Boilies kopen, welke boilie past bij jou?

Boilies kopen

Het meest populaire aas om karpers mee te vangen blijft natuurlijk de boilie. Deze Engelse uitvinding is ongetwijfeld de grootste gamechanger binnen het karpervissen en door de jaren heen zijn er miljoenen karpers met boilies gevangen. Boilies zijn tegenwoordig dan ook overal verkrijgbaar en in talloze smaken en types. Maar wat als je boilies gaat kopen, welke boilie past nu het beste bij jouw visserij en waar moet je op letten bij je aankoop? In dit artikel geven we je enkele tips om de juiste boilie te kiezen voor jouw visserij.

 

Advertentie:

  Instant of op een voerplek?

Voor je gericht gaat zoeken naar een boilie is het verstandig om te bepalen wat voor type visser je bent. Ben je van plan om een paar dagen lang een stek aan te voeren met boilies en de karpers zo naar je stek te lokken, of kies je voor een instant aanpak waarbij je minder boilies gebruikt en passerende vissen probeert te strikken? Beide manieren van vissen vereisen vaak een ander type boilie.

Een boilie die is ontwikkeld voor de instant visserij is vaak zeer attractief, maar in de regel minder voedzaam. Deze boilies zijn voorzien van flavours die snel zullen uitlekken en daarmee direct beginnen met het aantrekken van vis in de buurt. Ze zijn dan ook echt bedoeld voor een snelle aanbeet en niet om de karpers dagen- of zelfs wekenlang te voeden. Goede voorbeelden hiervan zijn de Instant Action Range van Nash en bijvoorbeeld de goedkope boilies van de Decathlon (zie video). Natuurlijk kan je met deze instant boilies ook voeren, maar hun echte kracht ligt dus in de instant visserij.

Tijdens sessies in Frankrijk waarbij stekken slechts 1 of 2 keer worden aangevoerd (of niet) zijn de Instant Action boilies een uitstekende keuze.

Langere tijd voeren vraagt om voedzaam aas

Ben je van plan om een voerplek aan te leggen met boilies en wil je de karpers gedurende een aantal dagen of zelfs weken lokken en/of vasthouden op de stek? In dat geval kan je vaak beter kiezen voor een boilie met iets minder flavours en/of attractors. Doordat de karpers nu langer de tijd hebben om je stek te vinden is het snelle uitlekken van flavours van minder belang. Nu komt vooral de voedzaamheid en verteerbaarheid van de boilies veel meer om de hoek kijken. Je wilt immers dat de karpers langere tijd terug blijven komen op je voerstek en dat ze de boilies zien als makkelijke voeding.

Belangrijk is dan ook dat de karpers voldoende energie en voedingsstoffen uit jouw aas halen waardoor ze op en rond je voerplek blijven hangen. Onder andere de producten van CC Moore, MTC Baits, Crafty Catcher en NashBait zijn hier goede voorbeelden van, maar er zijn tal van goede bedrijven op de markt met ieder hun eigen topboilies.

Boilies kopen - Voeren
Binnen no-time gevangen op een goed onderhouden voerplek in het najaar

Readymade of freezerbait

Een andere belangrijke afweging voordat je boilies gaat kopen of bestellen is of je gebruik wilt maken van readymades of freezerbaits. Veel readymade boilies zijn vooral gericht op de instant visserij en dat is erg handig. Het is immers praktisch om een zak houdbare boilies of pop-ups bij je te hebben zodat je nooit misgrijpt als je plotseling wilt vissen of aas tekort komt. Bij freezerbaits ben je iets meer afhankelijk van planning omdat je het aas van te voren uit de vriezer moet halen en moet ontdooien (al ontdooit het in water sneller dus je kunt ze ook bevroren voeren). Daarbij is het grootste nadeel van freezerbaits natuurlijk dat je een vriezer nodig hebt om je boilies op te slaan omdat het aas anders zal bederven. Niet alle partners (of ouders) zitten daar op te wachten.

Die versheid is een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden. Vroeger zat er zeer veel kwaliteitsverschil tussen readymades en freezerbaits. Dit kwam vooral door de manier van conserveren. Anno 2022 is dit verschil echt een stuk kleiner geworden en zijn de readymades van uitstekende kwaliteit. Toch zal de versheid van freezerbaits voor veel vissers altijd een voordeel zijn ten opzichte van readymade boilies.

De meeste bedrijven bieden trouwens interessante kortingen bij het bestellen van grotere hoeveelheden boilies. Het loont daarom om samen met vrienden je boilies te kopen en/of flink wat kilo’s in te slaan.

Een prachtig voorbeeld van een grote (25kg+) karper die een voerstek domineert

Welk seizoen voor welke boilie?

Een andere belangrijk aspect van je boiliekeuze is het seizoen waarin je wilt gaan vissen. In de wintermaanden kies je bij instant visserij het beste voor zeer attractief aas dat snel uitlekt met lage watertemperaturen. Ga je wel voeren dan moet je juist op zoek naar een boilie die makkelijk verteerbaar is. Je favoriete leverancier kan je daar altijd goed advies in geven en vaak hebben ze een boilie in het assortiment die voor de wintervisserij is bedoeld.

In het najaar zet je bij voorkeur juist een voedingsrijke boilie in omdat de karpers zich klaar zullen gaan maken voor de winter en op zoek gaan naar reserves. Daarover hebben we al diverse artikelen geschreven op CarpFeeling.

Vertrouwen in je boilies

Het is een cliché, maar het allerbelangrijkste is dat je vertrouwen hebt in een bepaalde aaskeuze. Vis je zonder vertrouwen dan zit je niet lekker achter je hengels. Vertrouwen doe je op door ervaring met het aas zelf of de ervaringen van anderen. Schroom ook niet om eens contact op te nemen met een fabrikant of leverancier om samen de juiste boilie voor jouw visserij te bepalen. Natuurlijk kan een fabrikant je zijn duurste boilie aanprijzen, maar uiteindelijk is hij erbij gebaat om jou als klant te blijven houden en dus bereid om mee te denken en tips te geven. Als jij veel vis vangt met zijn aas is de kans dat je tevreden bent groter en dus voor hem de omzet hoger.

Welke boilies moet je kopen?
Voor instant vissen zoek ik andere boilies dan voor voercampagnes

De juiste boilies kopen

Hopelijk hebben we je met de bovenstaande tips wat handvatten gegeven om de juiste boilies te kiezen en kopen. Er zijn tal van smaken en variaties, dus de keuze is reuze. Kies een merk en boilie op gevoel en ervaringen van jezelf of anderen en laat je voorlichten. Dan kan je er nooit ver naast zitten! En soms moet vertrouwen groeien, dus schrijf een boilie niet te snel af 😉

Veel succes!

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *