“To bait, or not to bait”


Als we in de koudere maanden arriveren en de watertemperatuur echt is gaan dalen, kan het soms lastig zijn om te achterhalen welke aanpak werkt op een dag, als er al iets werkt. Vaak krijg je in de wintermaanden slechts een korte mogelijkheid en dan is het heel belangrijk om daar het meeste van te maken. Je moet er dan voor zorgen dat je tactieken aansluiten op dat wat de karper nodig heeft. In dit artikel zal ik je vertellen hoe ik dit aanpak en welke wintermix ik daarbij gebruik.

Lokaliseren en voeren

Laten we beginnen met het belangrijkste. Je moet eerst uit zien te vinden waar de vissen het grootste deel van hun tijd doorbrengen. Dat kan wat tijd in beslag nemen, zeker als je een water gaan bevissen waar je niets of weinig van weet. Veel vissers denken dat de karpers naar diepe plekken zwemmen als de watertemperatuur daalt, maar dat is zeker niet het geval. Ze zoeken naar de plekken waar het water het warmst is. Plekken met riet en grote afstervende wierbedden zijn perfecte voorbeelden van stekken die langer warm zijn. Als jouw viswater die plekken niet bevat, kijk dan op welke plekken de zon het langste schijnt. Ik ben er zeker van dat de karpers dan in de buurt zijn.

Het lokaliseren van vissen is enorm belangrijk, dus blijft rondkijken
Het lokaliseren van vissen is enorm belangrijk, dus blijft rondkijken

Als ik een interessant gebied heb gevonden zal ik altijd proberen om op regelmatige basis een aasje te introduceren. Dat hoeft zeker niet veel te zijn, aangezien de vissen weinig eten. Een paar Spombs zo’n 2 a 3 keer per week is genoeg. Dit helpt als je denkt dat je een goede kans maakt op de bodem.

De karpers verzamelen zich massaal op plekken die comfortabel zijn
De karpers verzamelen zich massaal op plekken die comfortabel zijn

Negeer de verschillende waterlagen niet

In de winter komt het niet veel voor dat er lage drukgebieden voorbij komen, zeker die warmere temperaturen meebrengen. Vaker zal er sprake zijn van een hoge luchtdruk met een stralend zonnetje of lichte bewolking. Zoals zojuist besproken zoeken de karpers de warmere plekken op. Dat gaat niet altijd om specifieke stekken, maar ook om verschillende dieptes en waterlagen. In de ondiepere wateren zal dit niet veel verschil maken, maar op diepere wateren is er vaak een waterlaag die warmer is dan de rest. Het hoeft maar een verschil van een halve graad in temperatuur te zijn die ervoor zorgt dat de karpers in die waterlaag gaan zwemmen en hangen. Je snapt dat je kansloos bent met bodemvisserij als de vissen 3 meter van de bodem af zwemmen. Dat is het moment dat zigs een enorm verschil kunnen maken!

Goede omstandigheden voor het vissen op de bodem: een stijging van de temperatuur en daling van de luchtdruk
Goede omstandigheden voor het vissen op de bodem: een stijging van de temperatuur en daling van de luchtdruk

Ik gebruik zigs in de winter vaak als een bonuskaart, wanneer het echt taai is en niets lijkt te werken. Op zo’n moment kan een zig op de juiste diepte de visdag redden. Als je weet dat de karpers in de buurt zijn, wissel dan verschillende dieptes af tot je er achter bent waar ze zitten. Soms kan een verschil van 15 centimeter al genoeg zijn!

Nu het vissen met zigs langzaam aan populariteit wint zorg ik er vaak voor dat mijn zigs iets afwijken van die van andere vissers. Dat doe ik met een (meel)worm. Ik knoop de worm tegen het aas van mijn zig, wat ervoor zorgt dat er een hoge natuurlijke aantrekkingskracht van mijn aas uitgaat dankzij de aminozuren.

Prachtige winterkleuren
Prachtige kleuren zodra de temperatuur daalt

Houd de voorspellingen in de gaten

Ik vind het extreem belangrijk om de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten te houden bij mijn wintervisserij. Hiermee bedoel ik niet dat ik de dagen uitkies om te gaan vissen, want die mogelijkheid heb ik niet. Ik werk van maandag tot en met vrijdag, net als de meeste mensen. Ik kan de beste dagen dus niet uitkiezen om te gaan vissen. Maar als ik weet wat de verwachtingen zijn voor mijn visdagen dan kan ik mijn tactieken hier op aanpassen. Als ik het idee heb dat de omstandigheden op mijn visdag uitstekend zijn voor de visserij op de bodem, dan zorg ik er voor dat ik de stek al langzaam aanvoer. Want begrijp me niet verkeerd, het vangen van karper op zigs is gaaf, maar ik krijg meer vertrouwen van een voorgevoerde stek.

Regelmatig voeren verhoogt de kans op succes
Regelmatig voeren verhoogt de kans op succes

“Less is more”

Ik zie vissers vaak de fout maken om in deze tijd van het jaar te veel te voeren tijdens het vissen. Persoonlijk vind ik het gebruik van boiliekruim over hele boilies een stuk effectiever. Dit heeft namelijk meerdere voordelen. Als eerste komende de flavours veel sneller vrij door het breken van de harde buitenste laag van je boilie, hierdoor heb je dus meer attractie op je stek. Daarnaast verspreid het kruim zich veel beter dan je boilies en gaat het ook in de bodem zitten. Dit heeft als voordeel dat de vissen tijdens een bezoek aan de stek vaak niet alles te pakken krijgen en eerder terugkomen.

Aan mijn boiliekruim voeg ik graag wat Bloodworm toe om er een natuurlijke draai aan te geven. Er is geen karper die dat niet eet, aangezien ze eraan gewend zijn om dit als voedselbron uit de bodem te halen. Ik maak de wintermix af met liquid food. Hierdoor wordt de mix wat zwaarder en zinkt hij sneller af naar de bodem.

Op de zigs krijg ik vaak aanbeten in de nacht!
Op de zigs krijg ik vaak aanbeten in de nacht!

Als het aankomt op de aantallen dan gebruik ik maximaal 5 medium Spombs op een compact gebied. Er is geen meerwaarde om meer te voeren, aangezien de karpers langzamer eten en bewegen. Het zal dan langer duren voor je een aanbeet krijgt! Ik hoef ook niet veel aas te voeren, aangezien de temperaturen koud zijn en de vissen al eerder iets op de stek hebben gevonden door het voeren.

Snellere aanbeten door opvallend aas?

Omdat je zo weinig kansen krijgt zorg ik ervoor dat mijn haakaas opvalt ten opzichte van het losse voer. Ik wil dat het aas opvalt voor de karpers, daarom vis ik 9 van de 10 keer met een opvallend haakaasje. Meestal kies ik hierbij voor de gele Northern Specials als ik over een bed van Live System vis. Voor mijn gevoel valt dit aas op, maar zorgt het niet voor alarmbellen door de kleur. Karpers eten vaak ook niet alles op voor ze stoppen met azen. Het kan maar zo dat ze slechts 1 of 2 keer een bek vol aas eten voor ze ermee stoppen. Door met een opvallend aasje te vissen is de kans groter dat die wordt opgenomen.

Een perfect winteraas, 12mm Northern Specials
Een perfect winteraas, 12mm Northern Specials

Ik besteed ook veel tijd aan mijn presentatie. Ik moet er 100% zeker van zijn dat mijn rig er goed bij ligt en makkelijk bereikbaar is voor de karper. Daarom gebruik ik meestal een helicopter systeem, tenzij ik zeker weet dat ik vis op een schone bodem.

Ik kies meestal voor een heli systeem voor een uitstekende aaspresentatie
Ik kies meestal voor een heli systeem voor een uitstekende aaspresentatie

Schakelen tussen bodemaas en zigs kan je zeker een bonusvis opleveren als de visserij taai is. Het is wel enorm belangrijk om voor de juiste tactiek te kiezen en de weersverwachting kan daarvoor een uitstekende indicatie zijn.

Zo maakt Sean zijn favoriete wintermix

Verkruimel wat Live System boilies
Verkruimel wat Live System boilies
En voeg een paar hele boilies toe aan de mix
En voeg een paar hele boilies toe aan de wintermix
Dan voeg ik een kleine hoeveelheid Frozen Bloodworm toe aan de mix. Je hebt hier niet veel van nodig.
Dan voeg ik een kleine hoeveelheid Frozen Bloodworm toe aan de wintermix. Je hebt hier niet veel van nodig.
Als laatste voeg ik een Amino Blend 365b toe om het aas een zoete boost te geven en makkelijker te laten zinken
Als laatste voeg ik een Amino Blend 365 toe om de wintermix een zoete boost te geven en makkelijker te laten zinken.
Mijn voermix is nu klaar!
Mijn wintermix is nu klaar!

Sean Mckinney


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *