Tips voor hengelonderhoud

Tips voor hengelonderhoud

Een goede karperhengel is vaak een flinke investering. Helemaal als ze handgebouwd zijn door een gerenommeerde hengelbouwer. Daarom ook dat het raadzaam is om je hengels altijd goed te onderhouden om zo de levensduur te verlengen. Een hengel kan weliswaar tegen een stootje, toch kunnen vuil en zand flink roet in het eten gooien! In dit artikel geef ik je enkele tips en tricks voor het onderhouden van je geliefde stokken.

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  Je kunt je pensluiting smeren door er een kaars langs te wrijven (Bron foto: Carp Whisperer)
Je kunt je pensluiting smeren door er een kaars langs te wrijven (Bron foto: Carp Whisperer)

Kritische delen

Ik denk dat ik mag veralgemeniseren dat er anno 2023 weinig slechte hengels meer gebouwd worden. De meeste hengels zijn gemaakt van progressief carbon en afbouwmaterialen zijn vaak gemaakt van high end producten. Toch kent elke hengel een paar zwakke delen en dat zijn de top en hengelsluiting. Vooral de hengelsluiting, het punt waar de twee hengeldelen in of over elkaar schuiven, is het meest kritische punt. Wanneer zich daar teveel zand ophoopt is er kans op beschadiging en, in het uiterste geval, zelfs breuk van je blank.

De Rutenbürste van Poseidon Angelsport
De Rutenbürste van Poseidon Angelsport

Maak je hengel schoon na elke vissessie!

In principe is het raadzaam om je hengel na gebruik altijd schoon te maken. Naast dat je de blank kunt afnemen met een (microvezel) doekje en wat lauw water, kun je de hengelogen vaak zandvrij maken met een rager (spiraalborsteltje). Het Duitse Poseidon Angelsport heeft recent zelfs een zogenaamde Rutenbürste op de markt gebracht om je hengelsluiting zandvrij te maken. Je kan deze Rutenbürste zelfs tijdens transport laten zitten zodat je de bussen niet beschadigd en zeker weet dat er geen zand meer in komt.

Penn rod & reel cleaner
Penn rod & reel cleaner

Seizoenonderhoud

Op de markt zijn diverse schoonmaakkits om je hengels ook te reinigen. Ondanks dat sommige karpervissers niet echt een seizoensstop kennen, is het goed om je hengels minimaal 1 keer per jaar een grote beurt te geven. In een grote beurt ontdoe je je blanks van vuil en vet. Hierbij vergeet je uiteraard ook de molenogen, reelhouder en hengelsluitingen niet. Om te ontvetten gebruik je een ontvettende rod cleaner. Zo kan je oude vetten, PFTE spray of was, verwijderen aangezien deze gedurende een seizoen aan de waterkant ook vuil (zand) bevatten. Om ook de binnenkant van je hengelsluiting en hengelogen schoon te maken, kan je het beste gebruik maken van ragers. Vanuit diverse branches zijn hele goede ragers te koop in velen maten. Denk aan de bekende tuitenrager of de vele varianten die een winkel voor bier- en wijnbrouwers verkoopt.

Gebruik een rager om je hengelogen schoon te maken
Gebruik bij het hengelonderhoud een rager om je hengelogen schoon te maken

PFTE spray en was

Na het schoonmaken en ontvetten van je hengel, kan je je hengel weer in het vet zetten. De bussen en hengelsluitingen kan je invetten met een PFTE Spray of met een was. Een speciale PFTE (teflon) Spray voor hengels wordt verkocht door onder andere Sensas maar ook in bouwmarkten zijn velen universele sprays te koop. Vergeet natuurlijk ook het geliefde WD-40 niet! Speciale wassen (Ferrule wax) zijn verkrijgbaar van merken als Loom Outdoor. Dit invetten doe je zodat je hengeldelen zonder teveel weerstand weer in elkaar passen. Probeer uiteraard geen vet te krijgen in je hengelogen aangezien je anders je lijn invet en deze daardoor blijft drijven!

Delen van roestvaststaal

Bevatten je hengels onderdelen van roestvaststaal, denk aan je butt caps, ringen (collars) of reelhouder, dan kun je deze nog apart onderhouden met een cleaning agent voor roestvaststaal. Een makkelijk te doseren cleaning agent is die van het Engelse Summit Tackle. Hun Stainless Steel Black Cleaner Kit is van origine bedoeld voor het schoonmaken van hun stainless bankware maar is door de makkelijk te doseren flacons ook prima voor hengeldelen te gebruiken. Met deze cleaning agent verwijder je (gehecht) vuil en laat je je roestvaststaal weer glimmen!

Er zijn vele handige producten voor je hengelonderhoud

Kurken handvatten

Naast blanks met van shrinktube of EVA, zijn veel vissers gecharmeerd van kurken handvatten. Kurk is een echt natuurproduct verkregen van het schors van de kurkeik. Na verloop van tijd kan het zijn dat het weer in je kurk slaat en je kurken handvatten zwart en soms zelfs groen uitslaan. Hengelonderhoud is hier dus zeker nodig. Kurk laat zich gelukkig prima schoonmaken met een sopje van bijvoorbeeld water en wat Ciff. Flink uitgeslagen plekken kan je licht opschuren met een fijn schuurpapiertje en grotere beschadigingen zijn op te vullen met een mengsel van kurkpoeder en houtlijm. 

Berg je hengels goed op!

Je kan je hengels nog zo goed onderhouden, als je ze niet goed transporteert en opbergt, dan zullen je blanks op den duur toch beschadigen. Op de markt zijn vele goede rod sleeves, pouches en foedralen te koop om je hengels in op te bergen. Ik gebruik zelf graag ook rod protectors als de Neoprene Tip & Butt Protectors van Trakker Products om de uiteinden extra te beschermen. Vis je met hengels die een groot 50mm startoog hebben, dan is het ook aan te raden om (rod/butt) ring protectors aan te schaffen om deze flink uitstekende delen extra te beschermen. Een voorbeeld hiervan zijn de 50mm rod ring protectors van Aqua.

De laatste tip die ik je wil meegeven voor je hengelonderhoud is om de haak van je rig niet direct op een hengeloog vast te zetten. Je beschadigd hiermee namelijk je hengeloog door de wrijving van de haak. Daarnaast wordt de haak hierdoor sneller bot. Op de markt zijn speciale pouches en producten te verkrijgen om dit tegen te gaan. Ik zelf gebruik hiervoor de Hook-Ups van Trakker.

Aqua rod ring protector
Aqua rod ring protectors beschermen je startoog

Genoeg tips voor je hengelonderhoud

Een hengel kan tegen een stootje en je kan met de gemiddelde hengel kilo’s vis binnenhalen. Toch zijn juist zaken als dat minuscule zandkorreltje op den duur funest voor je blank. Ga dan ook altijd met beleid om met je hengels en verwen ze eens met een onderhoudsbeurt. Zo kan je nog jaren genieten van ze!

 

Advertentie:

 Een reactie op “Tips voor hengelonderhoud

  1. Frans zegt:

    Turtle Wax Zip Wax Car Wash werkt ook heel erg goed. Met het sopje waarmee je je hengels schoonmaakt, laat ook een laagje was achter op de lak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *