BTW review: Loch’ness carpe

CarpFeeling member Bob van Biemen is al jaren een fanatiek gebruiker van de Crafty Catcher producten

In december 2020 hadden we in onze News Flash al aandacht voor een nieuw water in het aanbod van The Carp Specialist: Loch’ness Carpe. Dit Franse betaalwater is met zo’n 15 ha wateroppervlak een prachtige locatie om te vissen en trok toen al onze aandacht. Toen we in het begin van dit jaar op zoek gingen naar een geschikte locatie voor een social met een deel van het CarpFeeling team, viel onze keus uiteindelijk op dit water. In de week van 23 tot 30 oktober 2021 hebben we Loch’ness Carpe met enkele teamleden bevist en in deze review zullen we je vertellen wat voor water het is, wat je er kan verwachten en hoe onze week is verlopen!

 

Advertentie:

The Carp Specialist  BTW Review Loch'ness Carpe

Socializen

Zoals benoemd zochten we naar een geschikte locatie voor een gezellige social met enkele van onze teamleden. Omdat we aanvankelijk met een mannetje of 9 wilden gaan vissen werd er gezocht naar een water dat ook zoveel vissers kon huisvesten en tevens volledig kon worden afgehuurd. Na contact met Bas van The Carp Specialist kregen we enkele opties voorgelegd voor wateren waar dit mogelijk was. Eén van die wateren was het tamelijk nieuwe Loch’ness Carpe en daar zagen we als groep zeker mooie opties. De week werd vastgezet, maar in de maanden die volgden kregen we door verschillende omstandigheden helaas te maken met een aantal afvallers. Dit zorgde ervoor dat we uiteindelijk met 5 vissers richting het Franse land reden. Natuurlijk was het gezelliger geweest met een grote groep, maar het had wel als voordeel dat we per individuele visser meer water beschikbaar hadden. Ieder nadeel heeft zijn voordeel.

Social op Loch'ness Carpe
Socializen gaat prima zo. Deze foto is genomen op stek 1.

De eerste indruk van Loch’ness Carpe

Na een rit van zo’n 6 uur vanaf Breda arriveerden we aan de poort van het domein. We waren iets te vroeg volgens de regels, maar werden direct onthaald door Fred, de eigenaar van het water. Hij liet ons binnen en vertelde ons al snel dat er in de voorgaande week slechts 2 karpers waren gevangen op een vijftal vissers. Ai, dat was wel vrij weinig! In eerdere reviews lazen we dat de beheerder slecht Engels zou spreken, maar deze mening delen wij niet. Fred spreekt voor een Fransman namelijk een aardig woordje Engels en deed zijn best om een gesprek te voeren in het Engels. Wij hebben in ieder geval veel slechter meegemaakt op andere wateren!

Prachtige ochtenden

We kregen een korte rondleiding rondom stek 1 en 2 en wat algemene informatie over het water. Daarna besloten we met onze club een wandeling rondom het water te maken. De zon liet zich van haar beste kant zien dus we konden alles op ons gemak eens bekijken.

Wat ons gelijk opviel was dat de oevers en het water er uitstekend uitzagen. De twee eco-lodges op stek 1 en 2 waren echte eye-catchers en waren nog luxer dan we vooraf hadden ingeschat. Het gras was overal gemaaid en de omgeving zag er pico bello uit. Tijdens onze wandeling om het water bekeken we de stekken en bedachten we voor onszelf waar onze voorkeuren zouden liggen.

Een van de ongeschonden bewoners van Loch'ness carpe
Eén van de ongeschonden bewoners van Loch’ness Carpe.

Stekverdeling

Na de wandeling hebben we geloot in welke volgorde de stekken zouden worden gekozen. Hierbij koos Bas voor stek 4, Bob voor stek 2, vormden Tim en Frank een koppel op stek 1 en zou Stefan vanaf stek 6 gaan vissen. Hieronder vind je een overzichtsfoto van het water met daarop de ingetekende stekken en een globale verdeling van het water.

Stekoverzicht Loch'ness Carpe

Loch’ness onderwater

Het water betreft een oude grindafgraving en het is dan ook logisch dat er op veel plekken grind en harde bodems te vinden vallen. Toch is er ook een groot deel van de bodem bedekte met een (dikke) laag slib. Het bodemverloop op het water is over het algemeen gevarieerd te noemen. Iedere stek kent wel enkele plateau’s en/of harde platen waarop gevist kan worden, al zijn die diepteverschillen op stek 1 en 2 het meest aanwezig. De diepste plekken wie wij hebben gezien lagen rond de 3,5 meter.

In de zomermaanden schijnt het water vol te kunnen staan met wier, maar hier hebben wij geen enkele hinder van gehad. Er was nauwelijks wier te vinden en datgene dat er stond waren maar kleine plekjes.

Deeper Chirp+
Met de Deeper Chirp+ achter de boot werden het water gaandeweg in kaart gebracht
Wat resulteerde in een interessante kaart van stek 2
Wat resulteerde in een interessante kaart van stek 2

Het visbestand op Loch’ness Carpe

Tijdens onze week op Loch’ness hadden we veel moeite om de karpers te vinden. De eigenaar gaf ons aan dat er een flink aantal vissen zouden rondzwemmen, maar deze speelden absoluut hard to get. Het aantal waarnemingen van karper door springen of rollen was gedurende de week op twee handen te tellen en ook op de visvinders konden we hun locatie niet achterhalen. De karpers die we wel wisten te vangen werden hoofdzakelijk in de buurt van obstakels gevangen. Dit waren overigens stuk voor stuk prachtige vissen zonder beschadigingen (op een litteken van een vermoedelijke meervalbeet na). We vingen totaal vier karpers met gewichten van 9,9 kg, 13,5 kg en twee vissen van 14,9 kg. Helaas werd één vis gelost.

Loch'ness Carpe: Schubkarper voor Frank Avezaat
De eerste karper van de trip was deze puntgave schubkarper voor Frank.

Vanaf het begin was het wel overduidelijk dat er een zeer groot bestand aan roofvis op het water aanwezig is. Dit hadden we vooraf al gelezen op de website van The Carp Specialist en daarom had vooral Bob wat extra roofvismaterialen meegenomen. Uiteindelijk hebben we gezamenlijk ruim 20 snoeken gevangen tot 98 cm en een flinke serie baarzen. Van de aanwezige meerval hebben we deze week geen ‘last’ gehad, ondanks de inzet van pellets en vismeelboilies.

Ook werd er veel gewaarschuwd voor de aanwezigheid van kreeft. Nu hebben we deze kreeftjes absoluut gezien, maar eigenlijk geen last van gehad. Ons aas kwam 9 van de 10 keer onaangetast boven water en in dat ene geval was er slechts een klein beetje vanaf. Wij vermoeden dat de kreeften het zwaar hebben met de aanwezigheid van alle snoek en dat ze daardoor lang niet overal te vinden zijn.

Loch'ness Carpe: Spiegelkarper voor Frank Avezaat
De kleinste van de week. Ook deze spiegelkarper was puntgaaf en werd gevangen tegen een obstakel.

De voorzieningen bij Loch’ness Carpe

Zoals eerder benoemd waren we enorm te spreken over de twee eco-lodges die te vinden zijn op stek 1 en 2. Dit zijn prachtige en ruim opgezette lodges waarin zowel een 2-persoons bed als een stapelbed te vinden zijn. Iedere lodge bevat een koelkast met vriezer, gasfornuis, koffiezetapparaat, magnetron en verlichting. Daarbij is ook aan het bestek, borden en bekers gedacht. De lodges zijn voorzien van stroom en hier hebben we naar hartenlust onze elektrische apparaten en accu’s kunnen opladen. Aan de zijkant van de lodge is een tuinslag bevestigd waarmee we onze rubberboten bij het opruimen goed schoon konden maken.

De eco-lodge op stek 2 van Loch'ness Carpe
De eco-lodge op stek 2

Let op: de eco-lodges op stek 1 en 2 zijn een stuk duurder om te huren dan stek 3 t/m 6. Dit zijn dan ook simpele stekken zonder voorzieningen. Als je hier zaken wilt opladen dan zal je hiervoor naar de ingang van het terrein moeten waar een huisje met douche, wasbak en toilet is gevestigd. Dit sanitairhuis is overigens net opgeleverd (wij waren de eerste gebruikers ervan) en vervangt een houten huisje waar de omstandigheden in het verleden niet erg schoon waren. Dit behoort nu dus tot het verleden.

Loch'ness Carp sanitair
Het nieuwe sanitair is door ons in gebruik genomen

In het oude sanitair huisje staan overigens nog wel twee vriezers die gebruikt kunnen worden door de bezoekers. Deze vriezers lagen tijdens ons bezoek echter al deels gevuld met (achtergelaten) aas en onafgedekte vleeswaren. Echt heel fris was dit niet, maar de eigenaar heeft aangegeven dat er spoedig nieuwe koelkasten en vriezers in de nieuwe sanitair ruimte worden geplaatst.

Omgeving

Eigenlijk hebben we het domein enkel verlaten om de supermarkt te bezoeken. Deze ligt op slechts enkele minuten afstand en heeft alles wat je zoekt. Bij het naastgelegen tankstation kan je de tank ook weer bijvullen. Het water ligt in een rustige omgeving. Het enige dat dit rust af en toe zou kunnen verstoren is een treinspoor dat vlakbij ligt. Wij hebben hier echter helemaal geen last van gehad en dit dus ook niet als hinderlijk ervaren.

Loch'ness Carpe

Conclusie

Loch’ness Carpe is een prachtige plek en op de vieze vriezer na was alles tip top geregeld. Bij ons vertrek werden het toilet en de douche schoongemaakt voor de volgende gasten. Het feit dat we zelf op een week nauwelijks activiteit van karper hebben waargenomen zorgde binnen onze club vissers voor de meeste discussie. Hoeveel karper er werkelijk rondzwemt is en blijft lastig inschatten, maar naar ons idee kan het water wel een extra uitzetting gebruiken om wat meer actie te krijgen. Uiteindelijk zijn 3 van de 5 vissers zonder vangst naar huis gegaan en dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

Loch'ness Carpe

De gevangen vissen waren overigens mooi van model en onbeschadigd. De foto’s van enkele eerder gevangen vissen beloven dat de kans op een prachtvis reëel is en wellicht dat iemand er nog op dat beroemde monster stuit!

Eigenaar Fred was dagelijks op het domein te vinden, maar laat de vissers met rust. Hij komt hoogstens een praatje maken hoe het gaat. Als je vragen aan hem hebt dan kan je deze altijd stellen. Wil je meer weten over Loch’ness Carpe en/of boeken? Bezoek dan de website van The Carp Specialist.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *