De mobiele en werpbare visvinders van Deeper zijn de laatste jaren erg populair geworden. Sinds een aantal jaren zijn de Deeper Pro en de Pro+ verkrijgbaar en vorig jaar lanceerde Deeper hun nieuwe vlaggenschip: de Deeper CHIRP+. In deze review bespreken we de dit model en lees je over mijn Deeper CHIRP+ ervaringen. Inmiddels, december 2020, heb ik de CHIRP+ ingebouwd in mijn Navigator voerboot. Verderop lees je hoe dat bevalt.
Advertentie:
De komst van de Deeper CHIRP+
De wereld van (mobiele) visvinders is continu in ontwikkeling en de apparaten worden met steeds betere technologie uitgerust. Daarmee is het vinden van vis en de perfecte stekken een stuk makkelijker dan voorheen. De mobiele visvinders van Deeper staan al jaren bekend om hun baanbrekende technologie en de mogelijkheden om veel informatie uit een kleine en mobiel apparaat te verkrijgen. Zoals gezegd zijn sinds een aantal jaren de Deeper Pro en Pro+ verkrijgbaar en in 2019 is een nieuwe versie aan het assortiment toegevoegd: De Deeper CHIRP+. Deze nieuwe versie is zonder twijfel één van de meest interessante items in de wereld van fish finders en dieptemeters.
De techniek van de CHIRP+
Laten we eerst eens beginnen met een uitleg van de CHIRP techniek, want dit maakt deze versie van de Deeper tot hun paradepaardje. Wat is het voordeel van CHIRP ten opzichte van een ‘reguliere’ sonar? CHIRP staat voor ‘Compressed High Intensity Radar Pulse’ en stuurt doorlopend signalen van meerdere frequenties (laag en hoog) uit naar de bodem, om deze vervolgens weer op te vangen en te vertalen naar een onderwaterbeeld. Een reguliere sonar zendt slechts één enkel signaal uit. Door de verschillende frequenties zorgt de CHIRP techniek voor een helderder signaal met een hogere resolutie. Dit zie je terug op je scherm en helpt je om een beter beeld te krijgen van hetgeen zich onder water afspeelt. Simpel gezegd: je krijgt meer details dan bij een enkele sonar.
Als we de Deeper CHIRP+ bekijken dan valt op dat hij, ondanks de uitgebreidere techniek, nauwelijks afwijkt in grootte ten opzichte van zijn voorgangers. Met een diameter van slechts 6,4 centimeter en een gewicht van 90 gram is het een zeer compact apparaat dat nauwelijks ruimte in zal nemen in je vistas of jas. Sterker nog, hij is lichter dan de Pro+ (100gram)!
Handige accessoires
Deze versie van de Deeper is donkergroen en op de zijkant staat met tekst en pijltjes aangegeven hoe hij in elkaar moet worden gedraaid om hem volledig waterdicht te maken en de oplaadpunten te beschermen. Een kind kan de was doen!
Onder de accessoires van de Deeper CHIRP+ vind je een transparante night fishing cover. Deze kan je, zoals je zult vermoeden, ’s nachts gebruiken. Door de transparantere cover zie je namelijk een lichtje knipperen in de Deeper. Daar moet je trouwens wel even een optie voor inschakelen in je app. Deze cover is overigens ook compatibel met de PRO+. Tip: Deeper heeft regelmatig interessante aanbiedingen en stelt bundels samen met accessoires. Check daarom zeker even hun website als je interesse hebt of wilt weten wat er allemaal te krijgen is.
De Deeper CHIRP+ bevestigen
De drie schroefgaten in de bol van de Deeper zijn bedoeld voor bevestiging van het meegeleverde oog of de apart verkrijgbare bootsteun. Het bovenste schroefgat is voor het gebruik van bovenaf (ijsvissen, brugvissen etc.) en zal door de karpervissers waarschijnlijk minder worden gebruikt. Het middelste schroefgat is bedoeld voor montage aan de boot met behulp van een steun. Het onderste gat is gemaakt voor het werpend vissen met een hengel.
WIFI en GPS
De Deeper CHIRP+ zendt een eigen WIFI signaal uit waarmee je de connectie met je telefoon of tablet maakt. In optimale omstandigheden wordt een bereik van 100 meter aangegeven. Dit is zeer netjes als je je beseft dat er een zeer kleine antenne in de visvinder zit die ook nog eens tussen de golven dobbert. Met dit bereik kom je doorgaans een heel eind, zeker werpend.
Ervaar je wat storing? Dan is het raadzaam om tijdens het gebruik van de Deeper je mobiele internet en Bluetooth uit te schakelen. Hierdoor heb je minder kans dat je signaal wordt verstoort en kan je hem doorgaans verder werpen. Je kunt hem gebruiken in dieptes variërend van 15 centimeter tot 100 meter, maar daar zullen wij als karpervissers zelden mee te maken krijgen.
Dankzij de ingebouwde GPS kan je (achteraf) je wateren makkelijk in kaart brengen en zelfs dieptekaarten opmaken via Lakebook, de online kaartmaker van Deeper. Dit is een handig item dat automatisch de verkregen sonar informatie opslaat en verwerkt. Op deze manier heb ik zelf al meerdere stekken in kaart gebracht waardoor ik later (zonder Deeper) eenvoudig de juiste plekken wist te vinden.
Accuduur en opladen
Een bijkomend voordeel is dat de Deeper CHIRP+ in een mum van tijd wordt opgeladen. Volgens de specificaties zal hij in 45 minuten op 80% geladen zijn en in 75 minuten volledig vol zijn. Persoonlijk heb ik hier geen afwijking in gevonden en lijken deze tijden te kloppen. De batterijduur is uitstekend en je kunt de Deeper CHIRP+ lange tijd inzetten. Je kunt de batterijduur verlengen tot 6 uur door de GPS uit te schakelen als je deze niet nodig hebt. Op het scherm van je telefoon of tablet is de actuele batterijstatus af te lezen waardoor je tijdig wordt gewaarschuwd voor een lege batterij.
Mijn ervaringen
Inmiddels heb ik de Deeper CHIRP+ een klein jaar in gebruik en samenvattend ben ik tot nu toe erg tevreden over mijn exemplaar. Hij is eenvoudig in gebruik en ik heb hem zowel werpend gebruikt als naast mijn voerboot met de bootsteun. Ik had hiervoor ook de Deeper PRO+ en heb daardoor goed vergelijkingsmateriaal. De CHIRP+ geeft een duidelijker en gedetailleerder beeld en daar ben ik naar op zoek bij een visvinder.
De koppeling van de Deeper CHIRP plus met mijn telefoon (Android) is eenvoudig verlopen en ik heb geen problemen ondervonden met het bereik. Door golfslag zal je soms een kleine trilling in de bodemlijn zien, maar dat vind ik zelf niet hinderlijk. Je ziet immers heel duidelijk het verschil met wier, obstakels, vis etc. Je kunt de hoek van de sonar instellen op breed, middelbreed en nauw. Zelf maak ik het meest gebruik van de middelste stand en stel ik het ruisfilter zo in dat ik genoeg detail blijf zien, maar minder ruis. Dit werkt uitstekend. Op het scherm staat de kleur geel voor de hardste bodem, rood voor een harde bodem en paars voor een zachtere bodem. Dit is op de bovenstaande afbeelding ook goed zichtbaar en werkt prettig.
5 jaar garantie!
Deeper heeft met de CHIRP+ een mobiele visvinder in handen die de komende jaren moeilijk zal worden overtroffen. Met die wetenschap bieden ze je ook een haast unieke garantieperiode van maar liefst 5 jaar op dit product! Dat geeft mij ook vertrouwen. De Deeper CHIRP+ is al verkrijgbaar vanaf 269 euro en dat is, met alle voordelen die het apparaat je bied, een hele interessante prijs.
UPDATE: De Deeper CHIRP+ in mijn voerboot
Sinds mijn aanschaf en testfase van de Deeper CHIRP+ was ik overtuigd van de meerwaarde ervan en eigenlijk wilde ik hem (laten) inbouwen in mijn oudere voerboot. Ik heb zelf een Navigator uit 2009 en hoewel mijn boot nog uitstekend functioneert, kon mijn visvinder (RF15) wel een upgrade gebruiken.
Ik kwam via via in contact met Cor Hendriks van Pearl Baitboats. Cor gaf aan dat hij al diverse Deepers had ingebouwd en dat het bereik als bijkomend voordeel ook flink verbeterd was. Hij had hier goede resultaten mee behaald en de kosten voor het inbouwen van mijn eigen Deeper CHIRP+ vielen mij reuze mee. Ik besloot de gok te wagen. Ik zeg gok, omdat de Deeper bij het inbouwen wordt aangepast en er onder andere modificaties aan de printplaat worden gedaan. Je zult begrijpen dat je hierna geen garantie meer kunt claimen bij Deeper. Wees hier dus alert op.
De aanpassingen
De locatie voor het inbouwen zal per type boot verschillen, maar in mijn geval kwam de Deeper voorin de boot te zitten en buiten bereik van mijn handen. Daarom heeft Cor een laadkabel van 1,5 meter aangesloten op de Deeper zodat ik de hem eenvoudig kan opladen. Dat werkt voor mij uitstekend. Bovenop mijn voerboot is een extra aan/uit schakelaar geplaatst waarmee ik de Deeper in- en uitschakel. Voor een optimaal bereik is een grote extra antenne op je voerboot nodig. Ik geef toe dat deze niet mooi is, maar mijn voerboot valt onder de categorie ‘werkpaarden’. Als het maar naar behoren werkt!
Na het ontvangen van mijn Navigator met ingebouwde Deeper CHIRP+ moest ik deze natuurlijk gelijk gaan testen. Ik koos hiervoor een klein stadswater in mijn omgeving en dat verliep direct uitstekend. Binnen een mum van tijd heb ik het water al varende in kaart gebracht. Hiervoor heb ik de Deeper app gebruikt. Het bereik van de boot en Deeper was prima en later heb ik zonder moeite tot 150 meter gevaren.
Cor adviseert trouwens om een goedkope tablet te gebruiken als je de Deeper op grotere afstanden wilt gebruiken. Zelf heb ik daarvoor de Lenovo E7 aangeschaft. Deze tablets hebben een beter bereik dan je smartphone en bevatten een relatief grote (ingebouwde) antenne.
Het inbouwen van de Deeper CHIRP+ in mijn voerboot is mij erg goed bevallen. Ik profiteer nu van alle voordelen van de CHIRP techniek en kan dankzij de ingebouwde GPS ook automatisch waterkaarten maken die ik later kan gebruiken. Mocht je het inbouwen overwegen, neem dan vooral eens contact op met Cor om de mogelijkheden te bespreken.
Meer weten en/of bestellen?
Uit bovenstaande review kan je opmaken dat ik erg positief ben over dit kleine apparaat. De Deeper CHIRP+ (of CHIRP plus) zit bomvol met handige features en eigenschappen. Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden of wil je bijvoorbeeld weten hoe je hem goed kunt aflezen? Check dan de website van Deeper waar je terecht kunt voor info, filmpjes en tips.
Advertentie:
Beste Frank, ik probeer toch ergens een review te plaatsen maar wat een verschrikkelijk apparaat hoeveel x de verbinding wel niet is verloren niet te geloven, dus jou ervaringen zijn denk ik uniek ik vind het echt een hoop ergernis groet sjoerd
Hi Sjoerd, vervelend dat je deze ervaring hebt. Ik herken dit zelf echt niet. Bij sommige telefoons schijnt het te werken om de telefoon in vliegtuigstand te zetten, maar dat heb ik zelf niet nodig gehad.
Hallo Frank, een vraag, voor s’nachrs, moet ik deze dan anders instellen/aanpassen?
In de app kan je een instelling aanzetten voor de nachtstand. Als je dan de heldere (bijgeleverde) cover erop draait ipv de donkergroene zie je een lampje 😉