Boilies of Partikels?

Boilies of partikels - carpfeeling - 7

Maak jij het kleine verschil in je visserij met aas? Het goed inzetten van aas maakt je visserij compleet. In dit artikel vertelt Chris over boilies en partikels.

 

Advertentie:

  De meeste boilievissers hebben wel eens een zijsprong gemaakt naar partikels. Toch is vaak de zijsprong maar van korte duur en was het meer een tactische zet. Ik ben zelf een boilievisser en ik gebruik alleen partikels als alles op zijn gat ligt. Boilies blijven voor mij gewoon een streepje voor hebben op partikels. Met boilies kun je makkelijker inspelen op de situatie van het water door kleur, hardheid, smaak en attractorpatroon. Je kunt met boilies het perfecte aas voor de situatie maken en met partikels ben je daar nu eenmaal beperkter in. Maar ik ben mij ervan bewust dat je in de juiste tijd van het jaar echt brokken kunt maken met partikels, mits je ze goed inzet! Partikels kun inzetten als ondersteuning van een voerstek met boilies of bedoeld als voeren en vissen met partikels.

Boilies of partikels - carpfeeling - 2
De auteur met een fraaie spiegelkarper

Scoren met boilies en partikels

Als je partikels ter ondersteuning van een boilie voerstek inzet, dan moet je een balans vinden tussen de verhouding boilies en partikels. Vaak zie je dat men teveel partikels gebruikt ter ondersteuning van een stek. Een nadeel hiervan is dat is gebleken dat een groep karpers zich te goed doen aan de partikels op de stek en maar al te vaak de boilies negeren of dat het resulteert in enkele piepjes door een slechte aasopname (uitspuwen). Een volgende groep karpers die langskomt zal minder partikels aantreffen en meer boilies en zijn dus makkelijker over de streep te trekken om zich te goed te doen aan de boilies. Een aanbeet hebben we dus uitgesteld tot een volgende groep karpers en dat is denk ik niet wat je wilt bereiken.

Dit kun je op verschillende manieren voorkomen. Een kleiner formaat boilies kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de karper tussen de kleine partikels de kleinere boilies makkelijker accepteert, of je kunt rekening houden met de verhouding partikels/boilies. Partikels als ondersteuning van je voerstek moet als doel hebben om de koppen van de karpers naar beneden te krijgen, ze aan te zetten tot azen en ook je haakaas mee pakken.

Boilies of partikels - carpfeeling - 3
Probeer te bereiken dat wanneer een groep karpers op je stek aast, ze het aas oppakken wat je geplaatst hebt om ze te haken.

Partikels voeren en aan de hair

Zo zijn partikels geschikt om in grote hoeveelheden te voeren als dat nodig is, omdat je voor een paar tientjes zo twintig kilo partikels hebt. Dat is nog te doen. Met boilies wordt dat meteen een stuk duurder. Wanneer je er goed mee wilt voeren, wordt de prijs zodra je ze zelf maakt zelfs een nog groter voordeel. Zelf verse partikels maken, is namelijk nog goedkoper en alle werkende en attractieve delen spelen nog sterker mee. Maar niet iedereen houdt van het gedoe er omheen. Partikels hebben een specifieke geur en smaak die van nature al attractief zijn, toevoeging van extra additieven is dan ook niet noodzakelijk maar optioneel. Zeker in de beginfase, waarbij de populatie karpers de partikels kent omdat ze vaak ter ondersteuning van een voercampagne worden gebruikt, is het niet direct een noodzaak. Partikels hebben op sommige wateren een positieve dressuur.

Boilies of partikels - carpfeeling - 4

Zorg dat je haakaas wordt gepakt

Bij het gebruik van partikels zal je bijvangsten moeten accepteren. Het gemiddelde gewicht van de vissen zal meestal lager zijn, maar ook de toppers kunnen er mee op de kant komen. Eerder zei ik al dat bij verse partikels additieven niet perse nodig waren, maar optioneel. Partikels zijn uitermate geschikt om te voorzien van smaakstoffen en extra attractoren. Hiernaast kun je bij gemend voeren en vissen, dus partikels en boilies, er voor kiezen om je partikels de smaakstoffen mee te geven van de boilie waar je mee vist. De kans dat de boilie aan je hair meegepakt wordt tijdens het azen, wordt daarmee vergroot en je bent dan toch voordelig uit.

Een nadeel van partikels is de beperkte houdbaarheid. Om ze niet met een week te laten verzuren of zelfs nog eerder bij hoge temperaturen of beschimmeld te hebben, zijn er enkele oplossingen. Oplossingen die zelfs de attractie van de partikels nog zal verhogen mits goed uitgevoerd natuurlijk.

De houdbaarheid verlengen

Vacumeren, invriezen, zout en suiker: de bekendste methodes om de houdbaarheid te verlengen.

Als de bereiding van de partikels klaar is en de partikels afgekoeld zijn, kun je een deel of alles van je partikels invriezen of vacumeren. Het grote voordeel is dat je een grotere hoeveelheid partikels in één keer kunt maken. Ontdooi wat je werkelijk nodig hebt voor een sessie. Let wel; ook in de vriezer gaat bederf door, alleen vele malen langzamer als erbuiten. Zo kun je bijvoorbeeld groenten 6-12 maanden, rundvlees ongeveer 6 maanden in de vriezer bewaren en gehakt eigenlijk maar 2 maanden. Na ontdooien gaat het bederf langzaam door, vries dus na ontdooien niet opnieuw in! Invriezen en vacumeren is een methode die iedereen wel kent en geen verdere uitleg behoeft.

Boilies of partikels - carpfeeling - 5
De meeste partikelvissers zijn ook boilievissers

Hoe conserveren? De nr. 1 vraag by far!

Hoe vaak mij die vraag al gesteld is, durf ik niet te schatten. Wil je de partikels voor enkele weken houdbaar maken zonder in te vriezen of te vacumeren, zijn er verschillende methodes voorhanden. De voor iedereen meest toegankelijke manier zal ik dan nu maar eens extra toelichten. Met hoge concentraties suiker of zout kun je partikels prima houdbaar maken. Suiker en zout verlagen de wateractiviteit. Micro-organismen krijgen hierdoor niet het voor hen noodzakelijk water. Je voegt 5% zout of suiker tijdens en 5% na het koken toe aan de partikels. Waarom ook na? De partikels nemen na het koken nog voldoende vocht op, waardoor het zout- of suikergehalte in de partikels nog extra zal stijgen. Aan vangkracht zal het aas niet inboeten als de partikels goed bereidt zijn. Voor wie zich afvraagt 5% van wat? Aantal kg partikels delen door 100 en dan vermenigvuldigen met 5 ?.

Gebruik van niet vergistbare suikers

Mijn voorkeur ligt bij het gebruik van een niet vergistbare suiker, dit om de processen te stoppen die zorgen dat de partikels zuurder worden of in een later stadium bederven. Zelf gebruik ik graag sorbitol. Sorbitol is een natuurlijke niet vergistbare suiker, die in allerlei verschillende vruchten voorkomt. Tegenwoordig wordt het voornamelijk uit druivensuiker gewonnen. Druivensuiker wordt nog altijd vaak gebruikt door boiliedraaiers en heeft ongeveer de helft van de zoetkracht van vergistbare suiker. Sorbitol is niet duur en kun je ook bij de bereiding van boilies toepassen. Je kan deze onder andere aanschaffen via www.brouwland.com. Een interessante site waar je ook enzymen en kruiden kunt vinden.

Boilies of partikels - carpfeeling - 6
Sorbitol

Waarom toch ook boilies?

Op een water met een goede bezetting van karpers, is na jarenlang vissen (en voeren) een bestand karpers aanwezig die gewend zijn (of gedwongen) om hun voeding te halen uit het door de karpervissers aangeboden aas. Ze hebben een gewicht en lengte bereikt door het constant eten van boilies, en zijn groter geworden dan dat het water eigenlijk zou toelaten als ze enkel de natuurlijk voedselvoorraad zouden benutten voor hun groei. Daardoor zijn de vissen instinctief gedwongen het door de vissers gevoerde aas te eten. Ze zullen dus bij het zoeken naar voedsel ook op zoek gaan naar een aangevoerde stek bollen naast de natuurlijke voedselbronnen.

Voordelen boilies versus partikels

Voor de lange termijn zijn boilies meer geschikt dan partikels, omdat goede boilies meer voedingswaarde bevatten dan partikels. Ik benadruk graag dat het om goede boilies gaat. Boilies zijn niet bedoeld als voer, maar om te vangen, maar ik ben van mening dat een goede bol zowel vangkracht als voedingswaarde heeft en in geen geval schadelijk mag zijn voor de vis of het water. De voedingswaarde van partikels is veel lager dan van bijvoorbeeld een goede 12mm boilie. Karpers moeten van partikels veel meer stuks eten om aan eenzelfde voedingswaarde te komen. Maar ook de witvis zal zich op de meeste partikels storten, wat verstorend voor je stek kan zijn, of zelfs niets overlaat voor de karper.

Met boilies kun je zelf het formaat kiezen van je aas en zo nog beter inspelen op specifieke omstandigheden. Een werppijp of katapult is meestal al afdoende om de boilies goed verspreidt op de stek te krijgen, in tegenstelling tot partikels.

Boilies of partikels - carpfeeling - 7

Je kunt dus met boilies beter inspelen op de situatie van het water. Denk hierbij aan witvis, bezetting van karper of wanneer de watertemperatuur nog laag is. Door met boilies een stek aan te voeren, kun je een aantal zaken in de hand houden. Zo kun je in de wintertijd een stek licht aanvoeren om de spijsvertering van de karper op gang te houden zonder hem te verzadigen. Je kunt sectorvoeren om de vissen geleidelijk aan het aas te laten wennen of je voert kort een stek aan om snel te scoren.

Mijn persoonlijke voorkeur

Belangrijkste reden voor mij om toch voor boilies te kiezen en partikels als ondersteuning toe te passen uit tactische overwegingen is de volgende: 

Met boilies kun je er vanuit gaan dat elke boilie – mits een groot genoeg formaat van de boilie is gekozen en rekening houdend met de aanwezige witvissen- door een karper wordt gegeten. Daardoor kun je tactisch voeren, je aas specifiek plaatsen om zo dressuur te doorbreken of een bepaalde manier van azen van de karpers te creëren. 

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *