Verhalen uit de boot (deel 2b): De kajuit

Een gat is nodig om je te kunnen strekken.

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Zone 2, die kajuit dus, is mijn meest favoriete plek op de boot! Het is namelijk de plek waar je lekker warm in je slaapzak en uit de regen, kunt luisteren naar het klotsen van het water, in afwachting van die ene fluiter… heerlijk! Maar goed, daar gaat het nu niet om. Het gaat nu om de verbouwing…

 

Advertentie:

  Beginnen bij de vloer

Het eerste punt dat mij destijds te binnen schoot, denkend dus over de kajuit, was de vloer. Hij zag er niet uit! Hij was smerig, koud en spekglad.

Daar moest dus iets overheen, maar wel onder voorwaarden:

• Niet te dik: ik heb weinig hoogte in de kajuit.
• Niet te grof: ik wil soms op blote voeten kunnen lopen.
• Niet te glad: iets van antislip is nodig, want alles wordt nat.
• Niet te kwetsbaar: ik ben niet voorzichtig met mijn spullen.
• Niet te licht: ik ben geen poetser.
• Niet te stug: de vormfactor van een boot vraagt om wat flexibiliteit.

Verhalen uit de boot: de kajuit
Zowel in de kajuit als de kuip een nieuwe vloerafwerking.

Ik heb uiteindelijk voor een rubberen tranenplaat-loper gekozen. Het ligt gewoon koud op de grond en functioneert geweldig. Het is strak, sterk, weersbestendig en simpel te leggen. Het ligt zowel in de kajuit als in de kuip, waardoor het mooi een eenheid blijft. Het vuil zie je wel, maar valt door de structuur en kleur niet zo op. En omdat het profiel niet grof is, is het makkelijk schoon te borstelen.

De rubberen tranenplaat vloer
Vloer met rubberen tranenplaat-loper (d = 3 mm. / Rubbermagazijn.nl)

Goed kunnen slapen!

Het tweede punt was dat ik een bed nodig had voor iemand van 1,94 m in een kajuit van 1,86 m. En dat gaat niet volgens Pythagoras. Dus was het idee om in het tussenschot (bij het vooronder) een gat te maken waar het matras dan wat door heen kan steken.

Een gat is nodig om je te kunnen strekken.
Een gat is nodig om je te kunnen strekken.

Dus dat heb ik gedaan. Het was eigenlijk zo gepiept en om de scherpe rand wat af te werken, heb ik er een rubberen kantprofiel (nr. 4610031 van Technirub) overheen geslagen. Met een plaatdikte tussen de drie en zes millimeter blijft deze perfect zitten.

Kajuit: Scherpe randen in de boot afwerken met een rubberen kantprofiel (Technirub).
Scherpe randen in de boot afwerken met een rubberen kantprofiel (Technirub).

Naast dat gat moest natuurlijk ook het bankje breder. Dit zodanig dat ik nog wel mijn voeten kwijt kan als ik eruit moet, voor die dikke vis. Een strook van dertig centimeter blijkt hiervoor voldoende. Ook wilde ik met de uitbreiding bergruimte maken voor het ankertouw (2) en mijn vistassen (3).

Verhalen uit de boot: de kajuit
Drie planken voor een bed en berging.

Omdat de boot vooral een functioneel ding is, ben ik met de bouw zelf vrij pragmatisch omgegaan. Het bed bestaat uit gewoon wat restmateriaal, een plaat underlayment en half rondhout als randafwerking. Alles verlijmd met constructielijm.

Verhalen uit de boot: de kajuit
Linker bank wordt bed met bergruimte voor ankertouw en tassen.

Maar dan zijn we er nog niet. Er moet immers een matras komen. Nu is het punt dat een deel van het bed (links) onder het gangboord loopt, met weinig hoogte. Het matras mag hierdoor niet dikker zijn dan zo’n tien centimeter. Dan kan ik er nog precies met mijn knieën onder. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een opbouw van twee lagen koudschuim:

• Bovenste laag: koudschuim HR40 / d = 6 cm (deze is lekker zacht en veerkrachtig)
• Onderste laag: koudschuim HR45 / d = 4 cm (deze is iets steviger)

Ik wilde een zachte, goed verende ondergrond met net voldoende weerstand dat ik niet te hard de bodem raak. Zo lig ik zo laag mogelijk en pas ik onder het gangboord. Het werkt prima, maar voor iedere boot en elk mens geldt weer wat anders. Dus is zo’n opbouw van het matras iets wat je het beste zelf in een winkel kunt testen.

Vier delen koudschuim van de 'matrassenman.nl'
Vier delen koudschuim van de ‘matrassenman.nl’

Ik heb gewoon rechthoekige platen koudschuim gekocht, met een kleine overmaat en vervolgens de meest dunne (HR45) in het werk op maat gesneden. Dit met een groot, scherp broodmes. Vervolgens thuis deze stukken als mal gebruikt voor de HR40. Daarna alles op elkaar geplakt met een lijmspray die geschikt is voor schuimrubber.

Gewoon in de boot op maat snijden.
Gewoon in de boot op maat snijden.

De kajuit is met name tijdens de koude periode erg vochtig. Om de matrassen wat te beschermen heb ik ze omkleed met een stevige, vochtbestendige stof. Dit wederom met behulp van een textiellijm. Op deze wijze blijven de foamplaten ook een beetje bij elkaar.

Inpakken met een outdoor-stof (Outdoor stof Boston PE white | Stoffenshop.eu)
Inpakken met een outdoor-stof (Outdoor stof Boston PE white | Stoffenshop.eu)

Maar dan wordt het ingewikkeld. Zoals ik al zei vraagt de vormfactor in een boot enige flexibiliteit en dat wreekt zich bij het maken van een hoeslaken. Gelukkig leef ik samen met iemand die hier veel meer verstand van heeft dan ik en da’s gewoon mazzel hebben!

We hebben hiervoor een paar goedkope, standaard hoeslakens van ‘Jersey’ gekocht. Jersey is een soort T-shirt achtige stretch-stof die goed met alle vormen meebeweegt. En deze hoeslakens zijn waar nodig ingenomen, van passtukken voorzien en met elastieken strakgetrokken. Géén standaard klus, maar het resultaat mag er zijn.

Gewone groene hoeslakens gebruikt van ‘katoenen single Jersey’ (= stofsoort).
Gewone groene hoeslakens gebruikt van ‘katoenen single Jersey’ (= stofsoort).

Slapen doe ik vervolgens net als in mijn bivvy, gewoon met een dikke slaapzak en kussen dat is afgewerkt met fleece. Die laatste omdat met name in de koudere periode die stof lekker warm aanvoelt.

Opslag en techniek

Zo, nu had ik een mooi vloertje en een lekker bed. Maar de kajuit heeft meer functies. Het biedt ook ruimte aan opslag en techniek. En de grap is dat je in zo’n klein bootje eigenlijk best een berg kunt stouwen, bijvoorbeeld:

• in het vooronder
• onder het aangebouwd bed
• in de luchtkasten van de boot
• op de wand aan de zijde van het stuur (diverse)
• in kisten die ik onder het gangboord schuif
• op het bed en op de bank (voor tijdelijk vervoer)

In de kajuit is best veel ruimte om te stouwen
In de kajuit is best veel ruimte om te stouwen

Ik heb zo ruimte genoeg om alle spullen op de boot te houden die ik niet graag heen en weer sjouw:

• een set warme, waterdichte kleding (in waterdichte tas)
• mijn waadpak
• een 110 Ah loodaccu (+ reserve (voet)pomp voor de bijboot)
• diverse tackle-spullen (Nash Cube)
• diverse kook-spullen (Nash Cube)
• een portable toilet (Bo-Camp Draagbaar Camping Toilet | 7 Liter)
• een tent-heater (Gazcamp Heatbox 2000, met gasdrukregelaar 50 mbar)
• toiletrollen, vuilniszakken, gereedschap, leesvoer, ventilator, enzovoort (in de kisten)

Een praktisch wandje in de kajuit

De overige, meer direct operationele spullen liggen in de kuip en zal ik in een later verhaal nader benoemen. De grovere delen, zoals mijn rodpod, elektromotor, hengels, dieptemeter met transducer, enzovoort liggen alleen tijdelijk in de kajuit, op mijn slaapzak en matrassen.

Wat ik apart zou willen uitlichten, is de wand voor het stuur. Deze bestaat uit een simpel houten plaatje dat netjes wit is gespoten. Ik gebruik hem als een soort prikbord voor handige attributen:

• een setje schroevendraaiers
• lampjes en laders
• hoorn en speaker
• brandblusser
• bakje voor sleutels en dergelijke
• bekerhouder
• verrekijker
• kattepult
• bivylight systeem (licht op als mijn piepers gaan)
• een Samlex Accu Monitor BW-01 met Alarm (controle accu)
• een PWM solar panel regulator (intermediair voor JAROCELL Solar Panel)
• een kajuit-lamp (boven de deur)

De wand in mijn kajuit met handige spullen
De wand in mijn kajuit met handige spullen

Bij de techniek speelt de accu een belangrijke rol. Daarbij is het goed om je te realiseren dat deze soms bij veel gebruik (te) ver ontladen wordt. Voor nu gebruik ik een goede loodaccu: JDC31M-110 JBE 110Ah | 12V Deep Cycle accu (AccuDeal.nl), maar ik denk dat ik uiteindelijk toch zal overstappen op lithium. Het scheelt behoorlijk in gewicht en biedt, door het feit dat deze volledig ontladen mag worden, meer flexibiliteit in gebruik.

De accu wordt bijgeladen met een opvouwbaar, waterdicht zonnepaneel (60 WP) van JAROCELLS. Tijdens mijn sessie span ik deze met elastieken op tussen de twee handrelingen op het dak. Twee enkele spanbanden houden hem bij harde wind naar beneden.

De accu wordt opgeladen met een Solar Panel (60 WP van JAROCELLS).
De accu wordt opgeladen met een Solar Panel (60 WP van JAROCELLS).

Niet vergeten om te ventileren

Misschien is het niet iets dat voorop staat, maar in mijn optiek is het wel een belangrijk aandachtspunt bij het slapen in kleine, gesloten ruimten. Zorg dat je goed ventileert! Zeker als er in de koude periode een kacheltje aangaat. Maak voldoende ‘open gat’ en voorkom ‘dooie hoeken’. Al is dat laatste niet overal haalbaar. Om die reden heb ik een ventilatie-paddestoel in het dak gemaakt en twee roosters (met RVS schelp) in de deur.

Zorg voor permanente ventilatie, in de kajuit, ook als het koud wordt.
Zorg voor permanente ventilatie in de kajuit, ook als het koud wordt.

Privacy en veiligheid

Waar je je wel voor wilt afsluiten zijn de pottenkijkers vanaf andere boten of de oever. Hiervoor heb ik boven en onder de ramen een spiraaldraad (of spanveer) opgespannen. Gewoon van de Bol.com. En voor de tweede keer heeft mijn lieve vrouw haar kunsten getoond. Prachtig in detail gestikt, met echte rozen! De gordijntjes zijn gewoon vastgeknoopt en gaan zelden open. Ik vind die beslotenheid wel aangenaam. Samen met een goed slot op de deur.

Heerlijk die beslotenheid en een goed slot op de deur.
Heerlijk die beslotenheid en een goed slot op de deur.

De Raptor 270 op het dak

Dan een laatste puntje: de bijboot. Die van mij is eigenlijk iets te groot. De Raptor 270 Wide weegt bijna 50 kilo en vraagt om nogal wat bewegingsruimte. Het punt is alleen dat ik bij zwaar weer gemerkt heb dat die extra maat wel zinvol is. Niets aan te doen dus.

Ik vervoer hem tijdens het varen op het dak van de kajuit. Zeker in en om de haven. Vastgezet met dezelfde spanners als die ik voor het zonnepaneel gebruik. Eenmaal op de stek blaas ik hem daar ook op, staand op de voorplecht met een automatische drukpomp (Raptor). Bij het verkassen komt hij gewoon achter de boot te hangen.

De Raptor 270 Wide leg ik tijdens het varen op het dak van de kajuit.
De Raptor 270 Wide leg ik tijdens het varen op het dak van de kajuit.


Zo… dat was zone 2. Op nu naar de kuip en meer specifiek nog, die zone 3 waar ik tegelijkertijd wil kunnen sturen, zitten, rigs knopen, koken en eten… óók als het regent!

Benieuwd naar de andere artikelen uit deze reeks? Check dan hier alles uit ‘Verhalen uit de boot’.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *