De winterholding

Succes in de winterholding

Om in de winter ook succesvol te kunnen zijn is kennis van het water waar je vist van essentieel belang. Kennis die je opdoet in de warmere periode van het jaar kun je gebruiken om in de winter toe te passen. Wanneer je alle puzzelstukjes verzameld hebt kun je deze op de juiste plaats leggen. Met andere woorden; vissen waar de vis zich ophoudt! In dit korte artikel neem ik jullie mee naar een januari sessie van enkele jaren geleden waarin ik de winterholding duidelijk gevonden had.

 

Advertentie:

Zunnebeld  Een ochtendje in het park

De feestdagen zijn weer voorbij gevlogen, de laatste oliebollen zijn verteerd en gelukkig heb ik al mijn vingers nog van het nodige vuurwerk. Kortom alle voorwaarden zijn aanwezig om er weer een vangtastisch jaar van te maken. De eerste sessie van het jaar staat al in het eerste weekend gepland. Omdat ik de eerste sessie van het jaar gewoon even lekker een ochtendje wilde vissen besluit ik een bekende winter holding op te zoeken. Op deze stek moet het mogelijk zijn om in een paar uurtjes tijd wat actie te krijgen. Bovendien zijn er een jaar geleden een hoop fantastische spiegels uitgezet, en als ik de verhalen mag geloven groeien deze als kool.

Al vanaf nieuwjaarsdag voer ik elke dag een handje Cold Krill boilies langs de obstakels. Uit ervaring weet ik dat dit een uitstekende winterholding is waar de vis onder ligt. Ik blijf dit vijf dagen lang volhouden om zaterdagochtend vroeg een paar uurtjes de stekken af te romen. Vrijdagavond loop ik mijn laatste ronde om het park en tot mijn geluk is er helemaal niemand aan het vissen. Snel voer ik de stekken nog één keer lichtjes aan alvorens ik al mijn spullen in orde maak voor de volgende ochtend.

Vissen in de winterholding
Sessie geslaagd!

Snel succes uit de winterholding

Om 05.00 klinkt het clublied van Ajax uit mijn telefoon. Je kan slechtere geluiden hebben als wekker ben ik van mening, al zal daar niet iedereen het mee eens zijn. Ik word heerlijk wakker en vol motivatie kleed ik me om, pak het laatste materiaal en nog voor ik het weet zit ik in de auto op weg naar het park. Het is een koude ochtend, mijn Vectra geeft aan dat het slechts 2 graden is. Eenmaal aan het water clip ik de reeds beaasde rigjes aan de leaders en werp ze stuk voor stuk, spot on langs de obstakels. Het wachten kan beginnen. Ik geniet van een lekker warm bakkie koffie en een worstenbroodje, helaas verlopen de eerste anderhalf uur angstig stil. Op mijn buienradar app zie ik dat het snel licht wordt en bovendien komt het zonnetje snel het wateroppervlak verwarmen.

Nog in de schemering krijg ik twee trage piepen op mijn rechter hengel. De hanger staat al strak tegen de blank aan en ik bedenk me geen moment en gris de hengel uit de steunen. Ik sta heerlijk te drillen en weet de vis beheerst bij de obstakels weg te drillen. Na ongeveer tien minuten heb ik de vis onder de kant en zie ik direct dat het een mooi beschubte uitzetspiegel betreft. Snel schuif ik het net onder de vis en zie ik de ongekende schoonheid van een prachtige vis. Ik onthaak de vis in het net en snel werp ik de montage weer op de stek en voer enkele boilies bij. Inmiddels is het licht en schiet ik enkele foto’s van de spiegel voordat ik hem zijn vrijheid weer terug geef.

De tweede van de ochtend volgt snel
De tweede van de ochtend volgt snel

Geen tijd om te rusten

Met opnieuw twee hengels op scherp geniet ik wederom van een heerlijk bakkie koffie. Het zonnetje staat al een uur het water ietsjes op te warmen en ik krijg het gevoel dat de volgende aanbeet niet lang op zich kan wachten. Er ligt duidelijk karper in de winterholding. Dit gevoel wordt bevestigt wanneer mijn linker hengel er vandoor gaat. De dril verloopt vrij rustig en eigenlijk pas onder de top begint de schubkarper flink gas te geven. Ook duurt het dit keer niet heel lang voordat ik de mooi donker gekleurde schub in mijn net heb. Ik herhaal mijn kunstje door de vis in het net te onthaken en direct weer de montage uit te werpen. Ik krijg dit keer niet eens de tijd om wat bij te voeren want voordat ik mijn hand naar de emmer boilies beweeg gaat diezelfde hengel er weer vandoor. Het is duidelijk een aasperiode!

Het loopt als een trein
Het loopt als een trein!

Ik pak de hengel en ga wederom het gevecht aan. Na een kwartier zie ik dat het een mooie bruine spiegel betreft. Met de schub nog in hetzelfde net schep ik de spiegel en heb ik twee vissen in mijn net. Ik onthaak de vis en besluit nu eerst de vissen één voor één op de foto te zetten. Ik schiet enkele gave platen en geef de vissen snel hun vrijheid weer terug. De ochtend is inmiddels al ver gevorderd, mijn sessie is al lang geslaagd. Het lijkt erop dat de aasperiode voorbij is want het komende uur blijft het weer angstvallig stil. Ik besluit dan ook om mijn spullen in te pakken. Deze sessie typeerde zich door typische winterse omstandigheden, trage aanbeten en korte maar felle aasperioden! Weet je deze aasperioden te ontdekken, dan kun je ook in de winter ontzettend succesvol zijn.

Een fraaie spiegel uit de winterholding
Een fraaie spiegel uit de winterholding
 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *