Zelf een spodmix maken

Een attractieve spodmix levert karpers op

Spodden is niet meer weg te denken uit de moderne karpervisserij. Sommige mensen zijn hier erg gedreven in. Ik bijvoorbeeld, ben één van die mensen die graag zijn stek opbouwt met een spodhengel en een attractieve spodmix. Waarom? Simpelweg omdat ik denk dat je met een goed aangelegde stek van klein aas vissen gemakkelijker aan het azen krijgt en lang op je stek kunt houden. Hierdoor kun je vaak meerdere karpers in een korte tijd vangen.

 

Advertentie:

CC Moore  Wanneer je simpelweg een spod met partikels een zwieper geeft richting je stek, zal je de helft onderweg verliezen. Dit is niet gunstig voor je portemonnee en het is het vrijwel onmogelijk een compacte stek te creëren. Om dit te voorkomen zal je de spodmix steviger moeten maken zodat alles onderweg goed in je spod blijft zitten. Vergeet met een stevigere spodmix niet een paar goede tikken te geven wanneer je spod in het water ligt. Zo weet je zeker dat alles uit de spod komt.

Enkele partikels die je spodmix onweerstaanbaar maakt voor grote karper
Enkele partikels die je spodmix onweerstaanbaar maakt voor grote karper

Benodigdheden

Om te beginnen heb je een basis nodig. Dit moet een basis zijn die de vissen niet zal verzadigen en toch gemakkelijk en graag wordt gegeten door de karper. Ik gebruik het liefst hennep omdat dit een fantastisch karperaas is waar ze niet van af kunnen blijven. Het lijkt echt verslavend te werken. Hiervan kun je gerust een halve emmer (ongeveer 5 kg) mee vullen.

Het loont vaak je spodmix te flavouren
Het loont vaak je mix te flavouren

Wanneer je besluit met boilies te vissen, loont het verkruimelde en hele boilies toe te voegen aan je spodmix. Door de verschillende vormen zal de karper ook met minder argwaan azen waardoor de kans ze te vangen een stuk groter wordt. Eigenlijk werken alle partikels wel in een spodmix maar een echte knaller is toch wel mais. Gewoon de goedkope mais uit de supermarkt werkt fantastisch. Gebruik slechts één blikje (niet meer, dit schrikt af) op een 10 kg spodmix en je kleurt je hele voerstek op met deze gele lekkernijen.

Een geel goedje waar ze niet vanaf kunnen blijven
Een geel goedje waar ze niet vanaf kunnen blijven

Wanneer je al je partikels aan je mix hebt toegevoegd is het zaak de mix wat steviger te maken. Dit steviger maken kun je heel mooi met grondvoer doen. Voor je hiermee begint is het een goede tip ongeveer 2 blikjes tonijn in je spodmix te doen. Dit olierijke goedje zal je grondvoer erg stevig maken. Verkruimel de tonijn goed zodat je allemaal visvezels krijg. Dit zal heel verleidelijk door het water dwarrelen en de sterke geur maakt de karpers gek!

Gebruik tonijn om je spodmix net dat beetje extra te geven
Gebruik tonijn om je mix net dat beetje extra te geven

Een attractieve spodmix

Ook pellets zijn erg goed bruikbaar. Karpers zijn hier namelijk gek op, ook in je spodmix. Gebruik verschillende diameters en doe ze als laatste in je mix. De pellets zullen namelijk al snel erg veel vocht opnemen waardoor ze meteen zacht worden. Ook hierdoor zal je je spodmix een stuk steviger worden. Wanneer je het grondvoer toe gaat voegen aan je spodmix, doe dit dan steeds met een volle hand en roer alles goed door elkaar. Het moet namelijk niet té stevig worden. Dan komt het namelijk niet meer uit de spod. Wanneer je spodmix uiteindelijk toch te stevig is, gooi er dan gewoon wat water bij.

Met grondvoer maak je de mix mooi stevig
Met grondvoer maak je de mix mooi stevig

Met een mix als deze zul je een hele verleidelijke voerwolk creëren waar karpers niet van af kunnen blijven. Gooi regelmatig een spod richting je stek zodat je er zeker van bent dat er genoeg activiteit op je stek is. Vergeet niet dat met het gebruik van al dit kleine aas ook veel witvis zich op je stek zal storten. Zien eten, doet eten.

Ziet dit er niet onweerstaanbaar uit?
Ziet dit er niet onweerstaanbaar uit?
 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *