Zo maak je een naked chod rig

Zo knoop je een naked chod rig

De chod rig is nog steeds één van mijn favoriete rigs dankzij de veelzijdige inzetbaarheid. De chod werkt uitstekend bij wierrijke wateren, zachte bodems en prut, maar ook gewoon op harde bodems. Je kunt de chod op verschillende manieren inzetten. De meest gebruikte manier is door hem te fixeren op een leadcore leader, maar ik vis hem ook graag ‘naked’. Een groot voordeel hiervan is dat je eenvoudig kunt variëren in de hoogte waarop je de pop-up afstelt. Dat is vooral handig met (bodem)wier waar de karpers boven zwemmen.

 

Advertentie:

Zunnebeld  Een ander voordeel van de naked chod is dat je deze eenvoudig kunt maken met slechts een paar items en dat de karpers hem slecht kunnen zien. Zelf gebruik ik de tungsten materialen van Nash.

Benodigdheden

Benodigdheden voor mijn naked chod rig
 • Chod met een heli swivel
 • Een Tungsten naked helictoper bead (boven op foto)
 • Tungsten oval bead (onder op foto)
 • Tungsten shock bead
 • Een licht wartellood naar keuze

Stap voor stap naar je naked chod

In de onderstaande foto’s zal ik je laten zien hoe ik de naked chod maak.

Schuif een Tungsten oval bead over de hoofdlijn
Schuif een Tungsten oval bead over de hoofdlijn.
Haal je hoofdlijn door de heli swivel
Haal je hoofdlijn door de heli swivel.
Schuif de Tungsten naked helictoper bead over de hoofdlijn. Deze bead voorkomt dat je wartel tijdens de dril de hoofdlijn beschadigd en voor lijnbreuk zorgt
Schuif de Tungsten naked helictopter bead over de hoofdlijn. Deze bead voorkomt dat je wartel tijdens de dril de hoofdlijn beschadigd en voor lijnbreuk zorgt.
Schuif de Tungsten shock bead over de hoofdlijn
Schuif de Tungsten shock bead over de hoofdlijn.
Bevestig je wartellood via een knoop. Je kunt er desgewenst voor kiezen om hem aan een quick change wartel te bevestigen zodat je eenvoudig het lood kunt wisselen
Bevestig je wartellood via een knoop. Je kunt er desgewenst voor kiezen om hem aan een quick change wartel te bevestigen zodat je eenvoudig het lood kunt wisselen.
En klaar! Je Naked chod is klaar voor gebruik. Stel de helicopter bead op de gewenste hoogte af en varieer met de Tungsten oval bead om je chod rig de gewenste hoeveelheid ruimte te geven. Als je de oval bead hoog opschuift zal je chod eenvoudig bovenop hoog wier komen te liggen
En klaar! Je Naked chod is klaar voor gebruik. Stel de helicopter bead op de gewenste hoogte af en varieer met de Tungsten oval bead om je chod rig de gewenste hoeveelheid ruimte te geven. Als je de oval bead hoog opschuift zal je chod eenvoudig bovenop hoog wier komen te liggen

Meer afstand tussen lood en haak

Je kunt er nog voor kiezen om een buffer te creëren tussen het loodgewicht en de haak. Dat kan lossers voorkomen. Dit kan je doen met een stukje leadcore of door een wartel met bufferbead te plaatsen op de gewenste afstand van het lood.

 

Advertentie:

 4 reacties op “Zo maak je een naked chod rig

 1. Ninja zegt:

  In hoeverre denk je dat de big eye swivel daadwerkelijk over de tungsten helicopter bead schuift onder spanning tijdens het drillen van een vis? Ik denk dat deze overgang niet zuiver genoeg is waardoor de druk van de big eye swivel op de naked hoofdlijn zal zijn met risico tot lijnbreuk. Dit is het grootste euvel met naked systems en iets wat echt meer aandacht behoeft.

  • Frank Avezaat zegt:

   Thanks voor je reactie. Mijn ervaring is dat de wartel groot genoeg is om over dit verloop heen te komen. Ik heb zelf nog geen enkele lijnbreuk gehad met dit systeem. Wel als er geen gebruik wordt gemaakt van een dergelijke overloop, waardoor de lijn inderdaad kan bezwijken onder de druk.

  • Ninja zegt:

   Thanks Frank, dan ga ik het proberen. Wel met een visveilige naked chod bead er boven in plaats van de Nash thungsten bead die jij gebruikt. Dan moet het helemaal top zijn.

   Mooi artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *