Upgrade Daiwa Tournament S5000t (4)

Daiwa Tournament S5000t upgade - deel 4

Zoals jullie in het vorige deel al konden lezen was het technische gedeelte van de Daiwa Tournament molens inmiddels in het molenhuis gebouwd. Het was tijd om ook de andere onderdelen als de rotor, handles en de molenslips verder af te bouwen. In de tussentijd waren er weer enkele nieuwe producten binnengekomen en de rotor stond als eerste op de planning. 

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  Nieuwe spulletjes kwamen binnen!
Nieuwe spulletjes kwamen binnen!

De opbouw van de rotor

Deze rotor, het gedeelte van de molen dat draait om je molenspoel, was net als de andere molendelen gespoten in RAL 7021. De beugels had ik in glanzend zwart laten coaten door Leo en deze kleurcombinatie oogde gewoon vet! Met de Dremel bereid ik eerst alle punten voor waar de beugel op de rotor gemonteerd moet worden. Door een dun laagje verf past alles net niet meer. Tussen de uiteinden van de beugel, het gedeelte waar hij open en dichtklapt, smeer ik een dun laagje grease. Helaas moet ik de originele gouden line rollers behouden. Hier bestaat een upgrade voor van Weston Developments maar deze was al dik een jaar in backorder en het was wachten op nieuwe levering.

Ik monteer de rotor verder af. De line roller collar krijg een tikkie Trulinoya molenolie, de bail spring covers poets en polijst ik licht en monteer de rotor af met nieuwe zwarte schroeven van Daiwa. Een juweeltje!

Een juweeltje!

De spoelen

Een van de onderdelen en highlights van deze Tournament molens die binnen was gekomen waren nieuwe spoelen! Ik had gekozen voor zwarte Deep Spools uit de stal van Weston Developments. Deze spoelen maken spoelrubbers overbodig, zijn voorzien van een high end spring loaded lineclip, aluminium click plate en ogen gewoon chique! Ik bouw de spoelen af met Spool Wraps uit de stal van F.R. Custom Reels en voorzie de lineclips van een groene isotope van M2 Bait & Tackle.

Qua slipknoppen had ik nog een setje MKII Speedcaps met clicker liggen van Weston Developments. Ik besluit er eentje bij te kopen zodat ik ze op deze molens kan bouwen. Deze slipknoppen zaten eerder op mijn Daiwa SS2600 maar ik had de originele slipknoppen quick drag gemaakt door een teflon bus van DCM. Daarnaast had ik ook twee aluminium click plates besteld van Weston Developments en ICE washers om de slips van de Whiskers weer te optimaliseren. 

Ik koos voor hoogwaardige Teflon Drag Washers van F.R. Custom Reels
Ik koos voor hoogwaardige Teflon Drag Washers van F.R. Custom Reels

De slip

Qua slip voor de Tournament S5000t’s koos ik voor Teflon Drag Washers uit de stal van F.R. Custom Reels. Tezamen met de net besproken MKII Speedcaps en de standaard aluminium click plate in de Weston spoelen een onverwoestbare combinatie! Ik monteer in de isotope sloth van de Speedcaps nog een groene isotope met behulp van een klein beetje Bostik Blu Tack en plaats een Spool Ring sticker van F.R. Custom Reels om de spoelen af te maken. 

Voorzien van line clips en spoel wraps
Voorzien van line clips en spoel wraps
Spool Ring Stickers van F.R. Custom Reels
Spool Ring Stickers van F.R. Custom Reels

De opbouw van de line guard

Ik monteer de rotors terug op de body’s en nu is het tijd om de spoelen te plaatsen. dit gaat bij de Tournament S5000t molens gepaard met het plaatsen van de line guard. Ik had bij Daiwa nieuwe Line Guard Roller Shafts besteld en deze ingewreven met een teflon spray. De Line Guard Rollers zelf had ik door DCM laten namaken uit teflon voor zo weinig mogelijk wrijving. Daarnaast zien witte line rollers er gewoon gaaf uit! Op de moederas plaatst ik nieuwe Line Lay Adjustment Washers van Weston Developments en nieuwe Click Leaf Springs van Daiwa en monteer alles af. De Line Guard Roller Shafts monteer ik af met nieuwe zwarte Roller Shaft Nuts. Nu rest enkel nog de montage van de handles. 

Line Lay Adjustment Washers van Weston Developments
Line Lay Adjustment Washers van Weston Developments
Nieuwe Line Guard Roller Shafts
Nieuwe Line Guard Roller Shafts

De molenhandles

Ook de molenhandles had ik laten spuiten in RAL 7021 maar waren by far het lastigste onderdeel om terug in te steken. Dit komt door het folding mechanisme waarbij vrij veel verf weggeslepen moest worden. Dit ging ook niet geheel naar behoren en kostte mij net iets teveel beschadiging. Het wegslijpen van de verf en het terugplaatsen van de spietjes is toch monnikenwerk. Uiteindelijk lukte dit en kon ik mij gaan bezighouden met de molenknoppen. Ik had besloten om de originele spigots te behouden maar deze hoogglans zwart te laten poedercoaten. Dit tezamen met dubbele ABEC-7 lagers uit de stal van Raindew Bearing Store en een zwart geanodiseerde molenknop uit de stal van T.art Products was het plan. Het resultaat was erg goed.

De opbouw van de molenhandels
De opbouw van de molenhandles

Door gebruik te maken van de originele spigot kon ik, als de winters koud zouden zijn, de aluminium knop vervangen voor de originele houten versie zodat je handen er niet afvriezen. De molenhandles worden gemonteerd aan één zijde van de body. De andere kant voorzie ik van gloednieuwe zwarte Handle Screw Caps afkomstig van Daiwa TS5000BE molens. 

Het eindresultaat
Het eindresultaat

De laatste stappen van het upgraden van mijn Daiwa Tournament S5000t

De Tournament molens zitten nu bijna helemaal in elkaar. 10 maanden na aanvang van dit project kom ik aan bij de laatste stappen van dit project, het terugsteken van de Rear Covers en het plaatsen van de side badges. De Rear Covers had ik nieuw besteld. Dit betreft de versie die je op de laatste TS5000BE molens tegenkomt met op de badge het nieuwe Daiwa logo. Ik monteer ze af met nieuwe originele pakkingen en zwarte schroeven. Hierdoor is de gehele molen is voorzien van hoogglans zwarte schroeven.

De Side badges waren een verhaal op zich. Ik had ze met behulp van wat warmte los weten te krijgen van de side covers en had ze daarna met water en een dun Stanley mesje proberen schoon te krabben. Dit ging eigenlijk best goed. Ik had een relatie van mij, Marcel Ribberink van Studio Ribberink, gevraagd hele kleine hoogglans contrastickers te maken op eigen ontwerp. Het idee was om de badges te voorzien van deze stickers en ze daarna terug te plakken met een drupje Gorilla Glue. Zo gezegd zo gedaan maar het resultaat was niet helemaal zoals ik voor ogen had. Ik had de badges iets teveel beschadigd en de kleine krasjes zorgden voor een tegenvallend resultaat. For the time beeing zou ik het zo laten. 

Project side badge verliep niet helemaal vlekkeloos
Project side badge verliep niet helemaal vlekkeloos

Het eindresultaat

De molens zijn werkelijk waar fantastisch geworden! Het binnenwerk draait geruisloos, de line guard blijft natuurlijk wat geluid maken maar valt niet tegen. De molens zijn weer in topconditie! Dit gehele project kon niet plaatsvinden zonder het advies, craftmanship en organisatietalent van verschillende personen. Martin Post, bedankt voor het constant regelen van de Daiwa onderdelen, Lennart Hoomoedt voor die fantastische teflon onderdelen. Marcel Ribberink voor het meedenken en maken van de side badges en Leo Baars voor het spuitwerk. Andy Bull voor het advies en het kosteloos toesturen van de de vergeten onderdelen, Chantal Musch voor haar service. Bedankt!

 

Advertentie:

 Een reactie op “Upgrade Daiwa Tournament S5000t (4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *