Hoe monteer je een pop-up?

Hoe monteer je een pop-up

Pop-ups zijn echte karpermagneten en in het voorjaar zijn ze vaak goud waard. De karpers eten immers nog niet veel en een opvallend aasje kan je net die ene bonusvis opleveren. De pop-ups zijn er in allerlei kleuren, geuren en formaten. Hoewel de fluo pop-ups waarschijnlijk het meest worden ingezet, zijn ook de pop-ups met een neutrale kleur een goede manier om de karper te foppen. Welke versie je ook gebruikt, je moet hem monteren aan de (chod)rig en daar zijn verschillende manieren voor. In onderstaande artikel laat ik vier verschillende manieren zien om de pop-up te bevestigen.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  Gevallen voor een pop-up

Voor je een keuze maakt over de bevestiging moet je er rekening mee houden dat het drijfvermogen van een pop-up af kan nemen als je er een gaatje met een boilienaald in maakt. Er zit veel verschil in het drijfvermogen van de verschillende pop-ups en het is raadzaam om jouw aasjes eerst eens goed uit te testen voor je daadwerkelijk gaat vissen. Leg je rig met aas daarom eerst een dag/nacht in een bak water om te kijken of het drijfvermogen afneemt. Je zult zien dat de ene pop-up lager zal komen te staan, terwijl het drijfvermogen van een ander merk onaangetast blijft. Dit merk je vaak pas na een paar uur.

Optie 1:  Montage met baitfloss

Dit is in mijn ogen de beste bevestiging. Baitfloss (of waxvrije flosdraad uit de drogisterij) is erg dun en stevig. Daarbij is het goed strak te trekken en te knopen.

Pop-up montage met baitfloss

1. Knip een ruim stuk baitfloss af en leg het langs elkaar. Maak nu een lusje in de baitfloss en houd de pop-up er tussen. 
2. Trek de baitfloss aan en leg een simpel knoopje tegen de pop-up. 
3. Trek de knoop strak aan.
4. Knoop de pop-up met het overgebleven stukje baitfloss aan een rigring op je onderlijn en de montage is klaar. 

De pop-up raakt met deze bevestiging niet beschadigd en zal dus niet inboeten aan het drijfvermogen. Daarnaast zal de pop-up iets uitzetten in het water waardoor het baitfloss nog strakker rond het aas komt te zitten. Vertrouw je er niet op dat de pop-up blijft zitten tijdens het ingooien? Maak dan een klein sneetje in de buitenrand van de pop-up waar je het baitfloss in legt voor je het strak trekt.

Optie 2: Rijg de pop-up op de hair

Deze manier is gelijk aan de bevestiging van zinkend aas. Prik de boilienaald door de pop-up en rijg deze over de hair. Het is de makkelijkste montage, maar op langere termijn zal de drijfkracht van het aas zeker af kunnen nemen. Dit is dé manier om je aas te combineren met zinkend aas en een snowman te creëren.

Optie 2 - Bevestig de pop-up met een boilienaald aan de hair, gelijk aan bodemaas.

Optie 3: Gebruik een baitband/elastiekje

Een veelgebruikte manier voor de bevestiging is het inzetten van een baitband (of makkelijker gezegd: elastiekje). Deze wordt meestal gecombineerd met een D-rig en aan een rigring bevestigd. Ook hierbij wordt de pop-up met een boilienaald op het elastiekje bevestigd, maar het voordeel hiervan is dat je verschillende formaten pop-ups kunt gebruiken op dezelfde rig. Het elastiekje biedt je dus de mogelijkheid om je aas te verwisselen zonder daarbij je rig aan te passen. Een boiliestoppertje maakt het geheel af.

Optie 3 - Bevestig een elastiekje aan de rigring en rijg deze door de pop-up

Optie 4: Montage met nylon

Deze is nagenoeg gelijk aan de hierboven beschreven montage. Echter wordt er bij deze montage geen elastiekje gebruikt, maar een stukje dik nylon. 

1. Knip een stukje nylon af, stop één uiteinde door de rigring en leg het nylon weer naast elkaar. 
2. Steek de boilienaald door de pop-up en trek het nylon door de pop-up. 
3. Trek de pop-up aan tot de rigring en knip het overgebleven nylon af tot op ongeveer één centimeter van het aas.
4. Smelt het restant weg met een aansteker en druk met de achterkant van de aansteker het gesmolten nylon tegen de pop-up. Hiermee ontstaat een klein bolletje dat afkoelt en je pop-up vasthoudt.

Optie 4 - Bevestig de pop-up met een stukje nylon via de rigring

Met deze vier manieren om je pop-up te bevestigen kan je onder alle omstandigheden weg komen. Kijk zelf welke manier voor jou de voorkeur heeft.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *