De kranten en online nieuwspagina’s staan er de laatste maanden vol mee. Er worden steeds vaker meervallen gevangen op Nederlandse rivieren en de meervallen worden ook steeds groter. Dat de meervallen in Nederland flink in aantal toenemen heeft meerdere redenen. In dit artikel bespreken we een aantal voor- en nadelen van de (wild)groei aan meerval in Nederland. Is de meerval een geschenk of zorgen ze voor overlast?
Over welke meerval hebben we het?
Laten we eerst eens kijken naar de meerval zelf, want welke meerval heeft zich in de Nederlandse en ook Belgische wateren gevestigd? We hebben het hier over de Europese meerval, ofwel de ‘Silurus Glanis’ zoal de Latijnse naam luidt. Volgens het ‘kennisdocument meerval’ van Sportvisserij Nederland, is de Europese meerval is te herkennen aan zijn grote kop met kleine ogen en 6 tastdraden. De meerval heeft een opvallend kleine, ver naar voren geplaatste rugvin en een lange anaalvin. Afhankelijk van de omgeving kan de kleur van de meerval variëren van zwart tot bruin op de rugzijde en van geel tot marmerachtig wit op de buikzijde.
De Europese meerval is een soort die, afhankelijk van de watertemperatuur, kan uitgroeien tot echte reuzen. Deze monstermeervallen, zoals ze in de kranten vaak worden benoemd, zullen in Nederland meestal niet groter worden dan 2 a 2,5 meter. Het Nederlandse record zou een meerval van 2.36 meter zijn die is gevangen uit de Oude IJssel bij Gendringen.
Waar komt de meerval voor in Nederland?
Meervallen kan je eigenlijk overal vinden. Ze leven in meren, plassen en rivieren. Ze houden zich graag op in de buurt van schuilmogelijkheden zoals kuilen, omgevallen bomen en begroeide oevers. De laatste jaren is de meerval bezig aan een opruk in Nederland. Steeds vaker worden er meervallen gevangen op de Nederlandse rivieren en het valt op dat de meervallen ook steeds groter worden. Je vraagt je misschien af waar ze dan ineens vandaan komen? De meervallen komen Nederland vooral ingetrokken de rivieren die uit Duitsland komen. Met name de meervalvisserij op de Maas en de IJssel is tegenwoordig al erg hot!
Beschermde diersoort?
Tot een flink aantal jaren geleden was de meerval opgenomen als beschermde diersoort in de Flora- en Faunawet en mocht er ook niet op worden gevist. Sinds meervallen zijn opgenomen in de Visserijwet is daar verandering in gekomen. De meerval mag nu gewoon met de hengel worden bevist, maar er geldt het hele jaar een gesloten tijd. Dat vonden wij een beetje vreemd en daarom hebben we dit nagevraagd bij Gerwin Gerlach van Sportvisserij Nederland. Gerwin legde ons uit dat een gesloten tijd niet inhoudt dat je een bepaalde vis niet mag bevissen. Het betekent dat je de benoemde vis altijd direct na de vangst terug moet zetten in hetzelfde water. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor een gevangen snoek tijdens de paaiperiode.
Bij het gebruik van bepaalde aassoorten gelden andere regels. Als er voor een specifieke aassoort (bijvoorbeeld kunstaas of dode vis) een gesloten tijd is ingesteld dan mag deze niet worden gebruikt binnen deze periode. “Maar gelukkig mogen we tegenwoordig wél het hele jaar door met wormen vissen, dus dat is gunstig voor de meervalvisserij ?” aldus Gerwin.
Voor- en nadelen van de meerval in Nederland
De opmars van de meerval in Nederland gaat dus niet onopgemerkt. Steeds vaker worden er grote meervallen met de hengel gevangen in onze plassen en rivieren zoals de Maas en IJssel. Voor de roofvissers onder ons is dat natuurlijk een godsgeschenk, want deze prehistorische vissen leveren een strijd waar je u tegen zegt. Steeds meer vissers beginnen zich dan ook te specialiseren in de meervalvisserij en het vangen van zoveel en groot mogelijke meervallen. En dat dit prima lukt is op diverse Youtube video’s te zien, bijvoorbeeld in de onderstaande.
Maar de meerval heeft niet alleen maar fans binnen de sportvisserij. Veel karpervissers zien de meerval immers als een nadelige bijvangst en zouden zo’n ‘uit de kluiten gegroeide naaktslak’ het liefst niet tegenkomen. Een incidentele vangst is vaak nog wel leuk, maar op sommige plekken neemt de meerval de overhand en worden ze vaker gevangen dan karpers. De meerval kan aardig huishouden binnen visbestanden en vooral jonge karper zal ten prooi kunnen vallen aan die enorme bekken. Met de vele spiegelkarperprojecten in het achterhoofd is dat natuurlijk geen geruststellende gedachte.
Wijzigende wetgeving?
Ook de beroepsvisserij ziet de meerval overigens als een directe concurrent. Dit komt met name door de terugzetplicht en de beschermde status die de vis daarmee geniet. De meerval is immers een viseter en een groot exemplaar eet veel vis. Bij een overpopulatie zal dat een zeer nadelige invloed kunnen hebben op de visstand. Nu zijn wij de laatsten die medelijden hebben met de beroepsvisserij, maar het zou mij niet verbazen als juist deze ontwikkeling in de toekomst voor een verandering in regelgeving zal gaan zorgen…
In een later artikel zullen we terugkomen op de specifieke meervalvisserij dus houd onze website in de gaten!
Advertentie: