Om je een plaatje te schetsen: de gasbus neemt nog de meeste ruimte in, maar gelukkig heb je die waarschijnlijk toch al bij je voor een lekkere kop koffie of thee.

Review Skotti Grill CarpFeeling
De Skotti Grill wordt geleverd in een een handige etui waar je het vet zo afveegt…

De Skotti bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 1x Bodem (paneel)
  • 4x Wand (panelen)
  • 1x Rooster
  • 1x Gasleiding
  • 1x Gasverdeelbuis
  • 1x Afdekplaat voor de gasverdeelbuis
  • Handleiding met duidelijke uitleg over het opzetten van het product en de do’s en dont’s

Zoals je op de bovenstaande afbeelding van Skotti zelf kunt zien zijn alle panelen voorzien van uitsparingen en sleuven. Deze gebruik je om de barbecue snel te monteren. Hij is zo gemaakt dat hij maar op één manier in elkaar past, dus dat is de eerste keer even puzzelen. Maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het snel went en je de tweede keer binnen no time klaar bent om een stukje vlees op het rooster te leggen.

Een hekel aan gas? Gebruik dan hout of houtskool!

Overigens is er ook niets aan de hand als je geen liefhebber bent van een gas barbecue. De Skotti is namelijk ook te gebruiken met hout of houtskool. Dit heb ik zelf overigens nog niet gedaan dus ik kan niet spreken uit ervaring, maar je zult je er vast een goede voorstelling van kunnen maken. Op deze manier kan je zelfs op een veilige manier een klein vuurtje maken om langs te zitten en sterke visverhalen te delen met je maten!

Mocht je met hout of kolen aan de slag willen dan hoef je de gasverdeelbuis en de beschermkap niet te monteren, de rest blijft gelijk.

Review Skotti Grill CarpFeeling
Multi-inzetbaar: je kunt kiezen voor het gebruik van gas, hout en houtskool

De Skotti Grill voor het eerst in gebruik

Genoeg gesproken over de Skotti Grill zelf, want je wilt natuurlijk gewoon weten hoe hij in het gebruik is. Na het ontvangen van de Skotti heb ik hem thuis voor de eerste keer in elkaar gezet. Dit was binnen enkele minuten gedaan en vol vertrouwen demonteerde ik hem weer om hem de volgende dag mee te nemen naar een gezellige avond vissen met een vriend. Eenmaal aan de waterkant was het toch weer even puzzelen om hem te monteren. Maar na een niet te lange tijd stond hij klaar voor gebruik. Het plaatsen van de bodem en de zijpanelen is een koud kunstje, maar het plaatsen van de gasverdeelbuis is in het begin even wennen. Als je dit eenmaal een paar keer gedaan hebt dan gaat ook dat snel. Overigens zit er bij de Skotti Grill een uitgebreide handleiding waarop je altijd terug kunt vallen.

Review Skotti Grill CarpFeeling
De Skotti Grill bestaat uit losse panelen die weinig ruimte innemen
Review Skotti Grill CarpFeeling
Deze zet je vervolgens eenvoudig in elkaar door de uitsparingen te gebruiken
Review Skotti Grill CarpFeeling
Deze kap beschermt de gasverdeelbuis voor lekkend vet

De fik erin!

Nu de Skotti helemaal klaar stond voor gebruik was het tijd om hem voor de eerste keer aan te steken. In één van de korte panelen (tegenover de gasfles) zit een rechthoekig gat in het paneel. Hierdoor kan je met een aansteker of lucifer het gas ontsteken als je de gasregelaar hebt opengedraaid. Dat viel wel even tegen in het begin, want je bent daar toch voorzichtig in. Je wilt immers niet dat de barbecue zoveel gas opbouwt dat je bij ontbranding een flinke steekvlam krijgt en je twee wenkbrauwen mist!

Let erop dat je hem stabiel positioneert en tijdig schoonmaakt, dan heb je met de Skotti Grill een uitstekende alleskunner in huis!

Na enkele pogingen lukte dit met een reguliere aansteker. Een tip die ik je zeker mee wil geven is het gebruiken van een aansteker met zo’n lange hals of een lange lucifer. Daarmee kan je makkelijker bij de gasverdeelbuis komen, waardoor het ontsteken een stuk eenvoudiger wordt en er minder gas nodig is om hem te laten ontbranden.

Veiligheidstip: Lukt het je niet om de barbecue snel te ontsteken? Stop dan even en draai het gas dicht. Geef het gas een minuutje de tijd om uit de Skotti te vervliegen zodat je het daarna weer veilig kunt proberen. Hang NOOIT met je hoofd boven een barbecue tijdens het aansteken (bij geen enkel model).

Review Skotti Grill CarpFeeling

Het vlees mag erop

Eenmaal aangeslingerd werd de Skotti gelijk lekker warm konden na een paar minuten de eerste stukken vlees erop. Het duurde dan ook niet lang voor de eerste hamburgers op onze borden lagen te pruttelen en deze smaakten heerlijk. Die avond werden er diverse stukken vlees bereid en genuttigd. De barbecue werkte prima.

Tijdens het eerste gebruik zagen we dat het belangrijk is om de Skotti zo recht mogelijk te plaatsen. Bij ons stond hij namelijk een klein beetje schuin op het gras, waardoor de verdeling van de hitte/vlammen niet overal gelijk was. Aan het begin van de buis was hij duidelijk heter dan aan het eind, waardoor de bereidingstijd van de verschillende stukken vlees behoorlijk uit elkaar liep. En de vervuiling van het rooster ook trouwens!

De onderzijde van de panelen is overigens voorzien van een soort pootjes. Deze kan je (bij een zachtere ondergrond) licht in de grond drukken om hem stabiel te plaatsen.

Review Skotti Grill CarpFeeling
Tijdens recente socials met Kevin en Tom werd de Skotti Grill flink gebruikt

Schoonmaken

Nu we het barbecueën zelf achter de rug hebben volgt het meest vervelende klusje van iedere barbecue. Het schoonmaken… In de handleiding van de Skotti Grill staat duidelijk vermeld dat nagenoeg alle onderdelen in de vaatwasser mogen. Alleen de gasleiding, -verdeelbuis en de beschermkap hiervan mogen niet in de vaatwasser. Voor het schoonmaken van de Skotti Grill wordt geadviseerd om dit met water, zeep en een staalsponsje te doen. Hiermee zou je hem weer in nieuwstaat krijgen.

De eerste keer dat ik de Skotti gebruikte hebben we urenlang (met tussenpozen) gebarbecued. Hierbij is er een flinke vetlaag ontstaan op de bodem van mijn Skotti die ik niet meer helemaal schoon heb gekregen. Na het schoonmaken is een deel van de bodemplaat namelijk zwartgeblakerd. Ik heb dit nog aardig kunnen wegpoetsen, maar niet alles is eraf gegaan. Heel erg vind ik dit persoonlijk trouwens niet. Het is immers de bodem die je toch niet ziet en waar altijd vet, kolen en/of hout op zal belanden. Toch had ik wel verwacht dat dit makkelijker schoon te maken zou zijn.

Review Skotti Grill CarpFeeling

Natuurlijk geldt voor iedere barbecue dat hij makkelijker schoon te maken is als hij nog warm is. Wel wil ik je adviseren om de Skotti zo snel mogelijk na gebruik even schoon te maken of af te spoelen. Wacht daarmee uiteraard wel tot hij voldoende is afgekoeld. Dit zal met gas sneller zijn dan met hout en/of kolen.

Optionele producten/accessoires

Op de website van Skotti Grill kan je niet alleen de Skotti zelf aanschaffen, maar ook allerlei interessante accessoires. Je kunt hem bijvoorbeeld upgraden met een kap en verschillende modellen van de Boks. Dit zijn handige roestvrijstalen bakken waarin je op de Skotti Grill kunt koken of bakken. Denk bijvoorbeeld aan het separaat bereiden van groenten, koken van pasta of opwarmen van saus. De Boks modellen zijn in twee formaten beschikbaar (Small en BIG) en zijn voorzien van een losse handgreep en handige clips om hem af te sluiten met de deksel. Daarmee kan je ze ook gebruiken om je etenswaren te vervoeren naar je favoriete stek of barbecue plekje. De gasbussen zijn overigens universeel, dus die hoef je niet bij Skotti zelf aan te schaffen.

Review Skotti Grill CarpFeeling

De kosten van de Skotti Grill

De Skotti Grill zelf is verkrijgbaar voor een bedrag van €159,00 en persoonlijk vind ik dit een zeer interessante prijs. Met name het compacte van deze barbecue zorgt ervoor dat je hem makkelijk meeneemt tijdens je sessies en socials. Er is voldoende ruimte voor meerdere stukken vlees en dankzij de veelzijdigheid ervan (verschillende brandstoffen, koken, bakken, braden) kan je alle kanten op.

De oranje tas zal een vast plekje gaan krijgen in mijn uitrusting voor de langere sessies en/of socials. Wil je nog meer weten over deze handige barbecue, de optionele producten en/of bestellen? Kijk dan op www.skottigrill.eu

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *